Przepis na koreczki do wódki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
wykałaczki

Ser i kabanosy pokrój na 10 równych części.

Składniki nadziej na wykałaczki w kolejności ser - kabanos - oliwka.

Koreczki do wódki na desce
Koreczki do wódki
Koszt przygotowania dania
9.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
93 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Koreczki do wódki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o koreczkach do wódki

Smaczne koreczki do wódki to doskonały pomysł na szybkie i tanie przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub na sylwestra. Przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie sera żółtego, kabanosa drobiowego i oliwek zielonych marynowanych jest bardzo pyszne. Przystawka może być przygotowana z wymieniowych składników, ale oczywiście możesz wzbogacić je o inne wedle uznania. Są to idealne zakąski do alkoholu.

Jak zrobić koreczki do wódki? Na początek należy pokroić ser żółty i kabanosy w równe kawałki. Następnie nadziewamy na wykałaczki składniki w kolejności ser żółty– kabanos – oliwki zielone. Ta przekąska to łatwe danie, które zachwyci każdego. Przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

Przepis na koreczki do wódki jest bogaty w dobre wartości odżywcze dla naszego organizmu. Przystawka z serem żółtym to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, które odpowiada za funkcje budulcowe oraz transportuje tlen, zwiększa uczucie sytości, a także odpowiada za zmniejszanie apetytu. Sery to także bogactwo wapnia, który odpowiada za zmniejszenie ryzyka pojawienia się u kobiet osteoporozy. Ponadto to doskonałe źródło fosforu, który w połączeniu z wapniem wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, nerwowego oraz oddechowego. W serach pleśniowych znajdziemy także witaminy z grupy B oraz A. Ser posiada również wysoką zawartość sodu dlatego nie jest wskazany dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Dodatkowo należą do produktów wysoko kalorycznych przez co nie są wskazane dla osób przebywających na diecie redukcyjnej.

Pomysł na koreczki idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, sylwestra lub spotkanie rodzinne. Ten przepis to pomysł na łatwe i smaczne przystawki, które trzeba koniecznie spróbować. Koreczki z serem na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ten prosty przepis na przekąski do wódki na pewno ułatwi Ci ich wykonanie.

Wartości odżywcze koreczków do wódki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(23g)
Energia (kalorie)
405.57 kcal
93.28 kcal
Białko
21.81 g
5.02 g

Węglowodany w koreczkach do wódki

Na 100g
Na porcję
(23g)
Węglowodany
3.23 g
0.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(23g)
Tłuszcz
33.77 g
7.77 g
Tłuszcze nasycone
15.99 g
3.68 g
Tłuszcze nienasycone
17.78 g
4.09 g

Składniki mineralne w przepisie na koreczki do wódki

Na 100g
Na porcję
(23g)
Sód
817.17 mg
187.95 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny koreczków do wódki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koreczkach do wódki

Lista alergenów dla koreczków do wódki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania koreczków do wódki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser żółty
100 g
10 kostek
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Kabanosy drobiowe
100 g
10 kawałków
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
30 g
10 oliwek
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 30 g
Koszt składników
16.20
Jak oceniasz przepis na koreczki do wódki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób