Przepis na koreczki śledziowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia

Na początek upiecz buraczki i piekarniku (zawiń je w folie aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni do miękkości, zajmie to około 50-70 minut).

Wymieszaj serek śmietankowy z chrzanem.

Przygotuj marynatę do buraczków: w misce umieść ocet, miód i musztardę, posiekany koper.

Buraczki obierz ze skórki i pokrój w ósemki.

Buraki dodaj je do miski z marynatą i marynuj 15-20 minut.

Płat śledzia posmaruj serkiem z chrzanem, w środku umieść śliwkę i kawałek buraka, zwiń w rulon i nabij na wykałaczkę.

Na wierzch wykałaczki nabij cebulkę konserwową.

Koreczki śledziowe podane na ciemnym półmisku.
Koreczki śledziowe
Koszt przygotowania dania
40.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
45

Koreczki śledziowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o koreczkach śledziowych

Koreczki śledziowe to doskonała przekąska na imprezę. Koreczki śledziowe wspaniale nadają się jak zagryzka do alkoholu. Zaspokoją także ochotę na małe co nieco na co dzień. Przepis na koreczki śledziowe jest wyjątkowo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do przygotowania koreczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe w occie, serek śmietankowy, chrzan, śliwki suszone, cebula konserwowa, małe buraczki, ocet, miód, musztarda francuska i koper.

Jak zrobić koreczki śledziowe? Na początek upiecz buraczki i piekarniku. Zawiń je w folie aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni do miękkości, zajmie to około 50-70 minut. Wymieszaj serek śmietankowy z chrzanem. Przygotuj marynatę do buraczków, w misce umieść ocet, miód i musztardę, posiekany koper. Buraczki obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Dodaj je do miski z marynatą i marynuj 15-20 minut. Płat śledzia posmaruj serkiem z chrzanem w środku umieść śliwkę i kawałek buraka, zwiń w rulon i nabij na wykałaczkę, na wierzch wykałaczki nabij cebulkę konserwową.

Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy omega-3. Jest również źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i składników mineralnych takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają beta-cyjanom, które mają właściwości zmniejszające ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm.

Podsumowując pyszne domowe koreczki sprawdzą się także na święta oraz na sylwestra. Proste i szybkie do przygotowania koreczki możesz wykonać z dodatkiem ulubionych składników. Koreczki są dobre do przechowywania w lodówce w szczelnym pojemniku przez 3 dni.

Wartości odżywcze koreczków śledziowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
131.28 kcal
255.99 kcal
Białko
10.37 g
20.21 g

Węglowodany w koreczkach śledziowych

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
6.79 g
13.24 g
Węglowodany przyswajalne
5.73 g
11.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
2.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
7.00 g
13.65 g
Tłuszcze nasycone
3.15 g
6.15 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.76 g
7.33 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.56 g
4.99 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
2.34 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
37.69 mg
73.50 mg

Witaminy w przepisie na koreczki śledziowe

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A
38.82 µg (mcg)
75.70 µg (mcg)
Witamina B6
0.37 mg
0.72 mg
Witamina B12
7.06 µg (mcg)
13.76 µg (mcg)
Witamina C
2.64 mg
5.15 mg
Witamina D
2.19 µg (mcg)
4.27 µg (mcg)
Witamina E
0.57 mg
1.11 mg
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol
37.44 µg (mcg)
73.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.29 mg
Niacyna
1.86 mg
3.63 mg
Foliany
31.20 µg (mcg)
60.84 µg (mcg)
Beta karoten
21.06 µg (mcg)
41.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na koreczki śledziowe

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
158.28 mg
308.65 mg
Potas
279.80 mg
545.61 mg
Wapń
45.25 mg
88.23 mg
Fosfor
143.47 mg
279.76 mg
Magnez
25.20 mg
49.14 mg
Żelazo
0.94 mg
1.84 mg
Cynk
0.70 mg
1.36 mg
Miedź
0.08 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny koreczków śledziowych 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koreczkach śledziowych

Lista alergenów dla koreczków śledziowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
    • Cebulka konserwowa (ze słoika)

Cena przygotowania koreczków śledziowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Chrzan
70 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.23
Za 70 g
Serek śmietankowy
150 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Śledź filet
1000 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Cebulka konserwowa (ze słoika)
100 g
4.50
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Koszt składników
72.30
Jak oceniasz przepis na koreczki śledziowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób