Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos balsamiczny
To będzie niezbędne
wykałaczki

Przepis na koreczki z mozzarellą krok po kroku

Mozzarellę pokrój w kostkę.

Brzoskwinię umyj, usuń z niej pestkę i pokrój w kostkę.

Pomidorki przekrój na połówki.

Wszytkie składniki nadziej pokolei na wykałaczkę, na samej górze powinny się znaleść listki bazylii.

Koreczki podawaj z dodatkiem sosu balsamicznego.

Koreczki z mozzarellą ułożone na białym półmisku.
Koreczki z mozzarellą - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - koreczki z mozzarellą

W skrócie
Kalorii w porcji
66 kcal
Wielkość
jednej porcji
50 g
Indeks glikemiczny
38

Wartości odżywcze koreczków z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Koreczki z mozzarellą to danie zawierające składniki mineralne niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Koreczki są dobrą przekąską także na lunch do pracy. Zawierają ser mozzarella będący dobrym źródłem białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
133.19
66.60
Białko (g)
9.16
4.58
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.20
Brak danych dla: brzoskwinie (całe, świeże).
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
5.06
2.53
Węglowodany przyswajalne (g)
4.22
2.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
0.42
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: brzoskwinie (całe, świeże).
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.36
0.18
Brak danych dla: brzoskwinie (całe, świeże).
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.40
0.20
Brak danych dla: brzoskwinie (całe, świeże).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
8.68
4.34
Tłuszcze nasycone (g)
5.76
2.88
Tłuszcze nienasycone (g)
2.92
1.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
1.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.18
Cholesterol (mg)
30.38
15.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
98.04
49.02
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
0.44
Witamina C (mg)
5.83
2.91
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.08
Witamina E (mg)
0.31
0.16
Retinol (µg (mcg))
66.92
33.46
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.13
0.06
Niacyna (mg)
0.48
0.24
Foliany (µg (mcg))
11.37
5.68
Beta karoten (µg (mcg))
336.90
168.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
192.27
96.13
Potas (mg)
144.13
72.07
Wapń (mg)
205.08
102.54
Fosfor (mg)
151.58
75.79
Magnez (mg)
15.63
7.82
Żelazo (mg)
0.47
0.23
Cynk (mg)
1.27
0.63
Miedź (mg)
0.06
0.03
Mangan (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: brzoskwinie (całe, świeże).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koreczków z mozzarellą 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koreczkach z mozzarellą

Lista alergenów dla koreczków z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

W przepisie na koreczki z mozzarellą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos balsamiczny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Więcej informacji na temat koreczków z mozzarellą

Koreczki z mozzarellą to pyszna przekąska do alkoholu podczas wieczoru spędzanego w towarzystwie znajomych lub rodziny. Koreczki są bardzo popularną przekąską, ze względu na swoją niską cenę oraz możliwość modyfikacji składników wedle naszych preferencji smakowych. Przepis na koreczki z mozzarellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia koreczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser mozzarella, bazylia świeża, brzoskwinia, sos balsamiczny, pomidory koktajlowe.

Jak zrobić koreczki z mozzarellą? To bardzo proste, wystarczy pokroić w kostkę mozzarellę. Pomidorki przekrój w połówki. Brzoskwinie umyj, usuń z niej pestkę i pokrój w kostkę. Składniki nadziewaj po kolei na wykałaczkę i podawaj z sosem balsamicznym.

Pomidory koktajlowe to odmiana pomidorów o małym kształcie. Mają one intensywny smak, są słodkie i dobrze wyglądają jako dodatek do sałatki lub innych przystawek. Pomidory to owoce, które są źródłem naturalnego przeciwutleniacza o nazwie likopen. Jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem jako jedna z niewielu substancji przeciwutleniających zachowuje swoje właściwości także po poddaniu obróbce cieplnej. Mozzarella to rodzaj sera pochodzącego z Włoch. Produkuje się go z mleka bawolego lub krowiego. Ma delikatną konsystencję i mleczny smak. Świetnie nadaje się do zapiekania i jedzenia na surowo. Mozzarella jest dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest łatwo przyswajalny. Dzięki temu jest dobrym źródłem energii. Sos balsamiczny to powstały z octu balsamicznego dodatek do wielu dań. Sos ma słodko kwaśny smak. Podawać go można do sałatek z dodatkiem mięsa lub samego sera. Świetnie nadaje się do zdobienia talerza

Podsumowując koreczki są łatwe i szybkie do przygotowania, a ponadto bardzo smaczne. Pomysł na dobre koreczki świetnie sprawdzi się jako przystawki na imprezę. Tanie koreczki są łatwe w spożyciu i nie wymagają użycia sztućców. Koreczki są bardzo popularną przekąską, możesz je zabrać na lunch do pracy.

Szacunkowy koszt przygotowania koreczków z mozzarellą

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser Mozzarella
400 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
14.40
Za 400 g
Pomidory koktajlowe
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Bazylia świeża
40 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 40 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
300 g
2 małe sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Koszt składników
44.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na koreczki z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób