Przepis na koreczki caprese krok po kroku
- Pomidory koktajlowe 200 g 10 pomidorków
- Ser Mozzarella 70 g 10 małych kulek sera
- Bazylia świeża 3 g 10 liści
- Ocet balsamiczny 10 ml
Na wykałaczkę nadziej składniki w kolejności bazylia - ser mozzarella - pomidorek
Całość dla smaku polej octem balsamicznym
-
Koreczki
-
Koreczki na sylwestra
-
Koreczki z kabanosem
-
Koreczki z serem
-
Koreczki śledziowe
-
Koreczki z tortilli
-
Koreczki owocowe
-
Koreczki z oliwkami
-
Koreczki z łososiem
-
Koreczki z fetą
-
Koreczki z mozzarellą
-
Koreczki z salami
-
Koreczki z serem pleśniowym
-
Koreczki z winogronem
-
Koreczki do wódki
-
Koreczki ze śledziem
-
Koreczki na imprezę

(liczba kalorii)
Koreczki caprese - cechy przepisu
Więcej o koreczkach caprese
Pyszne koreczki caprese to doskonały pomysł na szybkie i tanie przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę czy spotkanie z rodziną. Przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie sera mozzarella, świeżej bazylii, pomidorków koktajlowych i octu balsamicznego jest pyszne. Przystawka może być przygotowana z wymieniowych składników, ale oczywiście możesz wzbogacić ją o inne wedle uznania. Idealnie sprawdzi się również na wieczór w stylu włoskim.
Jak zrobić koreczki caprese? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Do ich wykonania potrzebujemy wykałaczek. Składniki nadziewamy w następującej kolejności świeża bazylia – ser mozzarella – pomidorek koktajlowy. Całość do smaku polewamy octem balsamicznym. Przekąski przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Przepis na koreczki caprese jest bogaty w wiele wartości odżywczych dla naszego organizmu. Przystawka zawiera w przepisie między innymi pomidory, które dostarczają witaminy i składniki odżywcze. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, który reguluje poziom ciśnienia krwi, wapń, który wpływa na nasz układ kostny, a także magnez i żelazo. Pomidory posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę mogę je wprowadzić do swojej diety. Dodatkowo warzywo bogate jest w witaminę C. Ich spożycie zapewnia nam ponad połowę dziennego zapotrzebowania, a także wpływa zbawiennie na naszą odporność.
Pomysł na koreczki idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Ten przepis to pomysł na łatwe i smaczne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Koreczki z serem na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ten prosty przepis na dobre przekąski na pewno ułatwi Ci ich wykonanie.
Wartości odżywcze koreczków caprese
Energia i białka
(28g)
Węglowodany w koreczkach caprese
(28g)
Tłuszcze
(28g)
Witaminy w przepisie na koreczki caprese
(28g)
Składniki mineralne w przepisie na koreczki caprese
(28g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w koreczkach caprese
Lista alergenów dla koreczków caprese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella