Przepis na koreczki caprese krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
wykałaczki

Na wykałaczkę nadziej składniki w kolejności bazylia - ser mozzarella - pomidorek

Całość dla smaku polej octem balsamicznym

Koreczki caprese na talerzu
Koreczki caprese
Koszt przygotowania dania
7.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
25 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Koreczki caprese - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o koreczkach caprese

Pyszne koreczki caprese to doskonały pomysł na szybkie i tanie przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę czy spotkanie z rodziną. Przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie sera mozzarella, świeżej bazylii, pomidorków koktajlowych i octu balsamicznego jest pyszne. Przystawka może być przygotowana z wymieniowych składników, ale oczywiście możesz wzbogacić ją o inne wedle uznania. Idealnie sprawdzi się również na wieczór w stylu włoskim.

Jak zrobić koreczki caprese? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Do ich wykonania potrzebujemy wykałaczek. Składniki nadziewamy w następującej kolejności świeża bazylia – ser mozzarella – pomidorek koktajlowy. Całość do smaku polewamy octem balsamicznym. Przekąski przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

Przepis na koreczki caprese jest bogaty w wiele wartości odżywczych dla naszego organizmu. Przystawka zawiera w przepisie między innymi pomidory, które dostarczają witaminy i składniki odżywcze. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, który reguluje poziom ciśnienia krwi, wapń, który wpływa na nasz układ kostny, a także magnez i żelazo. Pomidory posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę mogę je wprowadzić do swojej diety. Dodatkowo warzywo bogate jest w witaminę C. Ich spożycie zapewnia nam ponad połowę dziennego zapotrzebowania, a także wpływa zbawiennie na naszą odporność.

Pomysł na koreczki idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Ten przepis to pomysł na łatwe i smaczne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Koreczki z serem na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ten prosty przepis na dobre przekąski na pewno ułatwi Ci ich wykonanie.

Wartości odżywcze koreczków caprese

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(28g)
Energia (kalorie)
90.03 kcal
25.21 kcal
Białko
6.16 g
1.72 g
Fenyloalanina
0.27 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Węglowodany w koreczkach caprese

Na 100g
Na porcję
(28g)
Węglowodany
3.97 g
1.11 g
Węglowodany przyswajalne
3.11 g
0.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
0.24 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
1.15 g
0.32 g
Fruktoza
1.23 g
0.34 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bazylia świeża.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(28g)
Tłuszcz
5.62 g
1.57 g
Tłuszcze nasycone
3.73 g
1.04 g
Tłuszcze nienasycone
1.90 g
0.53 g
Tłuszcze jednonasycone
1.65 g
0.46 g
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.07 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol
19.54 mg
5.47 mg

Witaminy w przepisie na koreczki caprese

Na 100g
Na porcję
(28g)
Witamina A
76.76 µg (mcg)
21.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.02 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.56 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
9.87 mg
2.76 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.02 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
43.04 µg (mcg)
12.05 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.02 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
0.45 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
13.05 µg (mcg)
3.65 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
364.72 µg (mcg)
102.12 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na koreczki caprese

Na 100g
Na porcję
(28g)
Sód
124.60 mg
34.89 mg
Potas
193.37 mg
54.14 mg
Wapń
134.81 mg
37.75 mg
Fosfor
105.79 mg
29.62 mg
Magnez
13.82 mg
3.87 mg
Żelazo
0.36 mg
0.10 mg
Cynk
0.85 mg
0.24 mg
Miedź
0.05 mg
0.01 mg
Mangan
0.10 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny koreczków caprese 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koreczkach caprese

Lista alergenów dla koreczków caprese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania koreczków caprese

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory koktajlowe
200 g
10 pomidorków
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
70 g
10 małych kulek sera
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 70 g
Bazylia świeża
3 g
10 liści
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 3 g
Ocet balsamiczny
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na koreczki caprese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób