Kora orzechowa
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
- Rodzynki (100 g)
- Wiórki kokosowe (150 g)
- Orzechy włoskie (150 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Brzoskwinie w syropie (700 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Delicje wedlowskie (300 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru (300 ml)
- Galaretka (150 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
Przepis na kora orzechowa krok po kroku
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (400 ml).
Pokrój brzoskwinię w plastry.
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij w misce na sztywną pianę.
Dodaj 200g cukru cały czas miksując.
Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie.
Wymieszaj masę dokładnie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut.
Wystudź blat i przekrój na pół.
W rondlu umieść sok z brzoskwiń, budyń śmietankowy, żółtka jaj, 50 g cukru, 350 ml wody, wymieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.
Masę podziel na dwie części.
Pierwszą część wyłóż na upieczonym blacie.
Delicje pomarańczowe maczaj w naparze z kawy i umieszczaj je w masie.
Na delicje wyłóż drugą część masy i przykryj drugim blatem ciasta.
Na blacie wyłóż pokrojone brzoskwinie i na nie wylej tężejącą galaretkę.
Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Ciasto jajko sadzone
-
Śmietanowiec z galaretką
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat kory orzechowej
Kora orzechowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto bardzo ładnie prezentuje się podane na tacy. Ciasto z galaretką należy schłodzić w lodówce przed podaniem. Przepis na korę orzechową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, mąka pszenna, proszek do pieczenia, brzoskwinie w puszce, budyń śmietankowy, żółtka jaj, masło, delicje, galaretka brzoskwiniowa, napar z kawy.
Jak zrobić ciasto kora orzechowa? Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Pokrój brzoskwinię w plastry. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Dodaj cukier, cały czas miksując. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj masę dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. Wystudź blat i przekrój na pół. W rondlu umieść sok z brzoskwiń, budyń śmietankowy, żółtka jaj, cukier, wodę, wymieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Masę podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na upieczonym blacie. Delicje pomarańczowe maczaj w naparze z kawy i umieszczaj je w masie. Na delicje wyłóż drugą część masy i przykryj drugim blatem ciasta. Na blacie wyłóż pokrojone brzoskwinie i na nie wylej tężejącą galaretkę. Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców poza sezonem. Brzoskwinie są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Jajka dodane do ciasta są bardzo dobrym źródłem białka.
Podsumowując pyszne ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami świetnie sprawdzi się na wiele różnych okazji. Placek z delicjami jest prosty do przygotowania i zrobisz go bez większego doświadczenia. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 3-4 dni.
Alergeny w korze orzechowej
Lista alergenów dla kory orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Delicje wedlowskie
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kory orzechowej
Kora orzechowa to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Ciasta nie powinniśmy spożywać częściej niż raz w tygodniu. Ciasto zawiera gluten, więc nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.