Kluski serowe
- Ser twarogowy półtłusty (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (65 g)
Przepis na kluski serowe krok po kroku
Twaróg przełóż do miski, dodaj jajka i dokładnie rozgnieć, najlepiej za pomocą praski do ziemniaków.
Stolnicę lekko podsyp mąką, wyłóż masę serową i dodaj przesiane mąki.
Zagnieć ciasto ręcznie i uformuj kulę. Podziel na dwie części, uformuj wałki i pokrój ukośnie na mniejsze kawałki.
Wrzucaj na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 15 sekund od wypłynięcia.
Więcej informacji na temat klusek serowych
Kluski serowe to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub kolację. Dla wielu z nas z pewnością są wspomnieniem domowej rodzinnej kuchni i posiłków przygotowywanych przez mamy, czy babcie. Kopytka serowe z białego sera to świetny pomysł na danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Są bardzo smaczne w wersji na słodko, na przykład z owocami, jak również na słono, ze skwarkami, sosem mięsnym, czy podane w sosie serowym. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski serowe, aby były naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję, koniecznie poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni – jest bardzo łatwy i szybki. Składniki niezbędne do przygotowania klusek serowych to ser twarogowy, mąka pszenna typ 500, mąka ziemniaczana i jajka. Można wykorzystać ser o dowolnej, procentowej zawartości tłuszczu. Jeśli jednak szukasz pomysłu na kluski serowe w wersji fit, o jak najniższej kaloryczności, najlepiej przygotować je z białym serem o obniżonej zawartości tłuszczu (chudym lub półtłustym). Przepis na kluski serowe jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać ser twarogowy z jajkami, dodać mąkę i dokładnie zagnieść ciasto, a następnie podzielić na kawałki i pokroić ukośnie. Aby kluski serowe były naprawdę smaczne i delikatne, ważne są odpowiednie proporcje składników oraz czas gotowania. Należy gotować je maksymalnie kilkanaście sekund od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, w przeciwnym razie mogą się rozkleić. Kluski serowe najlepiej smakują na ciepło, od razu po ugotowaniu. Jako dodatki na słodko świetnie sprawdzą się wszelkie musy owocowe, zwłaszcza z owoców jagodowych. W wersji wytrawnej kluski serowe możesz podawać ze skwarkami lub jako dodatek do mięs. Jeśli chcesz zrobić najlepsze kluski serowe, koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować je krok po kroku.
Alergeny w kluskach serowych
Lista alergenów dla klusek serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze klusek serowych
W celu przygotowania posiłku o niskiej kaloryczności najlepiej wybrać twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.