Kaszotto z kurkami
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Cebula (100 g)
- Kurki świeże (250 g)
- Kasza jęczmienna pęczak (100 g)
- Jogurt naturalny (150 ml)
Przepis na kaszotto z kurkami krok po kroku
Kaszę ugotuj według instrukcji, która znajduje się na etykiecie.
Wlej olej na patelnię i wyłóż na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażaj.
Umyj kurki i dodaj do cebuli. Smaż kilka minut, aż wszystko lekko się zarumieni i podsmaży.
Odcedź kaszę. Dodaj na patelnię. Podsmaż przez 2 minuty, dodaj sól i pieprz.
Wyłącz gaz i dodaj jogurt. Wymieszaj całość i dopraw do smaku.
Wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kaszotta z kurkami
Ten bardzo łatwy, sprawdzony przepis na kaszotto z kurkami to dietetyczny pomysł na pyszne danie. Jeśli brakuje Ci inspiracji na zdrowe i smaczne potrawy to bardzo polecam przepis. Kaszotto z kurkami jest łatwe do zrobienia, nawet w odchudzonej odsłonie. Przygotowanie przepisu na obiad jest szybsze niż tradycyjnie gotowane kaszotto. Te danie zawiera niższą kaloryczność, jest sycące i pyszne. To idealna propozycja dla osób, które są na diecie. Nie znajdziesz tutaj mięsa, więc dobrze sprawdzi się na obiad wegetariański. Najlepiej smakuje na gorąco.
Jak zrobić dobre kaszotto z kurkami? Taka wersja sprawdzonego przepisu na kaszotto z kurkami jest zdecydowanie przyspieszona i łatwiejsza. Danie te jest dobre na obiad lub na kolację. Wystarczy ugotować oddzielnie kaszę, a resztę przygotować w międzyczasie. To fajny pomysł na dużą oszczędność czasu. Koniecznie zadbaj o dobre oczyszczenie grzybów. Dostają się do nich zanieczyszczenia, które są łatwe do przeoczenia. Kaszotto z kurkami zabielane jest jogurtem naturalnym, więc należy odpowiednio go połączyć z resztą potrawy. Zanim dodasz jogurt naturalny wyłącz grzanie i już nie gotuj. Dopiero wówczas można go dodać – w ten sposób nie zważy się. By wzbogacić smak, kaszę można ugotować nie na wodzie, a na bulionie. Będzie wtedy bardzo smaczne.
Tradycyjne kaszotto robi się nieco inaczej od powyższej propozycji. Jak robi się dobre kaszotto z kurkami w klasycznej odsłonie? Przede wszystkim stawia się na czas. Sprawdzony przepis na kaszotto z kurkami cechuje dłuższy czas przygotowania. Potrawa ta nie powinna być robiona z pośpiechem. Zamiast gotować kaszę oddzielnie dodaje się ją do reszty składników i gotuje na bulionie. Co ważne – bulion dodaje się stopniowo. Częstym składnikiem jest wino białe wytrawne, które nadaje charakterystycznego, pysznego aromatu. Ponadto przepis często nie obejdzie się bez parmezanu lub śmietanki.
Kaszotto z kurkami według tego przepisu jest bardziej odchudzone i wzbogacone o cenne właściwości. Jak zrobić dobre kaszotto z kurkami, by jednocześnie było zdrową i smaczną potrawą? Kaszotto z kurkami jest najlepszym pomysłem na wykorzystanie niedocenianych w Polskich kuchniach kasz. Najlepszą, pod względem wartości odżywczych, jest kasza pęczak. Tak naprawdę można go zrobić z każdym innym rodzajem. Kasza pęczak ma jednak najniższy indeks glikemiczny. Jest ona bardzo polecana także ze względu na wysoką ilość błonnika i innych ważnych witamin i składników mineralnych. Nie warto bać się przypraw. Są ważne, by dać dobry smak potrawie.
Alergeny w kaszotcie z kurkami
Lista alergenów dla kaszotta z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna pęczak
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze kaszotta z kurkami
Potrawa jest sycąca i zdrowa. Odpowiednia dla osób, które zwracają uwagę na walory zdrowotne posiłków.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.