Przepis na kaszotto z kurkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Kaszę ugotuj według instrukcji, która znajduje się na etykiecie.

Wlej olej na patelnię i wyłóż na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażaj.

Umyj kurki i dodaj do cebuli. Smaż kilka minut, aż wszystko lekko się zarumieni i podsmaży.

Odcedź kaszę. Dodaj na patelnię. Podsmaż przez 2 minuty, dodaj sól i pieprz.

Wyłącz gaz i dodaj jogurt. Wymieszaj całość i dopraw do smaku.

Wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki.

Kaszotto z kurkami
Kaszotto z kurkami
Koszt przygotowania dania
17.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
323 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
24

Kaszotto z kurkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaszotcie z kurkami

Ten bardzo łatwy, sprawdzony przepis na kaszotto z kurkami to dietetyczny pomysł na pyszne danie. Jeśli brakuje Ci inspiracji na zdrowe i smaczne potrawy to bardzo polecam przepis. Kaszotto z kurkami jest łatwe do zrobienia, nawet w odchudzonej odsłonie. Przygotowanie przepisu na obiad jest szybsze niż tradycyjnie gotowane kaszotto. Te danie zawiera niższą kaloryczność, jest sycące i pyszne. To idealna propozycja dla osób, które są na diecie. Nie znajdziesz tutaj mięsa, więc dobrze sprawdzi się na obiad wegetariański. Najlepiej smakuje na gorąco.

Jak zrobić dobre kaszotto z kurkami? Taka wersja sprawdzonego przepisu na kaszotto z kurkami jest zdecydowanie przyspieszona i łatwiejsza. Danie te jest dobre na obiad lub na kolację. Wystarczy ugotować oddzielnie kaszę, a resztę przygotować w międzyczasie. To fajny pomysł na dużą oszczędność czasu. Koniecznie zadbaj o dobre oczyszczenie grzybów. Dostają się do nich zanieczyszczenia, które są łatwe do przeoczenia. Kaszotto z kurkami zabielane jest jogurtem naturalnym, więc należy odpowiednio go połączyć z resztą potrawy. Zanim dodasz jogurt naturalny wyłącz grzanie i już nie gotuj. Dopiero wówczas można go dodać – w ten sposób nie zważy się. By wzbogacić smak, kaszę można ugotować nie na wodzie, a na bulionie. Będzie wtedy bardzo smaczne.

Tradycyjne kaszotto robi się nieco inaczej od powyższej propozycji. Jak robi się dobre kaszotto z kurkami w klasycznej odsłonie? Przede wszystkim stawia się na czas. Sprawdzony przepis na kaszotto z kurkami cechuje dłuższy czas przygotowania. Potrawa ta nie powinna być robiona z pośpiechem. Zamiast gotować kaszę oddzielnie dodaje się ją do reszty składników i gotuje na bulionie. Co ważne – bulion dodaje się stopniowo. Częstym składnikiem jest wino białe wytrawne, które nadaje charakterystycznego, pysznego aromatu. Ponadto przepis często nie obejdzie się bez parmezanu lub śmietanki.

Kaszotto z kurkami według tego przepisu jest bardziej odchudzone i wzbogacone o cenne właściwości. Jak zrobić dobre kaszotto z kurkami, by jednocześnie było zdrową i smaczną potrawą? Kaszotto z kurkami jest najlepszym pomysłem na wykorzystanie niedocenianych w Polskich kuchniach kasz. Najlepszą, pod względem wartości odżywczych, jest kasza pęczak. Tak naprawdę można go zrobić z każdym innym rodzajem. Kasza pęczak ma jednak najniższy indeks glikemiczny. Jest ona bardzo polecana także ze względu na wysoką ilość błonnika i innych ważnych witamin i składników mineralnych. Nie warto bać się przypraw. Są ważne, by dać dobry smak potrawie.

Wartości odżywcze kaszotta z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kalorie)
105.90 kcal
323.00 kcal
Białko
3.82 g
11.67 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kaszotcie z kurkami

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany
18.97 g
57.85 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
14.58 g
44.45 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz
2.11 g
6.43 g

Witaminy w przepisie na kaszotto z kurkami

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina B6
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.48 mg
7.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.66 µg (mcg)
32.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaszotto z kurkami

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód
24.75 mg
75.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
339.92 mg
1036.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
63.61 mg
194.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
102.95 mg
314.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.59 mg
75.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.89 mg
5.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.91 mg
2.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotta z kurkami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszotcie z kurkami

Lista alergenów dla kaszotta z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania kaszotta z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kurki świeże
250 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Kasza jęczmienna pęczak
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
44.80
Jak oceniasz przepis na kaszotto z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób