Kaszotto z kurkami

Opublikowano: 11.10.2021 r., 12:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszotto z kurkami
Kaszotto z kurkami
Ten bardzo łatwy, sprawdzony przepis na kaszotto z kurkami to dietetyczny pomysł na pyszne danie. Jeśli brakuje Ci pomysłów na zdrowe i smaczne potrawy to bardzo polecam przepis.
Przygotowanie 30 min
323 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Kurki świeże (250 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak (100 g)
  • Jogurt naturalny (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na kaszotto z kurkami krok po kroku

Kaszę ugotuj według instrukcji, która znajduje się na etykiecie.

Wlej olej na patelnię i wyłóż na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażaj.

Umyj kurki i dodaj do cebuli. Smaż kilka minut, aż wszystko lekko się zarumieni i podsmaży.

Odcedź kaszę. Dodaj na patelnię. Podsmaż przez 2 minuty, dodaj sól i pieprz.

Wyłącz gaz i dodaj jogurt. Wymieszaj całość i dopraw do smaku.

Wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na kaszotto z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat kaszotta z kurkami

Ten bardzo łatwy, sprawdzony przepis na kaszotto z kurkami to dietetyczny pomysł na pyszne danie. Jeśli brakuje Ci inspiracji na zdrowe i smaczne potrawy to bardzo polecam przepis. Kaszotto z kurkami jest łatwe do zrobienia, nawet w odchudzonej odsłonie. Przygotowanie przepisu na obiad jest szybsze niż tradycyjnie gotowane kaszotto. Te danie zawiera niższą kaloryczność, jest sycące i pyszne. To idealna propozycja dla osób, które są na diecie. Nie znajdziesz tutaj mięsa, więc dobrze sprawdzi się na obiad wegetariański. Najlepiej smakuje na gorąco.

Jak zrobić dobre kaszotto z kurkami? Taka wersja sprawdzonego przepisu na kaszotto z kurkami jest zdecydowanie przyspieszona i łatwiejsza. Danie te jest dobre na obiad lub na kolację. Wystarczy ugotować oddzielnie kaszę, a resztę przygotować w międzyczasie. To fajny pomysł na dużą oszczędność czasu. Koniecznie zadbaj o dobre oczyszczenie grzybów. Dostają się do nich zanieczyszczenia, które są łatwe do przeoczenia. Kaszotto z kurkami zabielane jest jogurtem naturalnym, więc należy odpowiednio go połączyć z resztą potrawy. Zanim dodasz jogurt naturalny wyłącz grzanie i już nie gotuj. Dopiero wówczas można go dodać – w ten sposób nie zważy się. By wzbogacić smak, kaszę można ugotować nie na wodzie, a na bulionie. Będzie wtedy bardzo smaczne.

Tradycyjne kaszotto robi się nieco inaczej od powyższej propozycji. Jak robi się dobre kaszotto z kurkami w klasycznej odsłonie? Przede wszystkim stawia się na czas. Sprawdzony przepis na kaszotto z kurkami cechuje dłuższy czas przygotowania. Potrawa ta nie powinna być robiona z pośpiechem. Zamiast gotować kaszę oddzielnie dodaje się ją do reszty składników i gotuje na bulionie. Co ważne – bulion dodaje się stopniowo. Częstym składnikiem jest wino białe wytrawne, które nadaje charakterystycznego, pysznego aromatu. Ponadto przepis często nie obejdzie się bez parmezanu lub śmietanki.

Kaszotto z kurkami według tego przepisu jest bardziej odchudzone i wzbogacone o cenne właściwości. Jak zrobić dobre kaszotto z kurkami, by jednocześnie było zdrową i smaczną potrawą? Kaszotto z kurkami jest najlepszym pomysłem na wykorzystanie niedocenianych w Polskich kuchniach kasz. Najlepszą, pod względem wartości odżywczych, jest kasza pęczak. Tak naprawdę można go zrobić z każdym innym rodzajem. Kasza pęczak ma jednak najniższy indeks glikemiczny. Jest ona bardzo polecana także ze względu na wysoką ilość błonnika i innych ważnych witamin i składników mineralnych. Nie warto bać się przypraw. Są ważne, by dać dobry smak potrawie.

Alergeny w kaszotcie z kurkami

Lista alergenów dla kaszotta z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze kaszotta z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Potrawa jest sycąca i zdrowa. Odpowiednia dla osób, które zwracają uwagę na walory zdrowotne posiłków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
105.90
323.00
Białko (g)
3.82
11.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
18.97
57.85
Węglowodany przyswajalne (g)
14.58
44.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.39
13.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
2.11
6.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.45
1.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.47
7.53
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.48
7.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.66
32.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
24.75
75.50
Potas (mg)
339.92
1036.75
Wapń (mg)
63.61
194.00
Fosfor (mg)
102.95
314.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.59
75.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.89
5.76
Cynk (mg)
0.91
2.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotta z kurkami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszotta z kurkami

Koszt składników
44.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kurki świeże
250 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Kasza jęczmienna pęczak
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Koszt składników
44.80