Karp w zalewie octowej

Opublikowano: 25.07.2021 r., 17:19 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp w zalewie z ozdobami
Karp w zalewie octowej
Karp w zalewie octowej to mało popularną wersją podawania tej ryby, ale zdecydowanie wart spróbowania. Karp przed zamarynowaniem w zalewie jest smażony w panierce.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
130 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Karp filet (300 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 3 łyżki (24 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, toster, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska

Przepis na karpia w zalewie octowej krok po kroku

Karpia oprósz solą i pieprzem i obtocz w mące.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Rybę ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz 30 minut w 180 C.

W tym czasie przygotuj zalewę. Cebulę pokrój w plasterki i zagotuj razem z 2 szklankami wody, 2/3 szklanki octu, 1 łyżeczką soli, 1 łyżką cukru, 2 liśćmi laurowymi i 3 ziarnami ziela angielskiego. Zalewę gotuj około 5 minut.

Upieczoną rybę przełóż do miski i zalej ciepłą zalewą. Zostaw na 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij rybę i podawaj bez zalewy.

Jak oceniasz przepis na karpia w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat karpia w zalewie octowej

Karp to ryba, która kojarzy się wszystkim z Bożym Narodzeniem i niestety jest też jedzona prawie wyłącznie w tym świątecznym okresie. To oczywiście zdecydowanie za rzadko, ponieważ karp, tak jak i inne ryby zawiera kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które między innymi pozytywnie wpływają na odporność, którą wiele osób zaczęło się przejmować dopiero w dobie pandemii wirusa SARS-CoV-2. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają też pracę mózgu, dlatego zalecane jest zwrócenie na nie uwagi u osób starszych, aby zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym. Kwasami DHA i EPA wzbogacane są także mleka modyfikowane dla dzieci. Pamiętaj, że zalecane spożycie ryb wynosi 2-3 porcje w tygodniu, a niestety mało kto przestrzega w Polsce tego zalecenia. Żeby zwiększyć ich ilość, pokażę Ci mało znany sposób na przyrządzenie tej ryby.

Karp w zalewie octowej to zwykle karp smażony w panierce, a następnie marynowany w zalewie. Ja wolę trochę zmodyfikowaną wersję tego przepisu, czyli zamiast smażonej ryby, karp jest pieczony. Dzięki tej zmianie jest nie tylko mniej kaloryczny, ale także zdrowszy.

Jak zrobić karpia w zalewie octowej?

Marynata octowa do karpia składa się z wody, octu, cebuli i przypraw. Całość gotujemy kilka minut. W międzyczasie karpia kroimy na mniejsze plastry i lekko solimy. Kolejnym krokiem jest zapanierowanie karpia, to jak to zrobisz, zależy głównie od ciebie. Możesz panierować go w mące, jajku i bułce tartej, cieście z mąki, jajka, przypraw i wody lub w samej mące. Moim zdaniem najsmaczniejsza jest wersja z samą mąką, ponieważ jajko i taka gruba panierka zaburza smak ryby, ale jeśli ty wolisz inaczej panierować rybę, to nie ma w tym nic złego. Taką rybę układamy na blasze z papierem do pieczenia i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie opiekany karp ląduje w dużej misce i zalewamy go ciepłą zalewą. Karp w occie powinien leżeć co najmniej 2 godziny, żeby dobrze przeszedł jej smakiem. Po tym czasie ryba jest już gotowa i można ją podawać. Jak widzisz, przepis na karpia w zalewie octowej jest bardzo prosty i z pewnością poradzisz sobie z jego wykonaniem.

Alergeny w karpiu w zalewie octowej

Lista alergenów dla karpia w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze karpia w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Karpia w zalewie mogą jeść osoby na diecie bez laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
118.91
130.80
Białko (g)
13.52
14.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
6.36
6.99
Węglowodany przyswajalne (g)
5.94
6.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
4.03
4.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
1.54
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
2.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.18
Tiamina (mg)
0.15
0.16
Ryboflawina (mg)
0.07
0.08
Niacyna (mg)
1.54
1.70
Foliany (µg (mcg))
23.25
25.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
35.41
38.95
Potas (mg)
275.71
303.28
Wapń (mg)
35.36
38.90
Fosfor (mg)
304.24
334.67
Magnez (mg)
24.74
27.21
Żelazo (mg)
1.23
1.35
Cynk (mg)
1.14
1.25
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia w zalewie octowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia w zalewie octowej

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
300 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
24 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 24 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Koszt składników
19.00