Herbatniki
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (70 g)
- Cytryna - 1 sztuka (50 g)
- Masło (100 g)
Przepis na herbatniki krok po kroku
Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny, a z miąższu wyciśnij sok.
Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj jajko i pokrojone w kawałki masło. Dodaj łyżeczkę skórki z cytryny i soku z cytryny.
Zagnieć wszystko, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkuj i wykrój ciasteczka z pomocą foremek lub szklanki.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 10-12 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat herbatników
Przepis na herbatniki to super rozwiązanie jeśli marzysz o słodkiej przekąsce na szybko. Takie ciasteczka wykonasz ze składników, które na pewno masz w domu.
Aby wykonać ten prosty przepis na herbatniki potrzebujesz składniki takie jak mąka, jajko, cukier, mleko i ewentualnie cytryna, która nada ciasteczkom dodatkowego aromatu.
Na początku cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny, a z miąższu wyciśnij sok. Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj jajko i pokrojone w kawałki masło. Dodaj łyżeczkę skórki z cytryny i soku z cytryny. Zagnieć wszystko, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkuj i wykrój ciasteczka z pomocą foremek lub szklanki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 180 st. C. Jeśli wiesz już, jak zrobić herbatniki to pewnie zastanawiasz się również jak schować je „na później” - choć wątpię, że będzie to konieczne. Upieczone herbatniki przechowuj w zamkniętej puszce.
Taki pomysł na domowe ciasteczka będzie świetny jako przekąska nie tylko dla dzieci. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Herbatniki to ciasteczka, których nazwa wywodzi się ze sposobu ich podawania. Jest to często nieodłączny element popołudniowych, towarzyskich herbatek. Herbatniki to trwałe pieczywo cukiernicze, które wykorzystywane jest również w racjach żywnościowych. W zależności od tego, czy mają jakieś dodatki, możemy rozróżnić herbatniki przekładane lub nieprzekładana. Do przekładania herbatników często służą nadzienia na bazie dżemów, pralin, kremów czekoladowych lub śmietankowych. A te nieprzekładane można podzielić ze względu na to czy mają dodatek cukru.
Ze względu na to, że herbatniki są łatwe w przechowywaniu i transportowaniu, a ich skład zapewnia dobry dodatek węglowodanów do diety, to na stałe wpisały się jako nieodłączny element racji żywnościowych dla wojska lądowego, żeglarzy czy amatorów gór.
Jeśli wiesz już jak przygotować te pyszne ciasteczka, to koniecznie spróbuj wykonać ten przepis w zaciszu swojego domu.
Alergeny w herbatnikach
Lista alergenów dla herbatników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze herbatników
Ze względu na to, że herbatniki są łatwe w przechowywaniu i transportowaniu, a ich skład zapewnia dobry dodatek węglowodanów do diety, to na stałe wpisały się jako nieodłączny element racji żywnościowych dla wojska lądowego, żeglarzy czy amatorów gór.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
-
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
cytryna,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.