Gyros warstwowy

Opublikowano: 28.01.2022 r., 11:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowy gyros w misce.
Gyros warstwowy
Gyros warstwowy to sałatka, która jest ulubienicą wszystkich imprez. Pięknie się prezentuje na stole, ze względu na kolorowe warstwy, a jeszcze lepiej smakuje.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
426 kcal
Kcal w porcji
459 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta pekińska - 1 szt (500 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (450 g)
  • Ogórki konserwowe (160 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka (170 g)
  • Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Majonez - 3 łyżki (75 g)
  • Keczup - 3 łyżki (75 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (45 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
gyros
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, szklana miska

Przepis na gyros warstwowy krok po kroku

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Oprósz ją przyprawą gyros i smaży na rozgrzanym oleju. Ostudź i przełóż na dno miski.

Umyj i posiekaj kapustę w drobne paseczki, odłóż do osobnej miski.

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, następnie rozłóż na mięso.

Paprykę i ogórki pokrój w kostkę i ułóż na cebuli.

Kukurydzę odcedź z zalewy i umieść na warzywach.

Rozłóż na wierzchu sporą warstwę majonezu i keczupu.

Sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem i kapustą.

Jak oceniasz przepis na gyros warstwowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gyrosu warstwowego

Gyros warstwowy to sałatka, która jest ulubienicą wszystkich imprez. Pięknie się prezentuje na stole, ze względu na kolorowe warstwy, a jeszcze lepiej smakuje. Do jej przygotowania używa się tylko kilku składników, a całość jest naprawdę fantastyczna. Najlepiej podawać ją w szklanej wysokiej misce, gdzie widoczna jest każda warstwa.

Przepis na gyros warstwowy jest tak prosty, że spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. By go stworzyć trzeba poświęcić naprawdę niewiele czasu, kilka chwil, by całość była gotowa. Głównym składnikiem jest kurczak. Nazwa tej sałatki wzięła się od przyprawy, której używa się do przyprawiana mięsa. To mieszanka, która nadaje mu specyficznego, mocnego nieco ostrego smaku. Dzięki temu cała sałatka smakuje naprawdę wyjątkowo i jest po prostu pyszny. Najlepiej sprawdzi się do tego pierś z kurczaka, która jest mięsem delikatnym, bez błonek. Dodatkowo, warto też zadbać by była ona bez skóry, dzięki temu eliminuje się do minimum liczbę nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie, przez co jest ono zdrowsze i dużo smaczniejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gyros warstwowy, by stworzyć naprawdę smaczne, ale także proste połączenie, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Do tej sałatki zwykle używa się kapusty pekińskiej, która nie tylko wspaniale dekoruje sałatki i wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowa. Razem z innymi warzywami tworzy wspaniałą kompozycję smakową, która zasmakuje każdemu. Jej cały urok polega na pięknej prezentacji, którą osiąga się poprzez układanie produktów warstwami. Dzięki temu sałatka ma wiele różnych barw. Pięknie prezentuje się na stole, a nakładając ją z naczynia, warto to robić, zaczynając od spodu, by nabrać wszystkie składniki. Do sałatki tworzy się przepyszny sos, który bazuje tylko na dwóch składnikach - majonezie i keczupie, jednak jest on naprawdę fantastyczny.

To wspaniały pomysł na sałatkę, która jest po prostu najlepsza. To dobry wybór na imprezę jest tak pyszna, że wszyscy goście na pewno się w niej zakochają. Ta szybka i prosta sałatka z kurczakiem jest fantastyczna.

Alergeny w gyrosie warstwowym

Lista alergenów dla gyrosu warstwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze gyrosu warstwowego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na dużą zawartość majonezu nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(459g)
Energia (kcal)
92.87
426.29
Białko (g)
6.45
29.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(459g)
Węglowodany (g)
4.86
22.33
Węglowodany przyswajalne (g)
3.98
18.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
4.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(459g)
Tłuszcz (g)
5.53
25.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
5.82
Tłuszcze nienasycone (g)
4.26
19.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.07
9.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.19
10.03
Cholesterol (mg)
19.62
90.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(459g)
Witamina A (µg (mcg))
90.06
413.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
30.69
140.88
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
3.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.82
12.94
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.79
12.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.97
155.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1015.25
4660.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(459g)
Sód (mg)
187.01
858.38
Potas (mg)
217.39
997.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.77
182.54
Fosfor (mg)
73.15
335.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.15
78.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
2.22
Cynk (mg)
0.34
1.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gyrosu warstwowego 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gyrosu warstwowego

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
500 g
1 szt
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Piersi kurczaka bez skóry
450 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.40
Za 450 g
Ogórki konserwowe
160 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Keczup
75 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
72.00