Gulasz z szynki z pieczarkami

Opublikowano: 31.07.2021 r., 16:08 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z szynki i pieczarek
Gulasz z szynki z pieczarkami
Gulasz z szynki z pieczarkami to bardzo szybka wersja gulaszu z mięsem. To świetny pomysł na ekspresowy obiad z kaszą i surówką, który posmakuje całej rodzinie.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 10 min
263 kcal
Kcal w porcji
253 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Szynka wiejska (200 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Bulion warzywny (100 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z szynki z pieczarkami krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę, szynkę w paski, a pieczarki w plasterki.

Na oliwie podsmaż wszystkie składniki.

Do garnka z podsmażonymi składnikami dodaj bulion, śmietankę i sól z pieprzem do smaku.

Gotuj około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na gulasz z szynki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z szynki z pieczarkami

Wiele osób rzadko je gulasze, ponieważ ich przygotowanie wiąże się z długim gotowaniem. Żyjemy w czasach, gdzie wszystkim brakuje czasu na długie gotowanie i zawsze szukamy czegoś na szybko. Żeby móc zjeść pyszny gulasz, nie musisz kupować go gotowego w sklepie, wystarczy, że zrobisz gulasz z szynki z pieczarkami. Robi się go w ekspresowym tempie, ale zacznijmy od początku. Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Ten gulasz zrobimy z szynki wieprzowej lub drobiowej (zależnie jaką wolisz) oraz warzyw i pieczarek. Całość gotowana jest z bulionem. Jest pyszny zarówno z kaszą, ryżem, komosa ryżową, jak i z makaronem. Gulasz z szynki to bardzo prosty przepis.

Przepis na gulasz z szynki z pieczarkami zaczynamy od pokrojenia szynki i warzyw w kostkę, a pieczarek w plasterki. Najlepiej kupić szynkę w kawałku, niepokrojoną na plasterki, bo wtedy kawałki będą większe. Plasterki pokrojone w kostkę prędzej się rozpadną i nie będą widoczne. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy szynkę oraz cebulę i chwilę podsmażamy, aż składniki się zarumienią. Gdy cebula się zarumieni, do garnka dodajemy pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy. Kolejna jest papryka, którą dosłownie chwilę podsmażamy. Na koniec w garnku ląduje bulion, śmietanka, ziarna pieprzu, bazylia i szczypta soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 10 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę, którą podasz z gulaszem. Po ugotowaniu możesz zagęścić sos z szynki z pieczarkami. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie bardzo dobry sos. W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny.

Alergeny w gulaszu z szynki z pieczarkami

Lista alergenów dla Gulaszu z szynki z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze gulaszu z szynki z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Gulasz podawaj z kaszą i warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kcal)
104.06
263.28
Białko (g)
4.98
12.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany (g)
4.38
11.09
Węglowodany przyswajalne (g)
3.44
8.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
2.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz (g)
7.62
19.27
Tłuszcze nasycone (g)
5.64
14.27
Tłuszcze nienasycone (g)
1.98
5.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.65
4.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.75
29.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina A (µg (mcg))
1.24
3.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.12
7.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.75
4.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.81
27.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.66
29.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód (mg)
200.79
507.99
Potas (mg)
191.10
483.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.86
27.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
64.73
163.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.59
24.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
1.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z szynki z pieczarkami 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z szynki z pieczarkami

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wiejska
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
56.00