Przepis na gulasz z szynki z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę pokrój w kostkę, szynkę w paski, a pieczarki w plasterki.

Na oliwie podsmaż wszystkie składniki.

Do garnka z podsmażonymi składnikami dodaj bulion, śmietankę i sól z pieprzem do smaku.

Gotuj około 10 minut.

Chochelka gulaszu z szynki z pieczarkami.
gulasz z szynki z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
18.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
33

Gulasz z szynki z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z szynki z pieczarkami

Wiele osób rzadko je gulasze, ponieważ ich przygotowanie wiąże się z długim gotowaniem. Żyjemy w czasach, gdzie wszystkim brakuje czasu na długie gotowanie i zawsze szukamy czegoś na szybko. Żeby móc zjeść pyszny gulasz, nie musisz kupować go gotowego w sklepie, wystarczy, że zrobisz gulasz z szynki z pieczarkami. Robi się go w ekspresowym tempie, ale zacznijmy od początku. Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Ten gulasz zrobimy z szynki wieprzowej lub drobiowej (zależnie jaką wolisz) oraz warzyw i pieczarek. Całość gotowana jest z bulionem. Jest pyszny zarówno z kaszą, ryżem, komosa ryżową, jak i z makaronem. Gulasz z szynki to bardzo prosty przepis.

Przepis na gulasz z szynki z pieczarkami zaczynamy od pokrojenia szynki i warzyw w kostkę, a pieczarek w plasterki. Najlepiej kupić szynkę w kawałku, niepokrojoną na plasterki, bo wtedy kawałki będą większe. Plasterki pokrojone w kostkę prędzej się rozpadną i nie będą widoczne. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy szynkę oraz cebulę i chwilę podsmażamy, aż składniki się zarumienią. Gdy cebula się zarumieni, do garnka dodajemy pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy. Kolejna jest papryka, którą dosłownie chwilę podsmażamy. Na koniec w garnku ląduje bulion, śmietanka, ziarna pieprzu, bazylia i szczypta soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 10 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę, którą podasz z gulaszem. Po ugotowaniu możesz zagęścić sos z szynki z pieczarkami. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie bardzo dobry sos. W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze Gulaszu z szynki z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kalorie)
104.06 kcal
263.28 kcal
Białko
4.98 g
12.60 g

Węglowodany w gulaszu z szynki z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany
4.38 g
11.09 g
Węglowodany przyswajalne
3.44 g
8.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
2.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz
7.62 g
19.27 g
Tłuszcze nasycone
5.64 g
14.27 g
Tłuszcze nienasycone
1.98 g
5.00 g
Tłuszcze jednonasycone
1.65 g
4.18 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.32 g
0.82 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
11.75 mg
29.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z szynki z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina A
1.24 µg (mcg)
3.13 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
3.12 mg
7.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.75 mg
4.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
10.81 µg (mcg)
27.36 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
11.66 µg (mcg)
29.50 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z szynki z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód
200.79 mg
507.99 mg
Potas
191.10 mg
483.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
10.86 mg
27.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
64.73 mg
163.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
9.59 mg
24.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
1.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.48 mg
1.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Gulaszu z szynki z pieczarkami 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z szynki z pieczarkami

Lista alergenów dla Gulaszu z szynki z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania Gulaszu z szynki z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wiejska
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na gulasz z szynki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób