Jak zrobić gulasz wieprzowy?

Jak zrobić gulasz wieprzowy
Jak zrobić gulasz wieprzowy
ikona podziel się
Opublikowano: 18.12.2022 r., 23:00 | Autor: Oliwia Gawron

Gulasz możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa i warzyw. Ten klasyczny jednak powstaje z wieprzowiny, papryki, cebuli, marchwi i pietruszki.

  1. W pierwszej kolejności olej rozgrzej w garnku.
  2. Dodaj mięso pokrojone w kostkę i lekko obsmaż.
  3. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę, marchew i paprykę pokrojoną w słupki i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
  4. Całość krótko przesmaż.
  5. Wlej bulion warzywny lub mięsny i gotuj do miękkości warzyw.
  6. Dodaj odrobinę koncentratu.
  7. Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą, a całość posyp posiekaną pietruszka.

Jak zrobić gulasz wieprzowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Gulasz to najszybszy i najprostszy sposób na pyszny obiad dla całej Twojej rodziny. Sam możesz zdecydować o rodzaju mięsa i warzyw, które dodasz do tej potrawy. Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić gulasz wieprzowy, a będzie to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Wieprzowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wieprzowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz wieprzowy.

Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, pietruszka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Z mięsa wieprzowego możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wieprzowinę duszoną w sosie.

Zatem, jak przyrządzić gulasz z wieprzowiny?

  1. W pierwszej kolejności olej rozgrzej w garnku.
  2. Dodaj mięso pokrojone w kostkę i lekko obsmaż.
  3. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę, marchew i paprykę pokrojoną w słupki i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
  4. Całość krótko przesmaż.
  5. Wlej bulion warzywny lub mięsny i gotuj do miękkości warzyw.
  6. Dodaj odrobinę koncentratu.
  7. Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą, a całość posyp posiekaną pietruszka.

Nasz gulasz z łopatki wieprzowej jest gotowy do podania. Sam zdecyduj czy z czym podasz nasz najlepszy mięsny gulasz. Może to być ryż, kasza, a nawet ziemniaki. Pamiętaj tylko, że charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, ale nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki w postaci delikatnego i kremowego puree. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj go w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na ciepły posiłek dla całej Twojej rodziny. Taki posiłek w prosty sposób przeniesiesz w dowolne miejsce, dlatego będzie to dobry pomysł na posiłek poza domem.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto