Gulasz z soczewicą

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:41 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z soczewicą
Gulasz z soczewicą
Gulasz z soczewicą to prosty przepis na obiad, który będzie szybki w przygotowaniu i smaczny. Koniecznie sprawdź jak zrobić ten wegetariański, pyszny posiłek.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
469 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Passata pomidorowa 3 butelki (2250 g)
  • Marchewka (300 g)
  • Pietruszka (200 g)
  • Cebula 3 sztuki (300 g)
  • Soczewica czerwona 2 szklanki (400 g)
  • Ryż basmati 2 szklanki (380 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka

Przepis na gulasz z soczewicą krok po kroku

Ryż przepłucz na sitku.

Cebulę, marchew i pietruszkę umyj. Cebulę pokrój w kostkę, a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W garnku o grubym dnie podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.

Dodaj marchewki i pietruszki i razem podsmaż.

Wlej passatę i 0,5 l wody. Wsyp ryż i soczewicę.

Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej.

Gotuj przez 15-20 minut, aż ryż zmięknie.

Jak oceniasz przepis na gulasz z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z soczewicą

Gulasz z soczewicą to prosty przepis na obiad, który będzie szybki w przygotowaniu i smaczny. Koniecznie sprawdź jak zrobić ten wegetariański, pyszny posiłek.

Przepis na gulasz z soczewicą jest łatwy w przygotowaniu. Najpierw ryż przepłucz na sitku. Cebulę, marchew i pietruszkę umyj. Cebulę pokrój w kostkę, a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku o grubym dnie podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj marchewki i pietruszki i razem podsmaż. Wlej passatę i 0,5 l wody. Wsyp ryż i soczewicę. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej. Gotuj przez 15-20 minut, aż ryż zmięknie. Mam nadzieję, że wiesz, jak zrobić gulasz z soczewicą. Takie danie na obiad bez mięsa to dobry sposób na wzbogacenie diety w produkty roślinne.

Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak, a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszną zupę z soczewicą, wegetariańską i pełnowartościową to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100 g suchych nasion dostarczy aż 25 g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe, dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba w postaci grzanek. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć.

Ryż biały to zboże uprawiane w gorącym klimacie na całym świecie. Sadzi się je na podmokłych terenach, tak by około 5 - 10 cm rośliny znajdowało się w wodzie przez cały czas.

Ryż to jedno z popularniejszych produktów zbożowych na świecie. Nic dziwnego, ponieważ jest ono bardzo bogate w witaminy z grupy B. Znaleźć w nim można również magnez i żelazo. Przede wszystkim jest to dobre źródło węglowodanów. Oprócz standardowego ryżu basmati „na obiad” spożywać go można również w formie kleiku lub popularnego w krajach azjatyckich makaronu ryżowego.

Alergeny w gulaszu z soczewicą

Lista alergenów dla gulaszu z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z soczewicą

Wartości odżywcze gulaszu z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Ryż to jedno z popularniejszych produktów zbożowych na świecie. Nic dziwnego, ponieważ jest ono bardzo bogate w witaminy z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
120.39
469.52
Białko (g)
4.24
16.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
21.58
84.15
Węglowodany przyswajalne (g)
11.20
43.68
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.03
11.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
2.49
9.71
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
1.14
Tłuszcze nienasycone (g)
2.20
8.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.43
5.56
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
2.86
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
79.34
309.41
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.55
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.16
31.84
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.32
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.12
4.37
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.54
130.81
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
815.42
3180.15
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
123.85
483.00
Potas (mg)
375.90
1465.99
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.41
83.49
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
61.64
240.38
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.44
87.53
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.85
7.21
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
2.49
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
1.22
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z soczewicą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z soczewicą

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Passata pomidorowa
2250 g
3 butelki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 5
22.50
Za 2250 g
Marchewka
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
200 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
300 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Soczewica czerwona
400 g
2 szklanki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Ryż basmati
380 g
2 szklanki
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.75
Za 380 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Koszt składników
47.50