Ryż basmati - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
basmati 58 45
basmati 58 45
ryż basmati 58 45
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w ryżu basmati oraz jakie alergie mogą powodować.
Ryż basmati - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego ryżu basmati

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak basmati indeks glikemiczny wynosi 58, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak basmati indeks glikemiczny wynosi 58, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak ryż basmati indeks glikemiczny wynosi 58, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z ryżem basmati
Ryż, Ryż brązowy, Ryż jaśminowy, Ryż parboiled, Czarny ryż, Dziki ryż, Komosa ryżowa, Ryż do sushi

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla ryżu basmati

basmati basmati Ryż basmati
Kategoria produktu Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe
Alergie* b/d b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 58
(średni)
58
(średni)
58
(średni)

Przepisy z ryżem basmati

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto