Gołąbki warzywne

Opublikowano: 05.01.2022 r., 10:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warzywne gołąbki w misce
Gołąbki warzywne
Gołąbki warzywne to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne gołąbki bez mięsa możesz podać gościom na diecie wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 80 min
694 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta biała - jedna mała główka (600 g)
  • Ryż biały (400 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (150 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (400 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (250 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gołąbki warzywne krok po kroku

Kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez 10 minut.

Liście powinny delikatnie odchodzić od kapusty.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw i podduś chwilę.

Warzywa wymieszaj z ryżem, dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Faszeruj liście kapusty warzywami z ryżem, zwijaj liście w rulon.

Umieść gołąbki w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól.

Gotuj gołąbki na wolnym ogniu przez 60-70 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki warzywne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat gołąbków warzywnych

Gołąbki warzywne to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jarskie danie, jakim są gołąbki z farszem jarzynowym, jest pyszne i można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przepis na gołąbki warzywne jest po prostu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia warzywnych gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ryż biały, marchew, cebula, cukinia, pietruszka, śmietana kremówka 30%, natka pietruszki, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić gołąbki warzywne? Kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez 10 minut. Liście powinny delikatnie odchodzić od kapusty. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw i podduś chwilę, dopraw solą i pieprzem. Warzywa wymieszaj z ryżem, dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Faszeruj liście kapusty warzywami z ryżem, zwijaj liście w rulon. Umieść gołąbki w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotuj gołąbki na wolnym ogniu przez 60-70 minut.

Ryż biały jest zbożem niezawierającym glutenu. Ryż jest łatwostrawny i mogą go spożywać osoby z problemami żołądkowymi i refluksem. Biały ryż pozbawiony jest łuski, która zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych. Cukinia jest źródłem witamin C, K, PP i mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo. Cukinia zawiera małą ilość kalorii. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który ma wpływ na prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Cukinia jest popularnym warzywem, wykorzystywanym do przygotowania dań wytrawnych oraz słodkich.

Podsumowując pyszne wegetariańskie gołąbki świetnie sprawdzają się na obiad. Dietetyczne gołąbki z farszem jarzynowym możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Świetnie sprawdzą się jako posiłek do pracy. Gołąbki dobre są od razu po przygotowaniu.

Alergeny w gołąbkach warzywnych

Lista alergenów dla gołąbków warzywnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze gołąbków warzywnych

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki warzywne to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Warzywa zawierają także dużą ilość składników mineralnych. Ryż biały jest łatwo strawny i zawiera dużą ilość prostych węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
144.73
694.70
Białko (g)
2.17
10.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
18.84
90.43
Węglowodany przyswajalne (g)
17.13
82.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
8.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
7.02
33.70
Tłuszcze nasycone (g)
5.59
26.84
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
6.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.22
5.88
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.98
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.50
60.00
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
142.29
683.00
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.70
70.58
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
1.69
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.33
164.80
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
2.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.96
124.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1074.27
5156.50
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
16.42
78.81
Potas (mg)
177.35
851.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.60
108.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
40.46
194.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.17
68.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
1.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.38
1.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków warzywnych 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków warzywnych

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
jedna mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Ryż biały
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Cukinia
400 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Cebula
250 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
33.00