Przepis na gołąbki warzywne krok po kroku
- Kapusta biała 600 g jedna mała główka
- Ryż biały 400 g
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Pietruszka 150 g 1 mała sztuka
- Cukinia 400 g 1 mała sztuka
- Cebula 250 g 2 duże sztuki
- Masło klarowane 100 g
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
Kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez 10 minut.
Liście powinny delikatnie odchodzić od kapusty.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw i podduś chwilę.
Warzywa wymieszaj z ryżem, dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Faszeruj liście kapusty warzywami z ryżem, zwijaj liście w rulon.
Umieść gołąbki w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól.
Gotuj gołąbki na wolnym ogniu przez 60-70 minut.
Często zadawane pytania
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Szarma
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Dolma
-
Gołąbki

(liczba kalorii)
Gołąbki warzywne - cechy przepisu
Więcej o gołąbkach warzywnych
Gołąbki warzywne to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jarskie danie, jakim są gołąbki z farszem jarzynowym, jest pyszne i można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przepis na gołąbki warzywne jest po prostu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia warzywnych gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ryż biały, marchew, cebula, cukinia, pietruszka, śmietana kremówka 30%, natka pietruszki, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić gołąbki warzywne? Kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez 10 minut. Liście powinny delikatnie odchodzić od kapusty. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw i podduś chwilę, dopraw solą i pieprzem. Warzywa wymieszaj z ryżem, dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Faszeruj liście kapusty warzywami z ryżem, zwijaj liście w rulon. Umieść gołąbki w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotuj gołąbki na wolnym ogniu przez 60-70 minut.
Ryż biały jest zbożem niezawierającym glutenu. Ryż jest łatwostrawny i mogą go spożywać osoby z problemami żołądkowymi i refluksem. Biały ryż pozbawiony jest łuski, która zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych. Cukinia jest źródłem witamin C, K, PP i mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo. Cukinia zawiera małą ilość kalorii. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który ma wpływ na prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Cukinia jest popularnym warzywem, wykorzystywanym do przygotowania dań wytrawnych oraz słodkich.
Podsumowując pyszne wegetariańskie gołąbki świetnie sprawdzają się na obiad. Dietetyczne gołąbki z farszem jarzynowym możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Świetnie sprawdzą się jako posiłek do pracy. Gołąbki dobre są od razu po przygotowaniu.
Wartości odżywcze gołąbków warzywnych
Energia i białka
(480g)
Węglowodany w gołąbkach warzywnych
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy w przepisie na gołąbki warzywne
(480g)
Składniki mineralne w przepisie na gołąbki warzywne
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gołąbkach warzywnych
Lista alergenów dla gołąbków warzywnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%