Gofry z mąki orkiszowej

Opublikowano: 19.01.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry orkiszowe z owocami
Gofry z mąki orkiszowej
Gofry z mąki orkiszowej to doskonały pomysł na śniadanie na słodko. Gofry można przygotować także bez dodatku cukru i podać jako wytrawne danie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
676 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa - 3 szklanki (600 g)
  • Masło (120 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Maliny (350 g)
  • Borówka amerykańska (400 g)
  • Czekolada mleczna (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, chochelka, gofrownica

Przepis na gofry z mąki orkiszowej krok po kroku

Rozpuść masło w mikrofali.

Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i ubij.

Przesiej mąkę pszenną do jajek, dodaj masło, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia.

Zmiksuj całość, ciasto powinno być dość gęste.

Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcjami ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane.

Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej kwaśną śmietanę i wymieszaj.

Gofry podawaj z sosem śmietanowym i owocami.

Udekoruj je startą czekoladą.

Jak oceniasz przepis na gofry z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat gofrów z mąki orkiszowej

Gofry z mąki orkiszowej to wspaniały pomysł na smaczne śniadanie na słodko. Gofry można podać dla dzieci jako śniadanie lub deser po obiedzie. Pyszne gofry można podawać w wielu słodkich odsłonach. Bardzo ciekawym pomysłem jest podanie gofrów na słono. Przepis na gofry z mąki orkiszowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, mleko, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, jajka, śmietana kremówka, kwaśna śmietana, maliny, borówki, mleczna czekolada.

Jak zrobić gofry z mąki orkiszowej? Rozpuść masło w mikrofali. Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i ubij. Przesiej mąkę pszenną do jajek, dodaj masło, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość, ciasto powinno być dość gęste. Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcjami ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej kwaśną śmietanę i wymieszaj. Gofry podawaj z sosem śmietanowym i owocami. Udekoruj je startą czekoladą.

Jajka użyte do przygotowania gofrów są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, D czy K. Jajka są także źródłem beta-karotenu i zeaksantyny. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących.

Podsumowując łatwe w przygotowaniu i słodkie gofry świetnie sprawdzą się na deser i na śniadanie. Gofry możesz podawać z różnymi dodatkami. Jest to bardzo dobry pomysł na deser podczas spotkań z przyjaciółmi. Wystarczy wszystkie dodatki umieścić w miseczkach a gofry podać na dużym talerzu. Każdy gość przygotuje sobie taki deser, który lubi najbardziej. Pyszne gofry są dobre do przechowywania przez 1 dzień, gdyż szybko tracą świeżość.

Alergeny w gofrach z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla gofrów z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Gofry z mąki orkiszowej to domowy wypiek zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Pyszne gofry są kaloryczne i zwracać uwagę na wielkość porcji powinny osoby na diecie redukcyjnej. Tego typu słodkie desery powinny występować w naszym jadłospisie maksymalnie raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
241.71
676.80
Białko (g)
6.76
18.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
29.58
82.81
Węglowodany przyswajalne (g)
25.51
71.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.06
11.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
11.71
32.78
Tłuszcze nasycone (g)
9.28
25.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
6.79
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.78
122.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
20.15
56.41
Wapń (mg)
41.95
117.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
2.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z mąki orkiszowej 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z mąki orkiszowej

Koszt składników
87.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
600 g
3 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Maliny
350 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
22.40
Za 350 g
Borówka amerykańska
400 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
19.20
Za 400 g
Czekolada mleczna
120 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 120 g
Koszt składników
87.20