Przepis na gofry z mąki orkiszowej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, chochelka, gofrownica

Rozpuść masło w mikrofali.

Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i ubij.

Przesiej mąkę pszenną do jajek, dodaj masło, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia.

Zmiksuj całość, ciasto powinno być dość gęste.

Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcjami ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane.

Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej kwaśną śmietanę i wymieszaj.

Gofry podawaj z sosem śmietanowym i owocami.

Udekoruj je startą czekoladą.

Gofry z mąki orkiszowej podane z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Gofry z mąki orkiszowej
Koszt przygotowania dania
66.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
676 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Gofry z mąki orkiszowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gofrach z mąki orkiszowej

Gofry z mąki orkiszowej to wspaniały pomysł na smaczne śniadanie na słodko. Gofry można podać dla dzieci jako śniadanie lub deser po obiedzie. Pyszne gofry można podawać w wielu słodkich odsłonach. Bardzo ciekawym pomysłem jest podanie gofrów na słono. Przepis na gofry z mąki orkiszowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, mleko, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, jajka, śmietana kremówka, kwaśna śmietana, maliny, borówki, mleczna czekolada.

Jak zrobić gofry z mąki orkiszowej? Rozpuść masło w mikrofali. Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i ubij. Przesiej mąkę pszenną do jajek, dodaj masło, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość, ciasto powinno być dość gęste. Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcjami ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej kwaśną śmietanę i wymieszaj. Gofry podawaj z sosem śmietanowym i owocami. Udekoruj je startą czekoladą.

Jajka użyte do przygotowania gofrów są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, D czy K. Jajka są także źródłem beta-karotenu i zeaksantyny. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących.

Podsumowując łatwe w przygotowaniu i słodkie gofry świetnie sprawdzą się na deser i na śniadanie. Gofry możesz podawać z różnymi dodatkami. Jest to bardzo dobry pomysł na deser podczas spotkań z przyjaciółmi. Wystarczy wszystkie dodatki umieścić w miseczkach a gofry podać na dużym talerzu. Każdy gość przygotuje sobie taki deser, który lubi najbardziej. Pyszne gofry są dobre do przechowywania przez 1 dzień, gdyż szybko tracą świeżość.

Wartości odżywcze gofrów z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
241.71 kcal
676.80 kcal
Białko
6.76 g
18.93 g

Węglowodany w gofrach z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
29.58 g
82.81 g
Węglowodany przyswajalne
25.51 g
71.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.06 g
11.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
11.71 g
32.78 g
Tłuszcze nasycone
8.93 g
25.01 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.42 g
6.79 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
43.78 mg
122.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gofry z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
20.15 mg
56.41 mg
Wapń
41.95 mg
117.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
2.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z mąki orkiszowej 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla gofrów z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gofrów z mąki orkiszowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
600 g
3 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Maliny
350 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
22.40
Za 350 g
Borówka amerykańska
400 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
19.20
Za 400 g
Czekolada mleczna
120 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 120 g
Koszt składników
87.20
Jak oceniasz przepis na gofry z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób