Galart z kurczaka
- Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Pietruszka - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Groszek konserwowy (250 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Żelatyna - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na galart z kurczaka krok po kroku
Udka z kurczaka umieść w garnku.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę (około 2 litrów).
Gotuj na wolnym ogniu około 3 godziny.
Na godzinę przed końcem gotowania dodaj do garnka obrane marchewki, pietruszkę i cebulę.
Odcedź bulion i dodaj do niego żelatynę.
Dopraw go solą, majerankiem i pierzem.
Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno.
Marchew pokrój w kostkę.
Mięso oraz warzywa umieść w miseczkach.
Zalej bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat galartu z kurczaka
Galart z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepszy galart podać można także na święta Wielkanocne. Smaczny galart z kurczaka jest nisko kaloryczny i sprawdzi się dla osób dbających o linię. Przepis na galart z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, marchew, pietruszka, cebula, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, żelatyna.
Jak zrobić galart z kurczaka? Udka z kurczaka umieść w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu około 3 godziny. Na godzinę przed końcem gotowania dodaj do garnka obrane marchewki, pietruszkę i cebulę. Odcedź bulion i dodaj do niego żelatynę. Dopraw go solą, majerankiem i pierzem. Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno. Marchew pokrój w kostkę. Mięso oraz warzywa umieść w miseczkach. Zalej bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Mięso kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Enzymy są potrzebne w organizmie człowieka do zachodzenia wielu reakcji chemicznych, w zależności od rodzaju enzymów mogą je przyspieszać lub spowalniać. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, E i K. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.
Podsumowując smaczny drobiowy galart jest idealny na imprezę oraz inne okazje. Przekąska najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem. Pyszny galart podawaj z dodatkiem octu spirytusowego lub jabłkowego. Galart jest dobry do spożycia od razu po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w galarcie z kurczaka
Lista alergenów dla galartu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galart z kurczaka
Wartości odżywcze galartu z kurczaka
Galart z kurczaka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Galart zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Galart zawiera sporą ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(415g)
Węglowodany
(415g)
Tłuszcze
(415g)
Witaminy
(415g)
Składniki mineralne
(415g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.