Faszerowana papryka
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
- Ser gouda - W kostce (150 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
- Papryka żółta - 2 większe sztuki (480 g)
- Papryka czerwona - 3 większe sztuki (720 g)
Przepis na faszerowaną paprykę krok po kroku
Ryż ugotuj według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ser zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i podsmażaj ją przez ok. 4-5 min. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Po 1 min wrzuć mięso i połącz z cebulą i czosnkiem.
Całość smaż ok. 10 min.
Następnie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę oregano i 1 łyżeczkę tymianku.
Wymieszaj i dodaj lekko przestudzony ryż. Połącz wszystkie składniki i po 1 min ściągnij z palnika. Do przestudzonego farszu dodaj ser i dobrze wymieszaj.
Papryki umyj i osusz. Ostrym nożem odetnij tzw. kapturek z ogonkiem. Z wnętrza papryk usuń gniazda nasienne.
Papryki wypełnił farszem i przykryj kapturkami.
Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie papryki wysmarują 1 łyżką oleju.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez ok. 40-45 min.
-
Papryka faszerowana
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat faszerowanej papryki
Faszerowana papryka to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. Farsz do papryki można zrobić z mięsem lub z wersji wegetariańskiej z samymi warzywami. Ten prosty przepis jest trochę czasochłonny, ale warto go wypróbować.
Jak zrobić nadziewaną paprykę z piekarnika? Warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Ryż należy ugotować. W czasie jego gotowania możesz przysmażyć cebulkę z czosnkiem i mięsem. Później trzeba dodać resztę składników potrzebnych na farsz. Pamiętaj, żeby stary na tarce ser dodać do przestudzonego farszu.
Jak upiec paprykę faszerowaną? Tak naprawdę wystarczy ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i włożyć do piekarnika. Do naczynia możesz wlać ok. 1/3 szklanki wody (tak, aby zakryć dno). W ten sposób nadziewana papryka nie powinna przypalić się od spodu. Z wierzchu papryki należy wysmarować olejem lub oliwą z oliwek.
Ile piec nadziewaną paprykę? Przy 185 stopniach Celsjusza powinno wystarczyć 40-45 min. Piekarnik powinien być ustawiony na grzanie góra-dół. Warto jednak wiedzieć, że każdy piekarnik piecze w inny sposób, więc może się okazać, że nadziewane papryki upieką się szybciej. Dlatego należy je kontrolować i w razie potrzeby wyjąć wcześniej. Papryki faszerowane można też ugotować w sosie pomidorowym (podobnie jak gołąbki).
Przepis na papryki nadziewane możesz dowolnie zmodyfikować. Do wnętrza papryki można dać wiele składników. Pasować będzie zarówno ryż, jak i kasza (np. kuskus, jaglana). Do farszu możesz dodać także drobno pokrojone pomidory (bez skórki). Pod koniec pieczenia możesz zdjąć z papryki kapturki i posyp górę serem, aby ten się stopił. Na górze nadziewanej papryki możesz też umieścić cieniutkie ruloniki boczku.
Do faszerowania używaj dużych papryk. Najlepiej, aby wszystkie były podobnego kształtu. Możesz zdecydować się też na podłużne papryki, które będą przekrojone wzdłuż. Nadziewana papryka dobrze smakuje bez żadnych dodatków, ale można ją podać także ze świeżym pieczywem lub pieczonymi albo gotowanymi ziemniakami.
Alergeny w faszerowanej papryce
Lista alergenów dla faszerowanej papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze faszerowanej papryki
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.