Drożdżówka z budyniem

Opublikowano: 11.06.2021 r., 18:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna drożdżówka z budyniem
Drożdżówka z budyniem
Drożdżówka z budyniem nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem. Te z przepisu są niezwykle miękkie, pełne słodkiego waniliowego budyniu i oprószone pyszną kruszonką.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 30 min
234 kcal
Kcal w porcji
113 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (340 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Mleko 2% (670 ml)
  • Masło (75 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, rózga, rondelek

Przepis na drożdżówkę z budyniem krok po kroku

Do dużej miski pokrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na 20 minut.

W dużej misce wymieszaj ze sobą 250g mąki, 1/4 szklanki cukru, 125 ml mleka i powoli wlewaj rozczyn. Dokładnie wymieszaj łyżką. Wbij do środka 1 jajko. Wyrób rękami ciasto. Dodaj posiekane masło. Dokładnie wyrób, by powstało jednorodne ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odczekaj 1 godzinę.

Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Pozwól, by się zagotowało. Dodaj do niego 1 budyń i 2 łyżki cukru. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą, by nie powstały żadne grudki.

W osobnej miseczce zmieszaj 25g zimnego masła z 50g mąki. Dodaj 2 łyżki cukru. Wszystko dobrze razem wymieszaj. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto drożdżowe podziel na 12 równych części.

W każdej bułce zrób wgłębienie i łyżką włóż do niego budyń. Na wierzch bułek zetrzyj kruszonkę.

Bułki umieść na wyłożonej papierem blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na drożdżówkę z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat drożdżówki z budyniem

Drożdżówka z budyniem jest wspaniałym wyborem na drugie śniadanie. Niezwykle miękka i pełna budyniowego nadzienia. W tym przepisie budyniu dodaje się naprawdę sporo, dzięki czemu stanowi miłą odmianę dla kupnych bułek, w którym nadzienia jest zwykle jak na lekarstwo. Dzięki tej recepturze te pyszne bułki można piec w swojej własnej kuchni i zachwycać się wspaniałym smakiem każdego dnia. Bułki posypane są pyszną kruszonką, która miło otula budyń i sprawia, że nie da się koło tej drożdżówki przejść obojętnie. Połączone w niej zostało wszystko to co najlepsze w słodkich wypiekach, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Sprawdzi się świetnie jako słodkie śniadanie we włoskim stylu czy pyszna przekąska do popołudniowej kawy.

Prosta drożdżówka z budyniem, wcale nie jest banalna. W tej małej bułce zamknięte jest mnóstwo wspaniałego smaku, który jest niemalże uzależniający. Miękki i słodki waniliowy budyń połączony z miękkim ciastem to połączenie wprost idealne, zgodzi się z tym każdy kto choć raz tej bułki spróbuje.

W tym przepisie całość, włącznie z wykonaniem jest niezwykle łatwa. Jednak można pokusić się o artystyczne zawijane, jeżeli chce się stworzyć wyjątkowo efektowny produkt końcowy. Oczywiście w prostej wersji bułeczki wyglądają równie pięknie, dlatego można pozostać przy prostocie, która i tak ujmuje wszystkich, którzy spojrzą na te pieczone bułeczki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułki z budyniem, które pomimo łatwości wykonania są naprawdę dobre i zasmakują wszystkim domownikom, nawet tym najmłodszym, to ten przepis będzie wyborem idealnym. Powstaje z niego kruch i miękka w środku bułeczka, która pełna jest niezwykle smacznego nadzienia. Nadzienie przygotowuje się w bardzo łatwy sposób z podstawowych składników, które bez problemu można kupić w każdym sklepie.

Przepis na drożdżówki z budyniem jest tak łatwy, że poradzą z nim sobie nawet początkujący cukiernicy, którzy chcą cieszyć się ich wspaniałym smakiem w swoim własnym domu. Te bułki słodkie można wykonać w kilka chwil, a prezentują się niezwykle pięknie.

Alergeny w drożdżówce z budyniem

Lista alergenów dla drożdżówki z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówki z budyniem

na 100g gotowej potrawy

To niezbyt dobry wybór dla osób z cukrzycą i insulinoopornością, w diecie zdrowego człowieka znajduje się na nie miejsce, jednak nie powinny one gościć zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kcal)
207.88
234.90
Białko (g)
6.45
7.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany (g)
31.09
35.13
Węglowodany przyswajalne (g)
30.92
34.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz (g)
6.66
7.53
Tłuszcze nasycone (g)
4.50
5.09
Tłuszcze nienasycone (g)
2.16
2.44
Cholesterol (mg)
45.89
51.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina A (µg (mcg))
91.55
103.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.70
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.83
102.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.35
Ryboflawina (mg)
0.24
0.27
Niacyna (mg)
1.93
2.18
Foliany (µg (mcg))
55.63
62.86
Beta karoten (µg (mcg))
10.19
11.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód (mg)
50.71
57.30
Potas (mg)
134.35
151.81
Wapń (mg)
73.25
82.77
Fosfor (mg)
105.32
119.01
Magnez (mg)
16.70
18.87
Żelazo (mg)
1.60
1.80
Cynk (mg)
0.77
0.87
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówki z budyniem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówki z budyniem

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
670 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.68
Za 670 ml
Masło
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
21.00