Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (150 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier (55 g)
- Cukier wanilinowy (4 g)
- Masło (50 g)
- Smalec (500 g)
Przepis na drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym krok po kroku
Przygotuj zaczyn. Drożdże rozkrusz i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj aż powstanie płyn.
Rozpuść masło i następnie ostudź je.
Resztę cukru oraz cukier waniliowy zmiksuj w dużej misce na gładką masę razem z żółtkami.
Do żółtek z cukrem dodaj mąkę. Wlej serek, drożdże, odrobinę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy masa będzie jednolita dodaj masło i znowu zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste. Odstaw ciasto na 1,5 godziny w ciepłe miejsce by wyrosło. Przykryj je ściereczką.
Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż podrośnięte ciasto i wałkiem rozwałkuj na grubość 1,5 centymetra.
Za pomocą kubka wykrój kółka.
Ułóż wykrojone kółka w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Smalec rozgrzej. Smaż kilka pączków z obu stron po 3 minuty. Nie może być zbyt duży ogień, bo ciasto może być surowe.
Usmażone pączki ułóż na talerzu na ręczniku papierowym.
Posyp przestudzone pączki cukrem pudrem.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Chałka drożdżowa
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Proste ciasto drożdżowe
-
Makowiec drożdżowy
-
Ciasto drożdżowe z dżemem
-
Wilgotne ciasto drożdżowe
-
Rozczyn z drożdży
-
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Placek drożdżowy bez wyrabiania
-
Ciasta drożdżowe bez wyrabiania
Więcej informacji na temat drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym
Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta rozkosz. Sprawdź jak znakomite są i zrób pączusie na weekendowy deser.
Te pączki serowe są zrobione z masłem. Pączki na maśle mają pyszny maślany posmak. Są znakomite. Ciasto wymaga wyrastania, są smażone na smalcu. By zmniejszyć ilość tłuszczu pączki z powodzeniem można upiec w piekarniku. Polecam do nich pyszną polewę czekoladową, którą z łatwością zrobisz sam. Pączki można nadziać ulubionym kremem, dżemem lub bitą śmietaną - do wyboru, do koloru.
Alergeny w drożdżowych pączkach z serkiem homogenizowanym
Lista alergenów dla drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym
Ten przepis nie zawiera zbyt wysokiej ilości błonnika. Jest przepisem o wysokim indeksie glikemicznym. Smażenie na smalcu dodatkowo zwiększa kaloryczność.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.