Wilgotne ciasto drożdżowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Drożdże świeże - 1 kawałek (30 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na wilgotne ciasto drożdżowe krok po kroku
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier, odrobinę mąki i ciepłego mleka.
Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z resztą składników.
Mąkę połącz z zaczynem i wyrabiaj ciasto.
Zostaw ciasto na 30 minut, aby wyrosło.
Przełóż ciasto do keksówki i upiecz w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach.
- Ciasto drożdżowe
- Ciasto drożdżowe z kruszonką
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Strucla makowa
- Strucel makowy
- Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
- Ciasto drożdżowe z owocami
- Ciasto drożdżowe z serem
- Knedliki
- Chałka drożdżowa
- Ruchanki
- Pide
- Babka drożdżowa
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem
- Ciasto drożdżowe z jabłkami
- Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Szybkie ciasto drożdżowe
- Ciasto drożdżowe z jagodami
- Ciasto drożdżowe na słodko
Więcej informacji na temat wilgotnego ciasta drożdżowego
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na wilgotne ciasto drożdżowe, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne w środku.
Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowe składniki do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i tak naprawdę to wszystko.
Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak jak powinno. Dodatkowo możesz przygotować kruszonkę do ciasta, ciasto drożdżowe z kruszonką jest niesamowicie dobre.
Poznaj mój przepis na wilgotne ciasto drożdżowe.
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce, aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilka krotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałą część ciasta, mieszając mąkę, cukier i jajka.
Gdy drożdże wyrosną, połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
Przelej masę ciasta do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.
Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.
Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem lub z kruszonką.
Skoro już wiesz jak zrobić wilgotne ciasto drożdżowe, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy deser.
Alergeny w wilgotnym cieście drożdżowym
Lista alergenów dla wilgotnego ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze wilgotnego ciasta drożdżowego
Babkę drożdżową bez dodatków możesz podawać nawet najmniejszym członkom rodziny zamiast kupnych herbatników lub biszkoptów.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.