Przepis na wilgotne ciasto drożdżowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, foremka keksówka, miska

Drożdże rozkrusz, dodaj cukier, odrobinę mąki i ciepłego mleka.

Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z resztą składników.

Mąkę połącz z zaczynem i wyrabiaj ciasto.

Zostaw ciasto na 30 minut, aby wyrosło.

Przełóż ciasto do keksówki i upiecz w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach.

wilgotne ciasto drożdżowe
Wilgotne ciasto drożdżowe
Koszt przygotowania dania
6.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
80

Wilgotne ciasto drożdżowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wilgotnym cieście drożdżowym

Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na wilgotne ciasto drożdżowe, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne w środku.

Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowe składniki do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i tak naprawdę to wszystko.

Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak jak powinno. Dodatkowo możesz przygotować kruszonkę do ciasta, ciasto drożdżowe z kruszonką jest niesamowicie dobre.

Poznaj mój przepis na wilgotne ciasto drożdżowe.

Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce, aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilka krotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałą część ciasta, mieszając mąkę, cukier i jajka.

Gdy drożdże wyrosną, połącz wszystkie składniki i wymieszaj.

Przelej masę ciasta do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.

Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.

Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem lub z kruszonką.

Skoro już wiesz jak zrobić wilgotne ciasto drożdżowe, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy deser.

Wartości odżywcze wilgotnego ciasta drożdżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
296.21 kcal
296.21 kcal
Białko
9.11 g
9.11 g

Węglowodany w wilgotnym cieście drożdżowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
48.38 g
48.38 g
Węglowodany przyswajalne
48.15 g
48.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
7.60 g
7.60 g
Tłuszcze nasycone
2.13 g
2.13 g
Tłuszcze nienasycone
5.47 g
5.47 g

Witaminy w przepisie na wilgotne ciasto drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.53 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.51 mg
3.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
99.98 µg (mcg)
99.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wilgotne ciasto drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
20.96 mg
20.96 mg
Potas
127.12 mg
127.12 mg
Wapń
47.56 mg
47.56 mg
Fosfor
118.40 mg
118.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.91 mg
21.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.94 mg
2.94 mg
Cynk
1.05 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnego ciasta drożdżowego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wilgotnym cieście drożdżowym

Lista alergenów dla wilgotnego ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania wilgotnego ciasta drożdżowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Drożdże świeże
30 g
1 kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na wilgotne ciasto drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób