Proste ciasto drożdżowe

Opublikowano: 20.05.2021 r., 22:02 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
2 ciasta drożdżowe z kruszonką. Przy ciastach leżą ukrojone 2 kawałki ciasta oraz kłosy i ziarna pszenicy.
Proste ciasto drożdżowe
Proste ciasto drożdżowe to niezwykle szybkie ciasto z kruszonką, które nie wymaga długiego wyrabiania i wychodzi puszyste, miękkie i aromatyczne, czyli po prostu pyszne.
Przygotowanie 55 min
Pieczenie 45 min
281 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 24 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 750 do ciasta i 100 do kruszonki (850 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier 170 do ciasta i 80 do kruszonki (250 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Jajko 4 do ciasta i 1 do posmarowania wierzchu (5 szt.)
  • Masło 150 do ciasta i 100 do kruszonki (250 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (12 g)
  • Rodzynki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa 24 cm

Przepis na proste ciasto drożdżowe krok po kroku

Podgrzej mleko do około 30-35 C i dodaj do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru oraz drożdże i dokładnie wymieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.

W tym czasie wyłóż 2 blaszki, tzw. kekówki (lub 1 zwykłą, dużą blachę), papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej do dużej miski, a rodzynki zalej ciepłą wodą.

Jaja zmiksuj z resztą cukru na ciasto oraz cukrem wanilinowym.

150 g masła rozpuść i przestudź, ale tak żeby nadal było płynne.

Do miski z mąką dodaj zaczyn, jajka, odciśnięte rodzynki oraz masło i wymieszaj, aby powstało jednolite, gładkie ciasto.

Przełóż ciasto do blaszek, przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

100 g masła rozetrzyj dłońmi z 80 g cukru i 100 g mąki, aby utworzyć kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.

Piecz w 180 C około 35-45 minut, aż będzie złote.

Po upieczeniu uchyl piekarnik na 5 minut, a dopiero potem wyjmij ciasto.

Świetnie smakuje z musem owocowym i mlekiem.

Jak oceniasz przepis na proste ciasto drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat prostego ciasta drożdżowego

Proste ciasto drożdżowe to sprawdzone i bardzo łatwe ciasto, idealne dla miłośników klasycznego ciasta drożdżowego. W moim domu rodzinnym najlepsze ciasto drożdżowe robiłam moja babcia, która bardzo długo wyrabiała ręcznie ciasto — nawet kilka godzin. Natomiast moja mama i ja nie przepadam za długim wyrabianiem i wolimy ciasta, które są łatwe i robi się je ekspresowo, dlatego musiałyśmy spróbować zrobić szybki drożdżowiec. Tak oto po kilku próbach powstał ten przepis na ciasto drożdżowe.

Jest to przepis na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, ale możesz posypać je owocami lub zrobić z niego bułeczki ze swoimi ulubionymi dodatkami. Taka domowa drożdżówka będzie fajnym drugim śniadaniem, które możesz zabrać do pracy lub szkoły, albo zjeść jako dodatek do kawy.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. To dokładnie mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem, a do dużej miski przesiewamy mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — smarujemy blachę olejem, razem z bokami. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami i rozpuszczonym masłem. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blachy do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach składniki, aby powstało sypkie ciasto, które można połączyć w kulę, ale jest ona niestabilna i łatwo się rozsypuje. Taką kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto i wstawiamy do piekarnika. Zależnie od grubości ciasta pieczemy je około 45 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Teraz ciasto jest już gotowe. Możesz podawać je z musem owocowym oraz szklanką mleka.

Alergeny w prostym cieście drożdżowym

Lista alergenów dla prostego ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze prostego ciasta drożdżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
331.62
281.87
Białko (g)
8.51
7.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
48.20
40.97
Węglowodany przyswajalne (g)
47.66
40.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
12.27
10.43
Tłuszcze nasycone (g)
8.19
6.96
Tłuszcze nienasycone (g)
4.08
3.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.46
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.12
2.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
86.88
73.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
28.79
24.47
Potas (mg)
149.58
127.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.86
30.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
105.99
90.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.77
17.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.77
2.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.94
0.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prostego ciasta drożdżowego 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostego ciasta drożdżowego

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
850 g
750 do ciasta i 100 do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.55
Za 850 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
250 g
170 do ciasta i 80 do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
5 szt.
4 do ciasta i 1 do posmarowania wierzchu
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
250 g
150 do ciasta i 100 do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier wanilinowy
12 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
30.60