Proste ciasto drożdżowe
- Mąka pszenna typ 500 - 750 do ciasta i 100 do kruszonki (850 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 170 do ciasta i 80 do kruszonki (250 g)
- Drożdże świeże (50 g)
- Jajko - 4 do ciasta i 1 do posmarowania wierzchu (5 szt.)
- Masło - 150 do ciasta i 100 do kruszonki (250 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (12 g)
- Rodzynki (100 g)
Przepis na proste ciasto drożdżowe krok po kroku
Podgrzej mleko do około 30-35 C i dodaj do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru oraz drożdże i dokładnie wymieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
W tym czasie wyłóż 2 blaszki, tzw. kekówki (lub 1 zwykłą, dużą blachę), papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej do dużej miski, a rodzynki zalej ciepłą wodą.
Jaja zmiksuj z resztą cukru na ciasto oraz cukrem wanilinowym.
150 g masła rozpuść i przestudź, ale tak żeby nadal było płynne.
Do miski z mąką dodaj zaczyn, jajka, odciśnięte rodzynki oraz masło i wymieszaj, aby powstało jednolite, gładkie ciasto.
Przełóż ciasto do blaszek, przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
100 g masła rozetrzyj dłońmi z 80 g cukru i 100 g mąki, aby utworzyć kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz w 180 C około 35-45 minut, aż będzie złote.
Po upieczeniu uchyl piekarnik na 5 minut, a dopiero potem wyjmij ciasto.
Świetnie smakuje z musem owocowym i mlekiem.
- Ciasto marchewkowe
- Szarlotka
- Ciasto drożdżowe
- Ciasto czekoladowe
- Babeczka cytrynowa
- Sernikobrownie z brzoskwiniami
- Babka cytrynowa
- Makowiec
- Mazurek wielkanocny
- Babka wielkanocna
- Seromakowiec
- Szarlotka z kruszonką
- Szarlotka z bezą
- Metrowiec
- Ciasto z owocami
- Makowiec japoński
- Makowiec zawijany
- Strucla makowa
- Ciasta na wielkanoc
Więcej informacji na temat prostego ciasta drożdżowego
Proste ciasto drożdżowe to sprawdzone i bardzo łatwe ciasto, idealne dla miłośników klasycznego ciasta drożdżowego. W moim domu rodzinnym najlepsze ciasto drożdżowe robiłam moja babcia, która bardzo długo wyrabiała ręcznie ciasto — nawet kilka godzin. Natomiast moja mama i ja nie przepadam za długim wyrabianiem i wolimy ciasta, które są łatwe i robi się je ekspresowo, dlatego musiałyśmy spróbować zrobić szybki drożdżowiec. Tak oto po kilku próbach powstał ten przepis na ciasto drożdżowe.
Jest to przepis na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, ale możesz posypać je owocami lub zrobić z niego bułeczki ze swoimi ulubionymi dodatkami. Taka domowa drożdżówka będzie fajnym drugim śniadaniem, które możesz zabrać do pracy lub szkoły, albo zjeść jako dodatek do kawy.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. To dokładnie mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem, a do dużej miski przesiewamy mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — smarujemy blachę olejem, razem z bokami. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami i rozpuszczonym masłem. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blachy do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach składniki, aby powstało sypkie ciasto, które można połączyć w kulę, ale jest ona niestabilna i łatwo się rozsypuje. Taką kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto i wstawiamy do piekarnika. Zależnie od grubości ciasta pieczemy je około 45 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Teraz ciasto jest już gotowe. Możesz podawać je z musem owocowym oraz szklanką mleka.
Alergeny w prostym cieście drożdżowym
Lista alergenów dla prostego ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze prostego ciasta drożdżowego
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.