Przepis na drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder
To będzie niezbędne
duża miska, stolnica, wałek, miseczka, ręcznik papierowy, garnek wysoki

Przygotuj zaczyn. Drożdże rozkrusz i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj aż powstanie płyn.

Rozpuść masło i następnie ostudź je.

Resztę cukru oraz cukier waniliowy zmiksuj w dużej misce na gładką masę razem z żółtkami.

Do żółtek z cukrem dodaj mąkę. Wlej serek, drożdże, odrobinę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy masa będzie jednolita dodaj masło i znowu zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste. Odstaw ciasto na 1,5 godziny w ciepłe miejsce by wyrosło. Przykryj je ściereczką.

Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż podrośnięte ciasto i wałkiem rozwałkuj na grubość 1,5 centymetra.

Za pomocą kubka wykrój kółka.

Ułóż wykrojone kółka w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Smalec rozgrzej. Smaż kilka pączków z obu stron po 3 minuty. Nie może być zbyt duży ogień, bo ciasto może być surowe.

Usmażone pączki ułóż na talerzu na ręczniku papierowym.

Posyp przestudzone pączki cukrem pudrem.

Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Koszt przygotowania dania
94.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
300 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o drożdżowych pączkach z serkiem homogenizowanym

Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta rozkosz. Sprawdź jak znakomite są i zrób pączusie na weekendowy deser.

Te pączki serowe są zrobione z masłem. Pączki na maśle mają pyszny maślany posmak. Są znakomite. Ciasto wymaga wyrastania, są smażone na smalcu. By zmniejszyć ilość tłuszczu pączki z powodzeniem można upiec w piekarniku. Polecam do nich pyszną polewę czekoladową, którą z łatwością zrobisz sam. Pączki można nadziać ulubionym kremem, dżemem lub bitą śmietaną - do wyboru, do koloru.

Wartości odżywcze drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
429.19 kcal
300.43 kcal
Białko
11.21 g
7.85 g

Węglowodany w drożdżowych pączkach z serkiem homogenizowanym

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
13.77 g
9.64 g
Węglowodany przyswajalne
13.51 g
9.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
36.16 g
25.31 g
Tłuszcze nasycone
15.54 g
10.88 g
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
20.54 g
14.38 g
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
15.85 g
11.10 g
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.69 g
3.28 g
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
669.11 mg
468.38 mg

Witaminy w przepisie na drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
239.87 µg (mcg)
167.91 µg (mcg)
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.15 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
1.17 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
3.68 µg (mcg)
2.58 µg (mcg)
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
1.58 mg
1.11 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
233.66 µg (mcg)
163.56 µg (mcg)
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.16 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.38 mg
0.26 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
0.62 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
115.19 µg (mcg)
80.63 µg (mcg)
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
55.40 µg (mcg)
38.78 µg (mcg)
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
30.35 mg
21.24 mg
Potas
82.80 mg
57.96 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
82.24 mg
57.57 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
245.57 mg
171.90 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
10.71 mg
7.50 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.48 mg
1.73 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
1.56 mg
1.09 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w drożdżowych pączkach z serkiem homogenizowanym

Lista alergenów dla drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Serek homogenizowany waniliowy
150 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
1.93
Za 150 g
Żółtko jajka
80 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 14
80.00
Za 80 szt.
Cukier
55 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 55 g
Cukier wanilinowy
4 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 4 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Smalec
500 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 2
9.62
Za 500 g
Koszt składników
109.00
Jak oceniasz przepis na drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób