Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Opublikowano: 29.05.2021 r., 21:06 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta rozkosz. Sprawdź jak znakomite są i zrób pączusie na weekendowy deser.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 140 min
398 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (150 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier (55 g)
  • Cukier wanilinowy (4 g)
  • Masło (50 g)
  • Smalec (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder
Sprzęt kuchenny
duża miska, stolnica, wałek, miseczka, ręcznik papierowy, garnek wysoki

Przepis na drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym krok po kroku

Przygotuj zaczyn. Drożdże rozkrusz i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj aż powstanie płyn.

Rozpuść masło i następnie ostudź je.

Resztę cukru oraz cukier waniliowy zmiksuj w dużej misce na gładką masę razem z żółtkami.

Do żółtek z cukrem dodaj mąkę. Wlej serek, drożdże, odrobinę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy masa będzie jednolita dodaj masło i znowu zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste. Odstaw ciasto na 1,5 godziny w ciepłe miejsce by wyrosło. Przykryj je ściereczką.

Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż podrośnięte ciasto i wałkiem rozwałkuj na grubość 1,5 centymetra.

Za pomocą kubka wykrój kółka.

Ułóż wykrojone kółka w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Smalec rozgrzej. Smaż kilka pączków z obu stron po 3 minuty. Nie może być zbyt duży ogień, bo ciasto może być surowe.

Usmażone pączki ułóż na talerzu na ręczniku papierowym.

Posyp przestudzone pączki cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym

Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta rozkosz. Sprawdź jak znakomite są i zrób pączusie na weekendowy deser.

Te pączki serowe są zrobione z masłem. Pączki na maśle mają pyszny maślany posmak. Są znakomite. Ciasto wymaga wyrastania, są smażone na smalcu. By zmniejszyć ilość tłuszczu pączki z powodzeniem można upiec w piekarniku. Polecam do nich pyszną polewę czekoladową, którą z łatwością zrobisz sam. Pączki można nadziać ulubionym kremem, dżemem lub bitą śmietaną - do wyboru, do koloru.

Alergeny w drożdżowych pączkach z serkiem homogenizowanym

Lista alergenów dla drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym

na 100g gotowej potrawy

Ten przepis nie zawiera zbyt wysokiej ilości błonnika. Jest przepisem o wysokim indeksie glikemicznym. Smażenie na smalcu dodatkowo zwiększa kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
569.16
398.41
Białko (g)
5.14
3.60
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.08
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
27.07
18.95
Węglowodany przyswajalne (g)
26.46
18.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
48.72
34.11
Tłuszcze nasycone (g)
22.17
15.52
Tłuszcze nienasycone (g)
26.55
18.59
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.23
14.86
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.33
3.73
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
126.03
88.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
55.57
38.90
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.10
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.45
1.01
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.20
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.32
38.02
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.20
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.12
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.02
1.41
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
74.96
52.47
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.84
8.98
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
7.30
5.11
Potas (mg)
48.59
34.01
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.18
14.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
56.96
39.87
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.17
12.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.15
1.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
0.41
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Serek homogenizowany waniliowy
150 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
1.93
Za 150 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
55 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 55 g
Cukier wanilinowy
4 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 4 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Smalec
500 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 2
9.62
Za 500 g
Koszt składników
31.00