Przepis na placek drożdżowy bez wyrabiania krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Cukier 150 g
- Drożdże świeże 40 g
- Jajko 2 szt.
- Mleko 3,2% 200 ml niepełna szklanka
- Masło 100 g pół kostki
- Konfitura wiśniowa 300 g
Drożdże umieść w misce, dodaj do nich ciepłe mleko i wymieszaj.
Wsyp cukier, dodaj jajka oraz roztopione masło.
Wymieszaj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną.
Wymieszaj delikatnie łyżką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie zagnieć ciasto i rozwałkuj na placek.
Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posmaruj dżemem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Ciasto podziel na porcje.
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Chałka drożdżowa
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Proste ciasto drożdżowe
-
Makowiec drożdżowy
-
Ciasto drożdżowe z dżemem
-
Wilgotne ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Ciasta drożdżowe bez wyrabiania

(liczba kalorii)
Placek drożdżowy bez wyrabiania - cechy przepisu
Więcej o placku drożdżowym bez wyrabiania
Placek drożdżowy bez wyrabiania to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Drożdżowe ciasto często zniechęca początkujących kucharzy, gdyż wymaga dość długiego wyrabiania. Najlepszy i prosty przepis na ciasto bez wyrabiania sprawi, że zagości on na stałe w twojej kuchni. Przepis na placek drożdżowy bez wyrabiania jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, jajka, mleko, masło, konfitura wiśniowa.
Jak zrobić placek drożdżowy bez wyrabiania? Drożdże umieść w misce, dodaj do nich ciepłe mleko i wymieszaj. Wsyp cukier, dodaj jajka oraz roztopione masło. Wymieszaj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną. Wymieszaj delikatnie łyżką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto i rozwałkuj na placek. Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj dżemem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto podziel na porcje.
Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując łatwy placek sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Szybki placek można podawać także na śniadanie lub podwieczorek. Placek idealni komponuje się z ciepłym kakao. Ciasto drożdżowe jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać stosunkowo krótko, gdyż szybko traci świeżość.
Wartości odżywcze placka drożdżowego bez wyrabiania
Energia i białka
(125g)
Węglowodany w placku drożdżowym bez wyrabiania
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy w przepisie na placek drożdżowy bez wyrabiania
(125g)
Składniki mineralne w przepisie na placek drożdżowy bez wyrabiania
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placku drożdżowym bez wyrabiania
Lista alergenów dla placka drożdżowego bez wyrabiania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło