Przepis na placek drożdżowy bez wyrabiania krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Drożdże umieść w misce, dodaj do nich ciepłe mleko i wymieszaj.

Wsyp cukier, dodaj jajka oraz roztopione masło.

Wymieszaj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną.

Wymieszaj delikatnie łyżką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie zagnieć ciasto i rozwałkuj na placek.

Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta posmaruj dżemem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Ciasto podziel na porcje.

Placek drożdżowy bez wyrabiania podany na drewnianym blacie.
Placek drożdżowy bez wyrabiania
Koszt przygotowania dania
19.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
336 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Placek drożdżowy bez wyrabiania - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placku drożdżowym bez wyrabiania

Placek drożdżowy bez wyrabiania to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Drożdżowe ciasto często zniechęca początkujących kucharzy, gdyż wymaga dość długiego wyrabiania. Najlepszy i prosty przepis na ciasto bez wyrabiania sprawi, że zagości on na stałe w twojej kuchni. Przepis na placek drożdżowy bez wyrabiania jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, jajka, mleko, masło, konfitura wiśniowa.

Jak zrobić placek drożdżowy bez wyrabiania? Drożdże umieść w misce, dodaj do nich ciepłe mleko i wymieszaj. Wsyp cukier, dodaj jajka oraz roztopione masło. Wymieszaj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną. Wymieszaj delikatnie łyżką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto i rozwałkuj na placek. Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj dżemem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto podziel na porcje.

Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując łatwy placek sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Szybki placek można podawać także na śniadanie lub podwieczorek. Placek idealni komponuje się z ciepłym kakao. Ciasto drożdżowe jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać stosunkowo krótko, gdyż szybko traci świeżość.

Wartości odżywcze placka drożdżowego bez wyrabiania

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
269.29 kcal
336.62 kcal
Białko
6.48 g
8.09 g

Węglowodany w placku drożdżowym bez wyrabiania

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
43.08 g
53.85 g
Węglowodany przyswajalne
42.83 g
53.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
8.25 g
10.32 g
Tłuszcze nasycone
5.50 g
6.88 g
Tłuszcze nienasycone
2.75 g
3.44 g

Witaminy w przepisie na placek drożdżowy bez wyrabiania

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
0.45 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.29 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Niacyna
2.42 mg
3.03 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Foliany
72.98 µg (mcg)
91.22 µg (mcg)
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek drożdżowy bez wyrabiania

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
20.67 mg
25.84 mg
Potas
94.40 mg
118.00 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Wapń
32.05 mg
40.07 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Fosfor
82.63 mg
103.29 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Magnez
15.29 mg
19.12 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Żelazo
1.96 mg
2.45 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Cynk
0.81 mg
1.02 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka drożdżowego bez wyrabiania 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku drożdżowym bez wyrabiania

Lista alergenów dla placka drożdżowego bez wyrabiania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Cena przygotowania placka drożdżowego bez wyrabiania

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Konfitura wiśniowa
300 g
9.00
Za 220.0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na placek drożdżowy bez wyrabiania
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób