Ciasto drożdżowe z rodzynkami
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Drożdże świeże (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Rodzynki - 2 garści (120 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami krok po kroku
1/2 szklanki mleka, drożdże, 3 łyżki mąki i łyżkę cukru i wymieszaj i odstaw najlepiej w ciepłe miejsce.
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
Masło roztop w rondelku i pozostaw do wystygnięcia.
Mąkę, cukier i żółtka wymieszaj, dodaj roztopione masło.
Na końcu do ciasta dodaj zaczyn i rodzynki.
Ciasto dokładnie wymieszaj i przelej do keksówki.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
- Ciasto drożdżowe
- Ciasto drożdżowe z kruszonką
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Strucla makowa
- Strucel makowy
- Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
- Ciasto drożdżowe z owocami
- Ciasto drożdżowe z serem
- Knedliki
- Chałka drożdżowa
- Ruchanki
- Pide
- Babka drożdżowa
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem
- Ciasto drożdżowe z jabłkami
- Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Szybkie ciasto drożdżowe
- Ciasto drożdżowe z jagodami
- Ciasto drożdżowe na słodko
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z rodzynkami
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest delikatne, kruche, a w środku zatopione są rodzynki.
Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku rodzynki. Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno. Ważne jest aby rodzynki zamoczyć w przed dodaniem do ciasta. Nasiąkną one wodą i zrobią się delikatniejsze. Wystarczy, że włożysz je do miseczki i na chwilę zalejesz wrzątkiem, możesz je także ugotować na mleku.
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałą część ciasta, mieszając mąkę, cukier i żółtka jajek. Białka nie będą nam tutaj potrzebne, jednak nie wyrzucaj ich, w prosty sposób przygotujesz z nich np. bezę.
Gdy drożdże wyrosną, połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Na końcu dodaj namoczone rodzynki. Przelej ciasto do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.
Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasze ciasto drożdżowe z rodzynkami ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem lub z kruszonką.
Skoro już wiesz jak zrobić ciasto drożdżowe z rodzynkami, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny.
Alergeny w cieście drożdżowemu z rodzynkami
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z rodzynkami
Zamiast drożdży świeżych możesz także skorzystać z drożdży instant, ciasto pięknie wyrośnie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.