Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Opublikowano: 28.11.2021 r., 12:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto drożdżowe z rodzynkami
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe z rodzynkami, poznaj przepis i przygotuj domowe wypieki, które pokocha każdy członek rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
290 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Rodzynki - 2 garści (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami krok po kroku

1/2 szklanki mleka, drożdże, 3 łyżki mąki i łyżkę cukru i wymieszaj i odstaw najlepiej w ciepłe miejsce.

Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.

Masło roztop w rondelku i pozostaw do wystygnięcia.

Mąkę, cukier i żółtka wymieszaj, dodaj roztopione masło.

Na końcu do ciasta dodaj zaczyn i rodzynki.

Ciasto dokładnie wymieszaj i przelej do keksówki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z rodzynkami

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest delikatne, kruche, a w środku zatopione są rodzynki.

Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku rodzynki. Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno. Ważne jest aby rodzynki zamoczyć w przed dodaniem do ciasta. Nasiąkną one wodą i zrobią się delikatniejsze. Wystarczy, że włożysz je do miseczki i na chwilę zalejesz wrzątkiem, możesz je także ugotować na mleku.

Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałą część ciasta, mieszając mąkę, cukier i żółtka jajek. Białka nie będą nam tutaj potrzebne, jednak nie wyrzucaj ich, w prosty sposób przygotujesz z nich np. bezę.

Gdy drożdże wyrosną, połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Na końcu dodaj namoczone rodzynki. Przelej ciasto do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.

Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasze ciasto drożdżowe z rodzynkami ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem lub z kruszonką.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto drożdżowe z rodzynkami, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny.

Alergeny w cieście drożdżowemu z rodzynkami

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z rodzynkami

na 100g gotowej potrawy

Zamiast drożdży świeżych możesz także skorzystać z drożdży instant, ciasto pięknie wyrośnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
290.63
290.63
Białko (g)
8.33
8.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
43.57
43.57
Węglowodany przyswajalne (g)
42.70
42.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.88
9.88
Tłuszcze nasycone (g)
6.48
6.48
Tłuszcze nienasycone (g)
3.39
3.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Tiamina (mg)
0.44
0.44
Ryboflawina (mg)
0.32
0.32
Niacyna (mg)
2.93
2.93
Foliany (µg (mcg))
88.72
88.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
35.14
35.14
Potas (mg)
191.30
191.30
Wapń (mg)
43.71
43.71
Fosfor (mg)
115.19
115.19
Magnez (mg)
21.18
21.18
Żelazo (mg)
2.62
2.62
Cynk (mg)
1.05
1.05
Miedź (mg)
0.11
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z rodzynkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z rodzynkami

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Rodzynki
120 g
2 garści
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
25.00