Przepis na dietetyczne placki ziemniaczane krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Do masy dodaj jajka oraz mąkę orkiszową.

Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką, oregano.

Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Patelnię posmaruj olejem i nałóż partiami masę na placki.

Smaż na złoty kolor z obu stron.

Dietetyczne placki ziemniaczane podane z kleksem śmietany i natką pietruszki na talerzu.
Dietetyczne placki ziemniaczane
Koszt przygotowania dania
11.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
459 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Dietetyczne placki ziemniaczane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dietetycznych plackach ziemniaczanych

Dietetyczne placki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dietetyczne placki można podać także w diecie osób odchudzających się. Placki smażone na mniejszej ilości tłuszczu są zdrowsze i mniej kaloryczne. Przepis na dietetyczne placki ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka orkiszowa, jajka, cebula, marchew, sól, pieprz, oregano, papryka słodka, olej rzepakowy.

Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do masy dodaj jajka oraz mąkę orkiszową. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką, oregano. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Patelnię posmaruj olejem i nałóż partiami masę na placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując smaczne placki z tartych ziemniaków są idealne dla całej rodziny. Najlepsze placki podać można także podczas spotkania ze znajomymi, którzy akurat są na diecie redukcyjnej. Smaczne placki podać można z dodatkiem jogurtu naturalnego. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Wartości odżywcze dietetycznych placków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
109.49 kcal
459.84 kcal
Białko
3.64 g
15.27 g

Węglowodany w dietetycznych plackach ziemniaczanych

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
16.53 g
69.43 g
Węglowodany przyswajalne
13.99 g
58.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.54 g
10.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
3.42 g
14.36 g
Tłuszcze nasycone
0.61 g
2.55 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.71 g
11.39 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.87 g
7.85 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
3.54 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
37.20 mg
156.24 mg

Witaminy w przepisie na dietetyczne placki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dietetyczne placki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
27.43 mg
115.19 mg
Potas
309.16 mg
1298.49 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
21.73 mg
91.27 mg
Żelazo
0.88 mg
3.71 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych placków ziemniaczanych 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dietetycznych plackach ziemniaczanych

Lista alergenów dla dietetycznych placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Cena przygotowania dietetycznych placków ziemniaczanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
6 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka orkiszowa
130 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 130 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na dietetyczne placki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób