Dietetyczne placki ziemniaczane

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Dietetyczne placki ziemniaczane
Dietetyczne placki ziemniaczane to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla osób odchudzających się. Placki smażone na małej ilości tłuszczu zawierają ponad połowę mniejszą ilość kalorii.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
459 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne - 6 dużych sztuk (1200 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka orkiszowa (130 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na dietetyczne placki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Do masy dodaj jajka oraz mąkę orkiszową.

Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką, oregano.

Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Patelnię posmaruj olejem i nałóż partiami masę na placki.

Smaż na złoty kolor z obu stron.

Jak oceniasz przepis na dietetyczne placki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat dietetycznych placków ziemniaczanych

Dietetyczne placki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dietetyczne placki można podać także w diecie osób odchudzających się. Placki smażone na mniejszej ilości tłuszczu są zdrowsze i mniej kaloryczne. Przepis na dietetyczne placki ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka orkiszowa, jajka, cebula, marchew, sól, pieprz, oregano, papryka słodka, olej rzepakowy.

Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do masy dodaj jajka oraz mąkę orkiszową. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką, oregano. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Patelnię posmaruj olejem i nałóż partiami masę na placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując smaczne placki z tartych ziemniaków są idealne dla całej rodziny. Najlepsze placki podać można także podczas spotkania ze znajomymi, którzy akurat są na diecie redukcyjnej. Smaczne placki podać można z dodatkiem jogurtu naturalnego. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w dietetycznych plackach ziemniaczanych

Lista alergenów dla dietetycznych placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Wartości odżywcze dietetycznych placków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Dietetyczne placki ziemniaczane to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Podnoszą one poziom glukozy w sposób jednostajny, dlatego idealnie sprawdzają się w diecie osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
109.49
459.84
Białko (g)
3.64
15.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
16.53
69.43
Węglowodany przyswajalne (g)
13.99
58.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.54
10.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
3.42
14.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.71
2.97
Tłuszcze nienasycone (g)
2.71
11.39
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.87
7.85
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
3.54
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.20
156.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
27.43
115.19
Potas (mg)
309.16
1298.49
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.73
91.27
Żelazo (mg)
0.88
3.71
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych placków ziemniaczanych 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznych placków ziemniaczanych

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
6 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka orkiszowa
130 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 130 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
31.50