Dietetyczne placki ziemniaczane
- Ziemniaki późne - 6 dużych sztuk (1200 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka orkiszowa (130 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na dietetyczne placki ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Do masy dodaj jajka oraz mąkę orkiszową.
Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką, oregano.
Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Patelnię posmaruj olejem i nałóż partiami masę na placki.
Smaż na złoty kolor z obu stron.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat dietetycznych placków ziemniaczanych
Dietetyczne placki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dietetyczne placki można podać także w diecie osób odchudzających się. Placki smażone na mniejszej ilości tłuszczu są zdrowsze i mniej kaloryczne. Przepis na dietetyczne placki ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka orkiszowa, jajka, cebula, marchew, sól, pieprz, oregano, papryka słodka, olej rzepakowy.
Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do masy dodaj jajka oraz mąkę orkiszową. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką, oregano. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Patelnię posmaruj olejem i nałóż partiami masę na placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.
Podsumowując smaczne placki z tartych ziemniaków są idealne dla całej rodziny. Najlepsze placki podać można także podczas spotkania ze znajomymi, którzy akurat są na diecie redukcyjnej. Smaczne placki podać można z dodatkiem jogurtu naturalnego. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w dietetycznych plackach ziemniaczanych
Lista alergenów dla dietetycznych placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
Wartości odżywcze dietetycznych placków ziemniaczanych
Dietetyczne placki ziemniaczane to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Podnoszą one poziom glukozy w sposób jednostajny, dlatego idealnie sprawdzają się w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.