Dania z makaronem ryżowym

Najlepsze przepisy z makaronem ryżowym
Dania z makaronem ryżowym

Makaron ryżowy stanowi niezastąpiony składnik kuchni azjatyckiej. Makaron ryżowy najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania dań tajskich oraz chińskich. Makaron ten składa się tylko z dwóch produktów spożywczych: mąki ryżowej oraz wody. Możemy przygotować z niego wegańskie lub wegetariańskie dania – mnogość zastosowań sprawia, że będzie doskonałą bazą pod wiele ciekawych potraw. Makaron ryżowy doskonale sprawdzi się również w diecie bezglutenowej.

Dania z makaronem ryżowym - proste przepisy na potrawy z makaronem ryżowym

Makaron ryżowy jest produktem o bardzo delikatnym smaku. W kuchni chińskiej stanowi podstawę wielu dań – tak jak w kuchni polskiej wykorzystujemy makaron pszenny. Makaron ryżowy stanowi główny składnik popularnego i chętnie podawanego w restauracjach z kuchnią chińską dania Pad Thai. Makaron możemy przygotować na wiele różnych sposobów - nie tylko w diecie bezglutenowej, wegańskiej lub wegetariańskiej. Znajdziemy w nim niektóre witaminy oraz składniki mineralne, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dania z makaronem ryżowym to doskonała propozycja jeśli nie wiesz co przygotować na pyszny obiad dla rodziny.  Makaron na bazie mąki ryżowej świetnie sprawdzi się w daniach na zimno oraz na ciepło. W artykule tym dowiesz się z czym można przygotować makaron ryżowy.

Właściwości makaronu ryżowego w kuchni i dla zdrowia

Makaron ryżowy – krótki opis

Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej oraz wody. Mąkę ryżową wytwarza się z drobno zmielonych ziaren ryżu. Makaron z mąki ryżowej pochodzi z Chin – to właśnie stamtąd rozprzestrzenił się do innych krajów w Azji. Stanowi on doskonałe źródło węglowodanów złożonych oraz nie zawiera glutenu – dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób eliminujących gluten z jadłospisu. Do wytworzenia makaronu ryżowego można wykorzystać również dodatek tapioki czy mąki kukurydzianej. Do odmian makaronu ryżowego możemy zaliczyć na przykład makaron ryżowy vermicelli, shahe fen czy sevai.

Jak ugotować makaron ryżowy

Przygotowanie makaronu ryżowego jest bardzo proste i szybkie. Na opakowaniu podana jest instrukcja w jaki sposób należy przygotować ten produkt. W większości przypadków makaron należy włożyć do wysokiego naczynia i zalać go wrzątkiem. Następnie naczynie trzeba przykryć i pozostawić na około 5 minut. Po tym czasie makaron należy odcedzić oraz ostudzić. Szybkość jego przygotowania sprawia, że jest chętnie wykorzystywane w diecie osób zabieganych, które nie mają czasu na długie gotowanie posiłków.

Zastosowanie makaronu ryżowego w kuchni

Makaron ryżowy jest bardzo delikatny w smaku, dlatego bez problemu możemy łączyć go z różnymi dodatkami – daje nam to szerokie możliwości do wykonania różnych potraw. Bez problemu możemy przygotować produkty podawane na ciepło oraz na zimno. Poprzez wybór dodatków możemy przygotować dania łagodne i słodkie, pikantny lub kwaskowate - w zależności od upodobań.

Makaron ryżowy możemy wykorzystać jako dodatek do zup oraz dań obiadowych (także tych smażonych, jak np. smażony makaron ryżowy z dodatkiem kurczaka i cukinii). Na bazie makaronu ryżowego możemy przygotować potrawy słodkie z dodatkiem owoców i jogurtu naturalnego oraz dania obiadowe z dodatkiem mięsa, ryb lub owoców morza. Makaron ryżowy stanowi również podstawę do wykonania tradycyjnej potrawy kuchni chińskiej jaką jest Pad Thai. Dodatkowo ugotowany makaron ryżowy możemy wykorzystać do przygotowania sałatki, która świetnie sprawdzi się jako dodatek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi a także jako danie, które możemy zabrać ze sobą do pracy.

W kuchni możemy wybrać długie cienkie nitki makaron ryżowego, które najczęściej wykorzystywane są jako dodatek do zup i sosów. Długiego makaronu nie powinno się dzielić na mniejsze kawałki – według wierzeń Azjatów długi makaron przynosi zdrowie oraz dobrobyt. Istnieją jeszcze krótsze wstążki makaronu ryżowego które możemy wykorzystać do drugich dań obiadowych oraz sałatek.

Makaron ryżowy - skład i właściwości prozdrowotne

Makaron ryżowy jest produktem, który cechuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Jest popularny wśród osób, które przychodzą na dietę wegetariańską lub wegańską. Jest to również produkt niskokaloryczny w porównaniu do innych makaronów - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Dodatkowo makaron z mąki ryżowej jest produktem lekkostrawnym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób z problemami żołądkowymi lub chorobami układu pokarmowego.

Makaron ryżowy jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, które są dłużej trawione przez nasz przewód pokarmowy. Obecność węglowodanów złożonych sprawia, że przez dłuższy czas dostarczana jest energia do naszego organizmu oraz dłużej odczuwamy sytość po posiłku. Makaron z mąki ryżowej nie zawiera również cholesterolu oraz glutenu, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Dodatkowo makaron ryżowy zawiera spore ilości białka oraz błonnika – to również sprawia, że dłużej odczuwamy sytość po posiłku. Makaron ten możemy wykorzystać w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.

Makaron ryżowy stanowi źródło selenu, manganu, sodu, potasu, magnezu, cynku, żelaza, niektórych witamin z grupy B oraz witaminy E. Podaż wszystkich tych składników pokarmowych na odpowiednim poziomie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Przykładowe przepisy na dania z makaronem ryżowym i ich krótki opis

Pad thai

Jest to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które przygotowywane jest na bazie makaronu oraz warzyw. Jest to danie, które chętnie podawane jest w różnych kombinacjach w restauracjach serwujących dania orientalne pochodzące z całego świata. Podstawowe składniki do przygotowania Pad Thai stanowią makaron ryżowy, różne warzywa i kiełki, tamaryndowiec, orzeszki, papryczka chilli, jajko oraz tofu. Jako dodatki do Pad Thai doskonale sprawdzą się kiełki fasoli, marynowana rzodkiew, mięso z ośmiornicy lub kurczaka. Jest to doskonały pomysł na fit danie obiadowe. Przygotowanie Pad Thai w woku pomaga w zachowaniu znacznej części witamin i składników mineralnych, które pochodzą z warzyw użytych do przygotowania potrawy.

Sałatka z kurczakiem, mango i makaronem ryżowym

Jest to doskonała przekąska dla osób zabieganych, ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, mięso z piersi kurczaka, przyprawa chińska, marchewka, cukinia, sos sojowy oraz mango. Produkty użyte do przygotowania potrawy są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem ryżowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebne jest duże doświadczenie kulinarne. Dodatkowo sałatki na bazie makaronu możesz zabrać ze sobą w podróż lub do pracy.

Kurczak z makaronem ryżowym

Potrawa ta będzie stanowiła doskonały pomysł na obiad dla całej twojej rodziny. Makaron ryżowy z kurczakiem jest bardzo prosty w przygotowaniu i można wykorzystać do niego wiele różnych warzyw. Bazą do przygotowania dania jest makaron ryżowy, mięso z piersi kurczaka, czosnek, sos sojowy, sok z limonki oraz papryczka chilli. Dodatkowo do dania możemy dodać pokrojoną cukinie, marchewkę, cebulę lub mieszankę warzyw chińskich. Świetnym dodatkiem będą również grzyby. Przepis jest bardzo szybki w wykonaniu.

Zupa Pho

Jest to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej. Zupę to można przygotować na wywarze wołowym lub drobiowym. Jako dodatek wykorzystuje się mięso, makaron ryżowy oraz np. warzywa. Zupę Pho najczęściej doprawia się kolendrą oraz sosem rybnym. Spożywana jest zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Tradycyjnie jej się ją pałeczkami a na koniec wypija się pozostały bulion.

Dania z makaronem ryżowym - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto