Stir fry z kurczakiem po chińsku
- Olej sezamowy (30 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Mrożone warzywa na patelnię chińskie (250 g)
- Makaron ryżowy (200 g)
- Sezam nasiona (20 g)
- Cebula dymka (40 g)
Przepis na stir fry z kurczakiem po chińsku krok po kroku
Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pokrój mięso w nie za dużą kostkę.
Czosnek, imbir oraz papryczkę chilli bardzo drobno posiekaj.
Wok rozgrzej.
Gdy wok będzie gorący, wlej do niego olej. Olej powinieneś rozlać także na bokach.
Mięso wrzuć na gorący olej. Smaż chwilę, aż mięso zmieni kolor na biały. Mieszaj cały czas.
Dodaj czosnek, imbir, cebulę oraz chilli. Smaż minutę. Nie przestawaj mieszać.
Po minucie dodaj warzywa na patelnię. Smaż kilka minut, aż lekko zmiękną, cały czas mieszaj.
Do warzyw dodaj po 3 łyżki sosu sojowego i ostrygowego. Całość mieszaj bez przerwy, aż sos lekko zgęstnieje.
Na patelnię dorzuć ugotowany makaron i smaż wszystko, cały czas mieszając. Makaron ma się połączyć z sosem. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, więcej sosów. Dopraw danie.
Posyp całość sezamem i szczypiorkiem.
Więcej informacji na temat stir fry z kurczakiem po chińsku
Stir-fry z kurczakiem, chińską mieszanką warzyw i makaronem ryżowym to bardzo ekspresowe danie, które możesz zrobić w mniej niż 20 minut. Prosto, zdrowo i smacznie. Gdy uwielbiasz kuchnię chińską, azjatycką, tajską lub syczuańską, musisz znać ten sposób przygotowania pysznego jedzenia. Stir-fry to zdecydowanie dobry sposób na posiłek zdrowy i wartościowy. Przepisów na stir-fry jest nieograniczona ilość. Ogranicza jedynie wyobraźnia w kuchni. Zobacz, jak zrobić najprostszą i najszybszą wersję stir-fry.
Stir-fry jest to sposób przygotowania potraw pochodzący z kuchni chińskiej. Nazwa stir-fry oznacza „mieszaj i smaż”. O to właśnie chodzi w tych daniach. Podczas smażenia produkty są stale mieszane. Smażą się błyskawicznie, ponieważ potrawy stir-fry są przygotowywane w woku, czyli specjalnej, głębokiej patelni. Smażenie w woku polega na używaniu bardzo wysokiej temperatury (dużej mocy palnika). Dzięki temu, produkty, które są smażone w ten sposób, mają o wiele więcej smaku. Aromat i smak zostaje bowiem w produkcie.
Sposobów na zrobienie stir-fry jest całe mnóstwo. Zakłada się, że stir-fry powinno być skomponowane z:
- tłuszczu - wybieraj te, które mają wysoki punkt dymienia, ze względu na bardzo dużą temperaturę podczas smażenia. Odpada masło czy oleje nierafinowane;
- białka – mięso, tofu, nasiona roślin strączkowych, ryby;
- węglowodanów – makaron, ryż;
- warzyw – pełna dowolność;
- przypraw – imbir, chilli, trawa cytrynowa;
- smaku umami – sos ostrygowy, rybny lub sojowy;
- smaku, który bilansuje całość – cukier, sok z limonki lub z cytryny;
- dodatkowo – sezam, orzechy.
To tylko przykłady na składniki do stir-fry.
Przepis na stir-fry z kurczakiem po chińsku składa się podstawowych składników, takich jak: olej, mięso z piersi kurczaka, mieszanka warzyw mrożonych (do tego przepisu najlepsza będzie chińska), makaron ryżowy. Do tego, dla smaku dodaje się: cebulkę dymkę, czosnek, imbir i chilli. By danie było jeszcze bardziej aromatyczne, należy dodać do niego nieco sosu sojowego i ostrygowego.
Przygotowując stir-fry najpierw trzeba przygotować wszystkie produkty. Pokrój mięso, posiekaj przyprawy i warzywa, przygotuj sosy. Podczas smażenia stale mieszaj – to ważne (i o to właśnie tutaj chodzi). Zacznij rozgrzewać wok, a dopiero, gdy będzie gorący, wlej na niego olej. Na początku smaż mięso. Następnie dodaj przyprawy, warzywa i makaron. Na końcu sosy – do smaku. Dostosuj więc ich ilość i dodaj tyle, by danie było dla Ciebie odpowiednio smaczne. Możesz dodać wody, a nawet bulionu domowego.
Alergeny w stir fry z kurczakiem po chińsku
Lista alergenów dla stir fry z kurczakiem po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na stir fry z kurczakiem po chińsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos ostrygowy
Wartości odżywcze stir fry z kurczakiem po chińsku
Posiłek jest w pełni zbilansowany. Dostarczy białko, tłuszcz i węglowodany. Jest zdrowy i zawiera dużą ilość warzyw.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.