Przepis na zupę rybną z dorsza w stylu tajskim z curry krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, sok z limonki, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa
To będzie niezbędne
garnek

W garnku rozgrzej olej. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na oleju przez około 3 minuty. Dodaj pastę curry i podsmaż kolejne 2 minuty.

Bulion lub wodę dodaj do garnka wraz z mleczkiem kokosowym. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę sosu rybnego. Gdy wszystko się zagotuje dodaj cukier, sól oraz sok z wyciśniętej 1 limonki.

Rybę pokrój w większe kawałki. Zagotuj w zupie przez około 15 minut. Dopraw zupę wg uznania.

Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ugotowany makaron wyłóż do miseczki. Dodaj ugotowaną zupę. Na końcu posyp wszystko świeżą kolendrą oraz papryczką chilli.

Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Koszt przygotowania dania
40.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
239 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
40

Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry

Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej zupy. Jeśli potrawy na ostro wpisują się w Twoje gusta smakowe śmiało ugotuj tę przepyszną zupę.

Do wykonania tej zupy przydadzą się rzadziej spotykane w sklepach artykuły. Trawa cytrynowa, sos sojowy rybny, pasta curry czy mleczko kokosowe – to właśnie sprawia, że zupa jest wyjątkowa i trochę pikantna. Zupę tę ugotujesz z fileta z dorsza. Koniecznie zaopatrz się w papryczki chilli, które nadadzą ostrości. Zupę podawaj z makaronem ryżowym i udekoruj całość świeżą kolendrą w liściach.

Wartości odżywcze zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
74.86 kcal
239.56 kcal
Białko
5.15 g
16.49 g

Węglowodany w zupie rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
10.21 g
32.67 g
Węglowodany przyswajalne
9.93 g
31.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
1.36 g
4.35 g
Tłuszcze nasycone
0.52 g
1.66 g
Tłuszcze nienasycone
0.84 g
2.68 g
Tłuszcze jednonasycone
0.57 g
1.82 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.27 g
0.86 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
11.65 mg
37.28 mg

Witaminy w przepisie na zupę rybną z dorsza w stylu tajskim z curry

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
5.56 µg (mcg)
17.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.26 mg
4.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.54 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
5.44 µg (mcg)
17.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.60 mg
1.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
3.46 µg (mcg)
11.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.50 µg (mcg)
8.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę rybną z dorsza w stylu tajskim z curry

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
239.59 mg
766.69 mg
Potas
132.88 mg
425.21 mg
Wapń
23.92 mg
76.53 mg
Fosfor
86.59 mg
277.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.12 mg
35.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.23 mg
0.74 mg
Cynk
0.26 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry

Lista alergenów dla zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • sos rybny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

Cena przygotowania zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Bulion drobiowy
800 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
17.14
Za 800 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Makaron ryżowy
120 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 120 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cukier
8 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 8 g
Dorsz filet
350 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 350 g
Koszt składników
77.50
Jak oceniasz przepis na zupę rybną z dorsza w stylu tajskim z curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób