Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry

Opublikowano: 05.05.2021 r., 13:49 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej zupy.
Przygotowanie 30 min
239 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Bulion drobiowy (800 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
  • Makaron ryżowy (120 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cukier (8 g)
  • Dorsz filet (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, sok z limonki, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę rybną z dorsza w stylu tajskim z curry krok po kroku

W garnku rozgrzej olej. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na oleju przez około 3 minuty. Dodaj pastę curry i podsmaż kolejne 2 minuty.

Bulion lub wodę dodaj do garnka wraz z mleczkiem kokosowym. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę sosu rybnego. Gdy wszystko się zagotuje dodaj cukier, sól oraz sok z wyciśniętej 1 limonki.

Rybę pokrój w większe kawałki. Zagotuj w zupie przez około 15 minut. Dopraw zupę wg uznania.

Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ugotowany makaron wyłóż do miseczki. Dodaj ugotowaną zupę. Na końcu posyp wszystko świeżą kolendrą oraz papryczką chilli.

Jak oceniasz przepis na zupę rybną z dorsza w stylu tajskim z curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry

Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej zupy. Jeśli potrawy na ostro wpisują się w Twoje gusta smakowe śmiało ugotuj tę przepyszną zupę.

Do wykonania tej zupy przydadzą się rzadziej spotykane w sklepach artykuły. Trawa cytrynowa, sos sojowy rybny, pasta curry czy mleczko kokosowe – to właśnie sprawia, że zupa jest wyjątkowa i trochę pikantna. Zupę tę ugotujesz z fileta z dorsza. Koniecznie zaopatrz się w papryczki chilli, które nadadzą ostrości. Zupę podawaj z makaronem ryżowym i udekoruj całość świeżą kolendrą w liściach.

Alergeny w zupie rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry

Lista alergenów dla zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • sos rybny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

Wartości odżywcze zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry

na 100g gotowej potrawy

Sam w sobie makaron ryżowy jest mniej polecany przy problemach z wysokim poziomem glukozy i insuliny. Tak skomponowany posiłek obniża indeks glikemiczny potrawy i sprawia, że danie takie jest sycące.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
74.86
239.56
Białko (g)
5.15
16.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
10.21
32.67
Węglowodany przyswajalne (g)
9.93
31.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
1.36
4.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.52
1.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.84
2.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.57
1.82
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.86
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.65
37.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
5.56
17.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.26
4.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.62
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.54
Brak danych dla: mleczko kokosowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.44
17.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.46
11.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.50
8.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
239.59
766.69
Potas (mg)
132.88
425.21
Wapń (mg)
23.92
76.53
Fosfor (mg)
86.59
277.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.12
35.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.23
0.74
Cynk (mg)
0.26
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry

Koszt składników
77.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Bulion drobiowy
800 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
17.14
Za 800 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Makaron ryżowy
120 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 120 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cukier
8 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 8 g
Dorsz filet
350 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 350 g
Koszt składników
77.50