Przepis na makaron ryżowy z tofu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, sok z cytryny, imbir mielony, olej sezamowy, czosnek
To będzie niezbędne
tarka, wok

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Następnie w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim makaron. Dodajemy do niego imbir, czosnek oraz startą marchewkę.

Tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy je do makaronu. Smażymy składniki, mieszając je raz na jakiś czas.

Na koniec dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i pokrojoną papryczkę chilli. Danie smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Podajemy je z posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.

Makaron ryżowy z tofu w misce
Makaron ryżowy z tofu
Koszt przygotowania dania
8.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
324 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
39

Makaron ryżowy z tofu - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ryżowym z tofu

Pyszny makaron ryżowy z tofu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Makaron ryżowy z marchewką, tofu i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy makaron z warzywami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić makaron ryżowy z tofu? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim makaron. Dodajemy do niego imbir, czosnek oraz startą marchewkę. Tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy je do makaronu. Smażymy składniki, mieszając je raz na jakiś czas. Na koniec dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i pokrojoną papryczkę chilli. Danie smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Podajemy je z posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.

Sprawdzony przepis na makaron ryżowy z tofu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Smaczny makaron ryżowy odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Cukinia również doskonale sprawdzi się w tym przepisie. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze makaronu ryżowego z tofu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
202.94 kcal
324.70 kcal
Białko
5.19 g
8.31 g
Fenyloalanina
0.26 mg
0.42 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie ryżowym z tofu

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
27.23 g
43.57 g
Węglowodany przyswajalne
25.97 g
41.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.26 g
2.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
8.08 g
12.92 g
Tłuszcze nasycone
0.92 g
1.47 g
Tłuszcze nienasycone
7.16 g
11.45 g
Tłuszcze jednonasycone
4.45 g
7.12 g
Tłuszcze wielonasycone
2.71 g
4.34 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron ryżowy z tofu

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
13.16 mg
21.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.00 µg (mcg)
27.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron ryżowy z tofu

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
68.88 mg
110.21 mg
Potas
139.03 mg
222.45 mg
Wapń
144.15 mg
230.64 mg
Fosfor
93.06 mg
148.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.30 mg
32.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.37 mg
3.79 mg
Cynk
0.60 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego z tofu 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ryżowym z tofu

Lista alergenów dla makaronu ryżowego z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olej sezamowy

Cena przygotowania makaronu ryżowego z tofu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Marchewka
50 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Tofu wzbogacane wapniem
120 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób