Makaron ryżowy z sosem sojowym

Opublikowano: 19.03.2022 r., 13:25 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ryżowy z sosem sojowym w misce
Makaron ryżowy z sosem sojowym
Makaron ryżowy z sosem sojowym i dodatkami to doskonały pomysł na obiad. Jest prosty w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
412 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Por (50 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Grzyby mun suszone (50 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Makaron ryżowy (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir mielony, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, patelnia

Przepis na makaron ryżowy z sosem sojowym krok po kroku

Paprykę dokładnie myjemy i kroimy ją w słupki. Tę samą czynność powtarzamy z marchewką.

Zieloną część pora kroimy w krążki, a seler obieramy i również kroimy w słupki.

Mięso z kurczaka kroimy w paski oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso na złoty kolor.

Następnie dodajemy warzywa oraz grzyby mun. Składniki doprawiamy oraz wlewamy sos sojowy. Całość mieszamy. Składniki trzymamy na patelni do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Danie podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym.

Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy z sosem sojowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat makaronu ryżowego z sosem sojowym

Pyszny makaron ryżowy z sosem sojowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Warzywa w połączeniu z mięsem i sosem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy makaron ryżowy z dodatkami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić makaron ryżowy z sosem sojowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku paprykę dokładnie myjemy i kroimy ją w słupki. Tę samą czynność powtarzamy z marchewką. Zieloną część pora kroimy w krążki, a seler obieramy i również kroimy w słupki. Mięso z kurczaka kroimy w paski oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso na złoty kolor. Następnie dodajemy warzywa oraz grzyby mun. Składniki doprawiamy oraz wlewamy sos sojowy. Całość mieszamy. Składniki trzymamy na patelni do momentu, aż warzywa będą miękkie. Danie podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym.

Sprawdzony przepis na makaron ryżowy z sosem sojowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Makaron ryżowy z warzywami i mięsem odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na tani posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w makaronie ryżowym z sosem sojowym

Lista alergenów dla makaronu ryżowego z sosem sojowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze makaronu ryżowego z sosem sojowym

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na co dzień wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
165.14
412.85
Białko (g)
12.40
30.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
20.90
52.25
Węglowodany przyswajalne (g)
19.47
48.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
3.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.33
8.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.94
2.35
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
5.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.61
4.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
1.95
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: makaron ryżowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.11
85.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
69.11
172.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.49
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.28
48.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.46
Witamina E (mg)
0.56
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.21
10.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.42
13.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.08
57.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
661.54
1653.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
65.05
162.62
Potas (mg)
300.14
750.35
Wapń (mg)
13.50
33.76
Fosfor (mg)
154.16
385.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.98
64.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
1.47
Cynk (mg)
0.88
2.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego z sosem sojowym 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ryżowego z sosem sojowym

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Papryka czerwona
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Grzyby mun suszone
50 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Koszt składników
70.00