Makaron ryżowy po chińsku

Opublikowano: 14.04.2022 r., 18:01 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ryżowy po chińsku w woku
Makaron ryżowy po chińsku
Makaron ryżowy po chińsku to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Danie jest pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Spróbuj je koniecznie!
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
432 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Marchewka 1 marchew (50 g)
  • Por (50 g)
  • Grzyby mun suszone (50 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Fasola mung kiełki (50 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir mielony, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na makaron ryżowy po chińsku krok po kroku

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotowy przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.

Mięso myjemy i kroimy w paski. Doprawiamy je solą i pieprzem.

Następnie por kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w paski. Natomiast marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Dodajemy do nich mięso i całość smażymy dalej, aż kurczak będzie miękki. Danie doprawiamy czosnkiem, imbirem i papryką ostrą.

Na koniec dodajemy makaron ryżowy i sos sojowy. Całość mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze kilka minut.

Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu ryżowego po chińsku

Pyszny makaron ryżowy po chińsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z warzywami, makaronem ryżowym i przyprawami jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić makaron ryżowy po chińsku? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotowy przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Mięso myjemy i kroimy w paski. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie por kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w paski. Natomiast marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Dodajemy do nich mięso i całość smażymy dalej, aż kurczak będzie miękki. Danie doprawiamy czosnkiem, imbirem i papryką ostrą. Na koniec dodajemy makaron ryżowy i sos sojowy. Całość mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze kilka minut.

Sprawdzony przepis na makaron ryżowy po chińsku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Kurczak i warzywa w połączeniu z makaronem ryżowym i przyprawami odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Alergeny w makaronie ryżowym po chińsku

Lista alergenów dla makaronu ryżowego po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze makaronu ryżowego po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy na co dzień wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
166.19
432.11
Białko (g)
11.86
30.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
20.20
52.53
Węglowodany przyswajalne (g)
18.79
48.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
3.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
4.02
10.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
2.47
Tłuszcze nienasycone (g)
3.07
7.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
5.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
2.51
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: makaron ryżowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.30
83.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
58.54
152.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.46
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.49
35.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.45
Witamina E (mg)
0.46
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.98
10.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.10
13.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.85
62.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
554.91
1442.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
57.61
149.79
Potas (mg)
281.11
730.88
Wapń (mg)
13.19
34.28
Fosfor (mg)
144.69
376.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.00
65.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
1.47
Cynk (mg)
0.84
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego po chińsku 38
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ryżowego po chińsku

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Marchewka
50 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Grzyby mun suszone
50 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasola mung kiełki
50 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
68.00