Pho bo

Opublikowano: 29.04.2022 r., 9:24 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pho bo w misce
Pho bo
Zupa pho bo to posiłek kuchni wietnamskiej. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 180 min
707 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udziec wołowy (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Imbir korzeń (50 g)
  • Makaron ryżowy (450 g)
  • Fasola mung kiełki (30 g)
  • Papryczka chili zielona z puszki (18 g)
  • Kości wołowe (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos rybny, cynamon, sok z limonki, goździki, anyż
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na pho bo krok po kroku

Na początku przygotowujemy woreczek z przyprawami do bulionu. Wsypujemy do niego anyż, goździki, pieprz w ziarnach oraz cynamon. Szczelnie go zamykamy.

Do garnka wkładamy kości wołowe oraz woreczek z przyprawami. Wywar gotujemy około 15 minut.

Następnie dodajemy udziec wołowy, cebulę, czosnek, imbir, sos rybny i sól. Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu około 3 godzin.

Po tym czasie wyjmujemy z garnka kości, a bulion przecedzamy przez sito.

Makaron ryżowy gotujemy zgonie z opisem na opakowaniu.

Na miskę układamy makaron i ugotowane mięso z udźca. Do składników dodajemy ciepły wywar.

Zupę zdobimy pokrojoną papryczką chilli oraz fasolą mung.

Jak oceniasz przepis na pho bo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat pho bo

Pyszne pho bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Zupa ugotowana na wywarze wołowym z mięsem i makaronem ryżowym jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pho bo w domu? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku przygotowujemy woreczek z przyprawami do bulionu. Wsypujemy do niego anyż, goździki, pieprz w ziarnach oraz cynamon. Szczelnie go zamykamy. Do garnka wkładamy kości wołowe oraz woreczek z przyprawami. Wywar gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy udziec wołowy, cebulę, czosnek, imbir, sos rybny i sól. Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie wyjmujemy z garnka kości, a bulion przecedzamy przez sito. Makaron ryżowy gotujemy zgonie z opisem na opakowaniu. Na miskę układamy makaron i ugotowane mięso z udźca. Do składników dodajemy ciepły wywar. Zupę zdobimy pokrojoną papryczką chilli oraz fasolą mung.

Sprawdzony przepis na pho bo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Smaczne danie wietnamskie odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Rosół z makaronem i wołowina oraz dodatki to zestaw idealny. Możemy go także przygotować z kurczakiem. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pho bo

Lista alergenów dla pho bo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Wartości odżywcze pho bo

na 100g gotowej potrawy

Zupa ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do menu.

Szacunkowy indeks glikemiczny pho bo 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pho bo

Koszt składników
74.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
200 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.20
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Imbir korzeń
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Makaron ryżowy
450 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 450 g
Fasola mung kiełki
30 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Papryczka chili zielona z puszki
18 g
8.00
Za 370,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 18 g
Kości wołowe
600 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 600 g
Koszt składników
74.50