Japche

Opublikowano: 22.05.2023 r., 6:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Japche podane na talerzyku z dużą ilością warzyw.
Japche
Japche to niezwykle smaczne i proste danie kuchni koreańskiej, które doskonale sprawdzi się na szybki, obiad, lunch, czy kolację. Zaskakuje wspaniałym smakiem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
655 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron ryżowy (100 g)
  • Polędwica wołowa (150 g)
  • Sos sojowy (20 ml)
  • Cukier (20 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Szczypiorek (40 g)
  • Olej sezamowy (15 ml)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na japche krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Pokrój wołowinę w cienkie paseczki.

W misce zmieszaj olej sezamowy, posiekany drobno czosnek, chili oraz szczypiorek, sos sojowy i dużą szczyptę pieprzu. Natrzyj mięso przygotowanym sosem.

Marchewkę, cebulę i paprykę usmaż na niewielkiej ilości oleju, energicznie mieszając. Zdejmij z ognia.

Wrzuć na patelnie przyprawione mięso, kiedy mięso się usmaży, dodaj makaron. Rozbij jajko i smaż całość przez około minutę.

Po tym czasie wrzuć odstawione warzywa.

Jak oceniasz przepis na japche
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat japche

Japche to niezwykle smaczne i proste danie kuchni koreańskiej, które doskonale sprawdzi się na szybki, obiad, lunch, czy kolację. Zaskakuje wspaniałym smakiem.

Przepis na japche to doskonały pomysł na danie kuchni koreańskiej, które świetnie odnajduje się również w polskiej rzeczywistości kulinarnej. Ten smażony makaron z mięsem i warzywami możesz wykorzystać na obiad, ale również jako świetną propozycję na lekki lunch. Tradycyjnie japche przygotowuje się na bazie delikatnego makaronu przygotowanego z batatów. Jednak specjał ten jest niestety ciężko dostępny w Polsce. Dlatego najlepiej zamienić go na delikatny makaron sojowy lub ryżowy, które bez problemu z najdziesz w każdym większym sklepie. Są równie smaczne, proste w przygotowaniu i naprawdę doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Całość jest prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu. Warto sięgać po nią każdego dnia. Do dania możesz używać dowolnych ulubionych warzyw. Sprawdzi się zarówno cebula, jak i papryka, czy cukinia. Sprawdzi się też brokuł, marchew, czy fasolka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić japche, by było pyszne i zdrowe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak stworzyć jedno z prostszych dań kuchni koreańskiej, które naprawdę zaskakuje smakiem. To dzięki niezwykle trafnemu połączeniu różnych przypraw i aromatów. To danie, którego gdy raz się spróbuje na stałe gości w menu. Dlaczego? Jest lekkie, proste w przygotowaniu, a jeszcze prostsze w modyfikowaniu. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć ten smaczny posiłek. Jeśli nie jesz mięsa, możesz sięgnąć po opcję bez jego dodatku. Wystarczy, że zamienisz go na tofu. Możesz też sięgnąć po rybę, jeśli ją lubisz. Dzięki dowolnej opcji urozmaicania tego dania możesz przygotować naprawdę sporo ciekawych wersji. Danie jest dość ostre. Jeżeli chcemy złagodzić smak dania, wystarczy nie dodawać przyprawy chilli. Jest to danie, które bez obawy mogą spożywać osoby na diecie bezmlecznej, ponieważ do przygotowania potrawy nie użyto żadnego produktu mlecznego.

Alergeny w japche

Lista alergenów dla Japche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze japche

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa i dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kcal)
158.00
655.70
Białko (g)
5.91
24.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany (g)
16.55
68.70
Węglowodany przyswajalne (g)
15.18
62.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
5.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz (g)
7.66
31.79
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
8.58
Tłuszcze nienasycone (g)
5.59
23.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.16
17.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
5.96
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.51
159.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina A (µg (mcg))
148.59
616.64
Witamina B6 (mg)
0.23
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.19
Witamina C (mg)
35.45
147.13
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.55
Witamina E (mg)
1.11
4.61
Retinol (µg (mcg))
10.54
43.74
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Ryboflawina (mg)
0.13
0.54
Niacyna (mg)
2.00
8.30
Foliany (µg (mcg))
26.55
110.19
Beta karoten (µg (mcg))
1407.22
5839.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód (mg)
185.79
771.03
Potas (mg)
206.19
855.67
Wapń (mg)
24.32
100.92
Fosfor (mg)
91.89
381.33
Magnez (mg)
16.14
66.97
Żelazo (mg)
0.66
2.75
Cynk (mg)
0.81
3.35
Miedź (mg)
0.06
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny japche 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania japche

Koszt składników
133.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Polędwica wołowa
150 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 150 g
Sos sojowy
20 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Szczypiorek
40 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Olej sezamowy
15 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
133.50