Przepis na makaron ryżowy smażony krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, papryka słodka, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, czosnek, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, sitko, praska do czosnku

Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu.

Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce. Kurczaka pokrój w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim imbir z czosnkiem, po czym dodaj mięso z kurczaka. Smaż razem przez 8 minut.

W tym czasie obierz i pokrój marchewkę w cienkie zapałki. Dodaj na patelnie i smaż jeszcze 4 minuty.

Pokrój paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Dodaj na patelnie i smaż przez 3 minuty.

Dodaj kukurydzę, dopraw połową łyżeczki słodkiej papryki i pieprzem.

W miseczce wymieszaj sos sojowy z cukrem i octem ryżowym.

Na patelnie włóż makaron ryżowy, wlej przygotowany sos i smaż jeszcze 5 minut.

Makaron ryżowy smażony podany w czarnym naczyniu
Makaron ryżowy smażony
Koszt przygotowania dania
30.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
60

Makaron ryżowy smażony - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ryżowym smażonym

Przepis na makaron ryżowy smażony z kurczakiem i z warzywami to pyszny pomysł na obiad lub na kolację. To aromatyczne danie jest niezwykle sycące i na pewno wywoła uśmiech na Twojej twarzy.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić makaron ryżowy smażony to pozwól, że pokaże Ci mój sprawdzony sposób. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj wszystkie składniki. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce, marchewkę pokrój w cienkie zapałki, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim czosnek z imbirem i po chwili dodaj kurczaka. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj marchewkę. Po 4 minutach dodaj paprykę i pieczarki. Smaż razem chwilkę i dodaj kukurydzę, paprykę słodką i pieprz. Następnie przygotuj sos z sosu sojowego, cukru i octu ryżowego. Na patelnie dodaj makaron, polej wszystko sosem i smaż jeszcze kilka minut. Podawaj posypany szczypiorkiem lub nasionami sezamu.

Tak przygotowany makaron zachwyci fanów kuchni azjatyckiej oraz osoby, które wcześniej nie miały okazji takiej kuchni spróbować. To danie to szybki i bardzo smaczny sposób na odbycie prawdziwej kulinarnej podróży.

Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem, czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być dobry dla osób dbających o masę ciała.

Wartości odżywcze makaronu ryżowego smażonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
145.68 kcal
422.48 kcal
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Białko
11.41 g
33.08 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie ryżowym smażonym

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
17.56 g
50.93 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.65 g
48.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
2.63 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
3.03 g
8.80 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.88 g
2.55 g
Tłuszcze nienasycone
2.15 g
6.25 g
Tłuszcze jednonasycone
1.44 g
4.17 g
Brak danych dla: cukier, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
2.08 g
Brak danych dla: cukier, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: makaron ryżowy, sos sojowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cholesterol
30.57 mg
88.65 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron ryżowy smażony

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
82.49 µg (mcg)
239.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.42 mg
1.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C
14.08 mg
40.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.44 mg
1.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol
3.77 µg (mcg)
10.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.67 mg
13.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany
14.70 µg (mcg)
42.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten
787.82 µg (mcg)
2284.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron ryżowy smażony

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
344.77 mg
999.84 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Potas
250.22 mg
725.64 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń
12.57 mg
36.46 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor
138.99 mg
403.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez
21.65 mg
62.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.49 mg
1.42 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk
0.58 mg
1.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego smażonego 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ryżowym smażonym

Lista alergenów dla makaronu ryżowego smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

W przepisie na makaron ryżowy smażony nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet ryżowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania makaronu ryżowego smażonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Imbir korzeń
10 g
2 cm kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Marchewka
90 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Papryka czerwona
120 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Pieczarki
90 g
3 sztuki, duże
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 90 g
Kukurydza konserwowa
60 g
4 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 60 g
Sos sojowy
60 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 60 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Ocet ryżowy
20 ml
2 łyżki
Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób