Przepis na wegańskie pad thai krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek, obieraczka, wok

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.

Marchew potnij na nitki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodaj ją do cebuli i smaż dalej.

Pokrój tofu w kostkę i dodaj na patelnię. Smaż dalej.

Na patelnie wrzuć ugotowany makaron.

Dodaj 1/4 szklanki wody po ugotowanym makaronie.

Dodaj sos sojowy i przyprawy.

Gotuj około 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Na koniec dodaj kiełki fasoli.

Danie przełóż na talerz, posyp je pokrojonym szczypiorkiem i polej sokiem z limonki.

Wegańskie pad thai w misce
Wegańskie pad thai
Koszt przygotowania dania
10.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
330 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
41

Wegański pad thai - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskim pad thai

Pyszny wegański pad thai to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Makaron ryżowy z tofu i warzywami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek bez mięsa zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić wegański pad thai? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Marchew tniemy na nitki za pomocą obieraczki do warzyw i dodajemy ją do cebuli. Całość smażymy dalej. W między czasie kroimy tofu w kostkę i wrzucamy ją na patelnie, na której są warzywa. Następnie dodajemy ugotowany makaron oraz ¼ szklanki wody po ugotowanym makaronie, a także sos sojowy i przyprawy. Danie gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Pod koniec wrzucamy kiełki fasoli mung. Potrawę przekładamy na talerze, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem oraz skrapiamy sokiem z limonki.

Przepis na wegański pad thai nie jest skomplikowany jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kiełków fasoli mung, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Kiełki sprawdzają się zarówno do dań na zimno np. sałatek lub kanapek, a także potraw na ciepło. Mają niską wartość kaloryczną oraz są źródłem dobrze przyswajalnego białka. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych kiełki należą do grupy lekkostrawnych produktów. Ponadto są bogate w potas, który odpowiada za prawidłowy poziom ciśnienia krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także jod wpływający na prawidłową pracę tarczycy. Kiełki to również bogactwo witamin A, C, K i E oraz chronią nas przed miażdżycą, cukrzycą oraz chorobami układu sercowo – naczyniowego.

Pad thai posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry wege posiłek to również doskonała propozycja jako danie na imprezę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze wegańskiego pad thai

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
150.37 kcal
330.82 kcal
Białko
3.94 g
8.68 g

Węglowodany w wegańskim pad thai

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
21.74 g
47.83 g
Węglowodany przyswajalne
20.26 g
44.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.48 g
3.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
5.49 g
12.09 g
Tłuszcze nasycone
1.03 g
2.26 g
Tłuszcze nienasycone
4.47 g
9.83 g
Tłuszcze jednonasycone
3.38 g
7.44 g
Tłuszcze wielonasycone
1.09 g
2.39 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wegańskie pad thai

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
87.12 µg (mcg)
191.66 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
6.88 mg
15.14 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
1.54 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.11 mg
Niacyna
0.36 mg
0.80 mg
Foliany
23.60 µg (mcg)
51.91 µg (mcg)
Beta karoten
878.41 µg (mcg)
1932.51 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańskie pad thai

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
48.91 mg
107.61 mg
Potas
130.85 mg
287.87 mg
Wapń
92.24 mg
202.94 mg
Fosfor
74.14 mg
163.10 mg
Magnez
17.26 mg
37.96 mg
Żelazo
1.61 mg
3.53 mg
Cynk
0.48 mg
1.05 mg
Miedź
0.10 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego pad thai 41
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskim pad thai

Lista alergenów dla wegańskiego pad thai przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania wegańskiego pad thai

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
1 marchew
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Fasola mung kiełki
80 g
3.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Szczypiorek
15 g
3 łyżki
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Limonka
10 g
2.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na wegańskie pad thai
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób