Przepis na wegańskie pad thai krok po kroku
- Makaron ryżowy 100 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Marchewka 45 g 1 marchew
- Tofu wzbogacane wapniem 100 g
- Fasola mung kiełki 80 g
- Szczypiorek 15 g 3 łyżki
- Limonka 10 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Marchew potnij na nitki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodaj ją do cebuli i smaż dalej.
Pokrój tofu w kostkę i dodaj na patelnię. Smaż dalej.
Na patelnie wrzuć ugotowany makaron.
Dodaj 1/4 szklanki wody po ugotowanym makaronie.
Dodaj sos sojowy i przyprawy.
Gotuj około 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Na koniec dodaj kiełki fasoli.
Danie przełóż na talerz, posyp je pokrojonym szczypiorkiem i polej sokiem z limonki.

(liczba kalorii)
Wegański pad thai - cechy przepisu
Więcej o wegańskim pad thai
Pyszny wegański pad thai to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Makaron ryżowy z tofu i warzywami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek bez mięsa zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić wegański pad thai? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Marchew tniemy na nitki za pomocą obieraczki do warzyw i dodajemy ją do cebuli. Całość smażymy dalej. W między czasie kroimy tofu w kostkę i wrzucamy ją na patelnie, na której są warzywa. Następnie dodajemy ugotowany makaron oraz ¼ szklanki wody po ugotowanym makaronie, a także sos sojowy i przyprawy. Danie gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Pod koniec wrzucamy kiełki fasoli mung. Potrawę przekładamy na talerze, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem oraz skrapiamy sokiem z limonki.
Przepis na wegański pad thai nie jest skomplikowany jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kiełków fasoli mung, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Kiełki sprawdzają się zarówno do dań na zimno np. sałatek lub kanapek, a także potraw na ciepło. Mają niską wartość kaloryczną oraz są źródłem dobrze przyswajalnego białka. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych kiełki należą do grupy lekkostrawnych produktów. Ponadto są bogate w potas, który odpowiada za prawidłowy poziom ciśnienia krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także jod wpływający na prawidłową pracę tarczycy. Kiełki to również bogactwo witamin A, C, K i E oraz chronią nas przed miażdżycą, cukrzycą oraz chorobami układu sercowo – naczyniowego.
Pad thai posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry wege posiłek to również doskonała propozycja jako danie na imprezę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze wegańskiego pad thai
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w wegańskim pad thai
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na wegańskie pad thai
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskie pad thai
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskim pad thai
Lista alergenów dla wegańskiego pad thai przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy