Czekolada na gorąco
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Bita śmietana (20 g)
- Kakao 16% (proszek) (3 g)
Przepis na czekoladę na gorąco krok po kroku
Mleko i śmietankę wlej do rondelka.
Wolno podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia.
Do gorącego mleka ze śmietanką dodaj połamaną czekoladę.
Mieszaj, stale podgrzewając, aż czekolada się rozpuści.
Gorącą czekoladę przelej do filiżanek.
Ozdób bitą śmietaną i oprósz kakao.
Gorącą czekoladę od razu podawaj.
Więcej informacji na temat czekolady na gorąco
Za oknem ciemno i zimno, a Ty marzysz o pysznym rozgrzewającym napoju, który rozgrzeje również Twoje serce? To znak, że koniecznie musisz przygotować przepyszną czekoladę do picia!
Bo czy może być coś lepszego niż smaczna czekolada na gorąco w chłodny dzień?
Ten prosty przepis na czekoladę na gorąco wykonasz na mleku z dodatkiem śmietanki i tabliczki gorzkiej czekolady. Co ważne jest to przepis bez cukru, dlatego będzie idealny nie tylko dla dzieci. Na początku mleko i śmietankę wlej do rondelka. Wolno podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia. Do gorącego mleka ze śmietanką dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, stale podgrzewając, aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekoladę przelej do filiżanek. Ozdób bitą śmietaną i oprósz kakao. Gorącą czekoladę od razu podawaj.
Jeśli wiesz już, jak zrobić czekoladę na gorąco to nie czekaj aż do zimy! Chłodne letnie wieczory to również idealny czas na rozgrzewający napój.
Czekolada do picia ma swoje korzenie sięgające ludu Azteków. To ten lud jako pierwszy odkrył dobro płynące z ziaren kakaowca dosłownie i w przenośni. W pierwszej kolejności Aztekowie wykorzystywali otoczkę nasion kakaowca do przygotowania napoju przypominającego wino. Dopiero po pewnym czasie zwrócili również uwagę na ziarno i zaczęli je wykorzystywać. Po żmudnym mieleniu twardych ziaren kakaowca zalewali je wodą, doprawiając chilli. I tak powstał zimny napój, który spożywała ograniczone grupa osób (wojownicy, religijna elita, dostojnicy) podczas rytuałów i ważnych ceremonii.
Do Europy czekolada do picia dotarła wraz z wizytą Majów na dworze króla Hiszpanii Filipa II. Wtedy też powstała pierwsza receptura na czekoladę do picia na gorąco. Na początku wykorzystywano ją głównie jako lekarstwo na dolegliwości z przewodu nerwowego, oddechowego lub rozrodczego. Z czasem zaczęto urozmaicać jej smak, dodając do ziaren kakaowca cukier, wanilię, cynamon, anyżek lub orzechy. Utarte wraz z dodatkami kakao zalewano gorącą wodą i popijano na królewskim dworze podczas przyjęć, walk byków czy egzekucji wrogów królestwa. Choć Hiszpanie uważali, że mają monopol na kakao to z czasem jego sława i smak rozprzestrzeniła się na całą Europę.
I tak, gdy trafiła do Holandii została ulepszona przez chemika van Houtena, który metodą prób i błędów poprawił rozpuszczalność proszku kakaowego w wodzie. Równocześnie Henri Nestle opracował mleko w proszku i tak zapoczątkował przygotowanie czekolady na gorąco w zupełnie nowym wydaniu. Od tego momentu mieszano proszek kakaowy, mleko w proszku i cukier, po czym całość zalewano gorącą wodą. Z czasem ponownie ulepszano przepis, tak by każdy mógł się cieszyć tym niesamowitym napojem.
I tak ta najlepsza czekolada na gorąco może również pojawić się w Twoim domu. Będzie na pewno idealna dla dzieci i dla dorosłych.
Alergeny w czekoladzie na gorąco
Lista alergenów dla czekolady na gorąco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- bita śmietana
Wartości odżywcze czekolady na gorąco
Na początku wykorzystywano ją głównie jako lekarstwo na dolegliwości z przewodu nerwowego, oddechowego lub rozrodczego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.