Czekolada na gorąco

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bita śmietana na czekoladzie
Czekolada na gorąco
Za oknem ciemno i zimno, a Ty marzysz o pysznym rozgrzewającym napoju, który rozgrzeje również Twoje serce? To znak, że koniecznie musisz przygotować przepyszną czekoladę do picia! Bo czy może być coś lepszego niż smaczna czekolada na gorąco w chłodny dzień?
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
868 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Bita śmietana (20 g)
  • Kakao 16% (proszek) (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao
Sprzęt kuchenny
rondelek, filiżanka

Przepis na czekoladę na gorąco krok po kroku

Mleko i śmietankę wlej do rondelka.

Wolno podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia.

Do gorącego mleka ze śmietanką dodaj połamaną czekoladę.

Mieszaj, stale podgrzewając, aż czekolada się rozpuści.

Gorącą czekoladę przelej do filiżanek.

Ozdób bitą śmietaną i oprósz kakao.

Gorącą czekoladę od razu podawaj.

Jak oceniasz przepis na czekoladę na gorąco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,9% osób

Więcej informacji na temat czekolady na gorąco

Za oknem ciemno i zimno, a Ty marzysz o pysznym rozgrzewającym napoju, który rozgrzeje również Twoje serce? To znak, że koniecznie musisz przygotować przepyszną czekoladę do picia!

Bo czy może być coś lepszego niż smaczna czekolada na gorąco w chłodny dzień?

Ten prosty przepis na czekoladę na gorąco wykonasz na mleku z dodatkiem śmietanki i tabliczki gorzkiej czekolady. Co ważne jest to przepis bez cukru, dlatego będzie idealny nie tylko dla dzieci. Na początku mleko i śmietankę wlej do rondelka. Wolno podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia. Do gorącego mleka ze śmietanką dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, stale podgrzewając, aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekoladę przelej do filiżanek. Ozdób bitą śmietaną i oprósz kakao. Gorącą czekoladę od razu podawaj.

Jeśli wiesz już, jak zrobić czekoladę na gorąco to nie czekaj aż do zimy! Chłodne letnie wieczory to również idealny czas na rozgrzewający napój.

Czekolada do picia ma swoje korzenie sięgające ludu Azteków. To ten lud jako pierwszy odkrył dobro płynące z ziaren kakaowca dosłownie i w przenośni. W pierwszej kolejności Aztekowie wykorzystywali otoczkę nasion kakaowca do przygotowania napoju przypominającego wino. Dopiero po pewnym czasie zwrócili również uwagę na ziarno i zaczęli je wykorzystywać. Po żmudnym mieleniu twardych ziaren kakaowca zalewali je wodą, doprawiając chilli. I tak powstał zimny napój, który spożywała ograniczone grupa osób (wojownicy, religijna elita, dostojnicy) podczas rytuałów i ważnych ceremonii.

Do Europy czekolada do picia dotarła wraz z wizytą Majów na dworze króla Hiszpanii Filipa II. Wtedy też powstała pierwsza receptura na czekoladę do picia na gorąco. Na początku wykorzystywano ją głównie jako lekarstwo na dolegliwości z przewodu nerwowego, oddechowego lub rozrodczego. Z czasem zaczęto urozmaicać jej smak, dodając do ziaren kakaowca cukier, wanilię, cynamon, anyżek lub orzechy. Utarte wraz z dodatkami kakao zalewano gorącą wodą i popijano na królewskim dworze podczas przyjęć, walk byków czy egzekucji wrogów królestwa. Choć Hiszpanie uważali, że mają monopol na kakao to z czasem jego sława i smak rozprzestrzeniła się na całą Europę.

I tak, gdy trafiła do Holandii została ulepszona przez chemika van Houtena, który metodą prób i błędów poprawił rozpuszczalność proszku kakaowego w wodzie. Równocześnie Henri Nestle opracował mleko w proszku i tak zapoczątkował przygotowanie czekolady na gorąco w zupełnie nowym wydaniu. Od tego momentu mieszano proszek kakaowy, mleko w proszku i cukier, po czym całość zalewano gorącą wodą. Z czasem ponownie ulepszano przepis, tak by każdy mógł się cieszyć tym niesamowitym napojem.

I tak ta najlepsza czekolada na gorąco może również pojawić się w Twoim domu. Będzie na pewno idealna dla dzieci i dla dorosłych.

Alergeny w czekoladzie na gorąco

Lista alergenów dla czekolady na gorąco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • bita śmietana

Wartości odżywcze czekolady na gorąco

na 100g gotowej potrawy

Na początku wykorzystywano ją głównie jako lekarstwo na dolegliwości z przewodu nerwowego, oddechowego lub rozrodczego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
289.40
868.19
Białko (g)
4.17
12.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
21.64
64.93
Węglowodany przyswajalne (g)
18.66
55.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.99
8.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
20.85
62.54
Tłuszcze nasycone (g)
15.81
47.42
Tłuszcze nienasycone (g)
5.04
15.12
Cholesterol (mg)
9.98
29.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
21.57
64.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.28
39.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
21.30
63.91
Potas (mg)
276.46
829.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.50
238.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
141.77
425.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
69.66
208.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.28
6.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.15
3.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.46
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czekolady na gorąco 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czekolady na gorąco

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Bita śmietana
20 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
3 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 3 g
Koszt składników
32.50