Cytrynowa chmurka

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto cytrynowe na talerzyku.
Cytrynowa chmurka
Cytrynowa chmurka to wspaniałe ciasto, które świetnie sprawdzi się na upalne dni. Jest słodka, nieco kwaskowa i bardzo delikatna. Tworzą ją słodka galaretka i pianka.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
303 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (67 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Sok z cytryny (125 ml)
  • Cukier puder (10 g)
  • Galaretka (140 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, czajnik

Przepis na cytrynową chmurkę krok po kroku

Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka i dalej ubijaj na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadła. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Formę wyłóż pergaminem i wylej ciasto. Piecz 20 minut w 180 stopniach C.

Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w trzech szklankach wrzącej wody, wymieszaj je i odstaw do momentu, aż całkowicie ostygną i zaczną tężeć.

Ciasto zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na godzinę.

Ubij śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlej sok z cytryny i ubij. Przełóż masę na ciasto, pokrywając nią galaretkę.

Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.

Jak oceniasz przepis na cytrynową chmurkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat cytrynowej chmurki

Cytrynowa chmurka to wspaniałe ciasto, które świetnie sprawdzi się na upalne dni. Jest słodka, nieco kwaskowa i bardzo delikatna. Tworzą ją słodka galaretka i pianka.

Przepis na cytrynową chmurkę będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają ciasta bardzo efektowne, które pomimo tego, że są pracochłonne, ze względu na swój wspaniały smak są po prostu warte poświęconego im czasu. To ciasto takie właśnie jest. I choć składa się z trzech różnych części, całość nie jest zbyt skomplikowana, zwłaszcza, że w tym przepisie została rozbita na proste do wykonania kroki. By stworzyć ciasto cytrynową chmurkę wcale nie trzeba dużego doświadczenia, czy specjalnego sprzętu. Przyda się za to dość sporo czasu, by połączyć wszystkie składniki w jedną całość. Nie jest to wypiek, który sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach, jednak zdecydowanie będzie wspaniałą opcją do wyboru na wszelkie imprezy. Ze względu na swój biały kolor sprawdzi się na wszelkie wesela, chrzciny, czy komunie. Czas pieczenia jest krótki, jednak należy pamiętać, by dopasować go indywidualnie do posiadanego sprzętu, każdy piekarnik charakteryzuje się innym poziomem grzania. Gotowość ciasta można zbadać drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cytrynową chmurkę w naprawdę szybki i łatwy sposób, to ten sprawdzony przepis będzie idealną inspiracją. Dowiesz się z niego, w jaki sposób przygotować delikatną cytrynową piankę, pyszną i słodką galaretkę, a także maślane ciasto na spód. Wszystko to połączone razem daje naprawdę fantastyczne doznania smakowe. Choć może się wydawać inaczej, to ciasto jest łatwe, nawet jeśli nie jest aż tak szybkie. To doskonały pomysł na lekki, letni placek, pełen smaku. Jest tak piękny, że wspaniale dekoruje stół, gdyż przykuwa wzrok. Ma białą warstwę, która jest bardzo piankowa, następnie żółtą galaretkę - najlepiej użyć cytrynowej, chyba że chce się stworzyć nieco inną kompozycję. Ten deser jest świetnym wyborem dla całej rodziny, gdyż jest smaczny i delikatny.

Alergeny w cytrynowej chmurce

Lista alergenów dla cytrynowej chmurki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze cytrynowej chmurki

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
280.64
303.09
Białko (g)
5.23
5.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
25.82
27.88
Węglowodany przyswajalne (g)
25.51
27.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
18.06
19.50
Tłuszcze nasycone (g)
17.21
18.58
Szacunkowy indeks glikemiczny cytrynowej chmurki 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cytrynowej chmurki

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
67 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 67 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Sok z cytryny
125 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 7
6.25
Za 125 ml
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Galaretka
140 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Koszt składników
37.70