Crumble z rabarbarem
- Rabarbar (500 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Cukier puder (50 g)
- Mąka pszenna typ 550 (120 g)
- Masło (50 g)
Przepis na crumble z rabarbarem krok po kroku
Rabarbar pokrój w plasterki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Rabarbar posyp cukrem i wymieszaj.
Masło zetrzyj na tarce i połącz z mąką oraz cukrem pudrem. Całość powinna mieć konsystencję piasku.
Posyp rabarbar kruszonką.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Placek z rabarbarem i budyniem
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat crumble z rabarbarem
Crumble z rabarbarem to nic innego jak rabarbar pod kruszonką. To deser, który na pewno zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić crumble z rabarbarem, by było pyszne i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego danie smaczne. Jest smaczny i prosty, a przy okazji również tani. Będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają domowe słodycze. Ten deser wspaniale łączy w sobie słodkie i kwaśne nuty. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To najlepszy domowy deser, które można przygotować tak szybko.
Przepis na crumble z rabarbarem to doskonały pomysł na wiosenny deser, który zaskakuje świeżością i kwaskowatą nutą. Jeśli zależy Ci, by Twoje danie było jak najbardziej fit, możesz zastąpić w tym deserze cukier. Zamiast niego warto użyć słodzika. Dzięki temu całość nadal będzie słodka, a Indeks Glikemiczny pozostanie niski. To najlepszy wybór na wiosnę, kiedy najłatwiej dostać świeży rabarbar. To również wspaniały sposób na włączenie do swojego codziennego menu znacznej ilości rabarbaru. Warzywo to zawiera sporo cennych właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Jest dobrym źródłem witamin A, E oraz C. Dostarcza także potas, magnez i wapń, pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To także bogactwo błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego. Nie jest jednak odpowiedni dla osób z dną moczanową. Ciasto jest lekkie, pyszne i ma wspaniałą konsystencję. To deser, który zachwyca łatwością przygotowania, ale również delikatnością kruszonki, która otacza rabarbar.
Dla osób, które nie przepadają za smakiem tego warzywa, na pewno dobrą wiadomością będzie fakt, że można go zrobić również z innymi owocami. Świetnie sprawdzi się na przykład ze śliwkami, czy wiśniami. Ten prosty przepis na stałe zagości w twojej kuchni, gdy sprawdzisz go raz. Ten deser nie zawiera sporo kalorii, a przy okazji ma niski indeks glikemiczny. Można go przygotować w kilka chwil, a całość jest smaczna i prosta. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Zamiast cukru można użyć erytrytolu, który ma zerowy indeks glikemiczny, nie zawiera też kalorii. Dzięki temu jeden kawałek ciasta ma niską energetyczność.
Alergeny w crumble z rabarbarem
Lista alergenów dla crumble z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze crumble z rabarbarem
To opcja, która zawiera dość dużo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(218g)
Węglowodany
(218g)
Tłuszcze
(218g)
Witaminy
(218g)
Składniki mineralne
(218g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.