Ciasto z wiśniami
- Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (320 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
- Wiśnie mrożone (450 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (60 g)
- Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
Przepis na ciasto z wiśniami krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do miski z mąką.
Ręką lub miserem rozdrabniaj ciasto.
Dodaj jajko i rękami lub mikserem wyrabiaj ciasto na jednolitą masę.
Z ciasta uformują kulę, zawić w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozmroź wiśnie i odsącz nadmiar soku.
1,5 szklanki mleka zagotuj z dodatkiem cukru.
Proszek budyniu wymieszaj z pozostałą ilością mleka.
Mleko z rozpuszczonym budyniem dodaj do gotującego się mleka i całość dokładnie wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie równe części.
Pierwszą rozwałkuj na cienki placek i wyłóż na blachę do pieczenia.
Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na placek wyłóż równomiernie wiśnie.
Wiśnie zalej budyniem.
Na wierzch posyp starte ciasto.
Blachę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto filadelfia
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto popapraniec
-
Ciasto z twarogu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort węgierski
-
Sernik z wiśniami
-
Clafoutis
-
Ciasto skubaniec
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Placek z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami i budyniem
-
Szybkie ciasto z wiśniami
-
Kruche ciasto z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami
Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami
Ciasto z wiśniami to idealny pomysł na słodki podwieczorek, deser po obiedzie, czy słodką przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty. Pyszne, puszyste, delikatne ciasto i lekko kwaśne i słodkawe wiśnie to idealne połączenie, a prostota i szybkość przygotowania ciasta, sprawia, że nie ma możliwości, aby się ono nie udało. Przepis na ciasto z wiśniami jest todobre, łatwe rozwiązanie dla osób początkujących, nie mających dużego doświadczenia w gotowaniu czy pieczeniu - smaczny, dobry placek gwarantowany.
Jak zrobić ciasto z wiśniami? Potrzebujemy mąki, jajek, masła,margaryny lub oleju, środka spulchniającego (na przykład sody kuchennej lub proszku do pieczenia), cukru lub słodzika (w wersjach dietetycznych świetnie sprawdzi się ksylitol lub erytrytol) oraz oczywiście wiśni. Ciasto możemy przygotować z wiśniami drylowanymi samodzielnie, co jest jednak czasochłonne i wymaga więcej pracy oraz sprzątania. W ramach ułatwienia możemy wykorzystać już gotowe wydrylowane wiśnie sprzedawane w słodkiej zalewie w słoikach lub wiśnie mrożone - ciasto wyjdzie równie smaczne, a zaoszczędzimy godzinę lub nawet dłużej! Bardzo smacznym dodatkiem do ciasta jest budyń waniliowy, który sprawia, że będzie ono delikatne, wilgotne, z wyczuwalną nutką wanilii - jak widać, niewiele potrzeba aby przygotować najlepsze ciasto z wiśniami.
W przygotowaniu ciasta bardzo ważne dokładne wymieszanie i połączenie ze sobą wszystkich składników, aby uzyskać jednolitą i gładką masę. Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera, nie jest on jednak obowiązkowym elementem wyposażenia kuchennego. Wyrobione ciasto najlepiej odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nalezy podzielić je na dwie równe części - pierwszą rozwałkować, a drugą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozwałkowany placek wykładamy na blachę do pieczenia, układamy wiśnie, wylewamy ugotowany budyń i posypujemy kruszonką z ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniu i gotowe!
Ciasto z wiśniami, po drobnych modyfikacjach możemy podawać także jako słodki, puszysty biszkopt, muffiny lub drożdżówki.
Alergeny w cieście z wiśniami
Lista alergenów dla ciasta z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z wiśniami
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.