Ciasto z truskawkami i budyniem

Opublikowano: 13.01.2022 r., 13:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami i budyniem
Kruche ciasto z truskawkami to wspaniała opcja na pyszny, a przy okazji szybki deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 45 min
410 kcal
Kcal w porcji
154 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (375 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
  • Budyń (proszek) - 1 szt (40 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, sitko, rondelek

Przepis na ciasto z truskawkami i budyniem krok po kroku

Masło podziel na mniejsze kawałki i utrzyj w misce razem z cukrem.

Do masła dodawaj po jednym jajku, delikatnie ubijając, by powstała gęsta piana.

Dodaj mleko, cały czas ucierając.

Do masy przesiej mąkę i budyń, dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.

Truskawki opłucz i usuń szypułki. Pokrój je w plasterki

Truskawki powtykaj do gotowego ciasta.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i budyniem

Kruche ciasto z truskawkami to wspaniały pomysł na pyszny i niezwykle łatwy deser. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a ciasto smakuje po prostu wyśmienicie. Sprawdzi się zarówno na letnie popołudnia, jak i rodzinne imprezy. Ciasto smakuje wspaniałymi, słodkimi truskawkami, dlatego najbardziej przypadnie do gustu fanom właśnie tych owoców.

Przepis na kruche ciasto z truskawkami jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz, czy cukiernik. Do jego przygotowania używa się tylko kilku kluczowych produktów. Niewątpliwie, najważniejszym z nich są truskawki. To ciasto najlepiej smakuje latem, kiedy panuje sezon na te owoce. Truskawki są wtedy jędrne, słodkie i bardzo soczyste, dzięki czemu wspaniale komponują się ze słodkim ciastem. Choć to naprawdę ciekawy i smaczny wypiek, to dodatkowo pozwala na przemycenie do menu tych pysznych owoców. Truskawki są niezwykle cennym składnikiem diety. Dostarczają sporo antyoksydantów, dzięki czemu chronią organizm przed nowotworami, czy przedwczesnym starzeniem się. To również dobre źródło witamy C, która wspiera układ odpornościowy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z truskawkami w sposób niezwykle prosty, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka chwil, a kruche ciasto z przepisu jest naprawdę łatwe, a przy tym niezwykle smaczne. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które kochają domowe wypieki. To ciasto wspaniale sprawdzi się na niedzielne, leniwe popołudnia, jest bardzo proste, a przy tym niezwykle aromatyczne, to ze względu na spory udział owoców, które dzięki pieczeniu rozpływają się w ustach.

To pyszne ciasto sprawdzi się najlepiej latem, gdyż dobrze jest wykorzystać do niego świeże owoce, które zwiększają jakość całego wypieku. To placek, który można stworzyć nawet w awaryjnej sytuacji, gdyż wszystkie składniki zwykle znajdują się w domowej spiżarni. Można wykorzystać do niego truskawki mrożone, które również wspaniale komponują się z kruchym spodem. To świetny pomysł na prosty, ale ciekawy i smaczny wypiek.

Alergeny w cieście z truskawkami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na negatywny wpływ cukru prostego na zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Energia (kcal)
266.80
410.88
Białko (g)
5.41
8.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(154g)
Węglowodany (g)
29.32
45.15
Węglowodany przyswajalne (g)
28.66
44.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(154g)
Tłuszcz (g)
14.73
22.68
Tłuszcze nasycone (g)
9.78
15.06
Tłuszcze nienasycone (g)
4.94
7.61
Cholesterol (mg)
74.68
115.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(154g)
Witamina A (µg (mcg))
133.94
206.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.92
29.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
131.53
202.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.38
Ryboflawina (mg)
0.18
0.28
Niacyna (mg)
1.73
2.67
Foliany (µg (mcg))
48.32
74.41
Beta karoten (µg (mcg))
27.89
42.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(154g)
Sód (mg)
36.85
56.75
Potas (mg)
111.75
172.09
Wapń (mg)
29.85
45.97
Fosfor (mg)
70.82
109.06
Magnez (mg)
15.40
23.71
Żelazo (mg)
1.66
2.56
Cynk (mg)
0.49
0.75
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami i budyniem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z truskawkami i budyniem

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
375 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 375 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Budyń (proszek)
40 g
1 szt
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
35.00