Ciasto z truskawkami i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (375 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Budyń (proszek) - 1 szt (40 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Truskawki (500 g)
Przepis na ciasto z truskawkami i budyniem krok po kroku
Masło podziel na mniejsze kawałki i utrzyj w misce razem z cukrem.
Do masła dodawaj po jednym jajku, delikatnie ubijając, by powstała gęsta piana.
Dodaj mleko, cały czas ucierając.
Do masy przesiej mąkę i budyń, dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
Truskawki opłucz i usuń szypułki. Pokrój je w plasterki
Truskawki powtykaj do gotowego ciasta.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Prosty sernik na zimno
-
Tarta na słodko
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i budyniem
Kruche ciasto z truskawkami to wspaniały pomysł na pyszny i niezwykle łatwy deser. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a ciasto smakuje po prostu wyśmienicie. Sprawdzi się zarówno na letnie popołudnia, jak i rodzinne imprezy. Ciasto smakuje wspaniałymi, słodkimi truskawkami, dlatego najbardziej przypadnie do gustu fanom właśnie tych owoców.
Przepis na kruche ciasto z truskawkami jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz, czy cukiernik. Do jego przygotowania używa się tylko kilku kluczowych produktów. Niewątpliwie, najważniejszym z nich są truskawki. To ciasto najlepiej smakuje latem, kiedy panuje sezon na te owoce. Truskawki są wtedy jędrne, słodkie i bardzo soczyste, dzięki czemu wspaniale komponują się ze słodkim ciastem. Choć to naprawdę ciekawy i smaczny wypiek, to dodatkowo pozwala na przemycenie do menu tych pysznych owoców. Truskawki są niezwykle cennym składnikiem diety. Dostarczają sporo antyoksydantów, dzięki czemu chronią organizm przed nowotworami, czy przedwczesnym starzeniem się. To również dobre źródło witamy C, która wspiera układ odpornościowy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z truskawkami w sposób niezwykle prosty, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka chwil, a kruche ciasto z przepisu jest naprawdę łatwe, a przy tym niezwykle smaczne. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które kochają domowe wypieki. To ciasto wspaniale sprawdzi się na niedzielne, leniwe popołudnia, jest bardzo proste, a przy tym niezwykle aromatyczne, to ze względu na spory udział owoców, które dzięki pieczeniu rozpływają się w ustach.
To pyszne ciasto sprawdzi się najlepiej latem, gdyż dobrze jest wykorzystać do niego świeże owoce, które zwiększają jakość całego wypieku. To placek, który można stworzyć nawet w awaryjnej sytuacji, gdyż wszystkie składniki zwykle znajdują się w domowej spiżarni. Można wykorzystać do niego truskawki mrożone, które również wspaniale komponują się z kruchym spodem. To świetny pomysł na prosty, ale ciekawy i smaczny wypiek.
Alergeny w cieście z truskawkami i budyniem
Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i budyniem
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na negatywny wpływ cukru prostego na zdrowie.
Energia i białka
(154g)
Węglowodany
(154g)
Tłuszcze
(154g)
Witaminy
(154g)
Składniki mineralne
(154g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.