Przepis na ciasto z makiem i jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na białą pianę.

Dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko.

Obierz jabłka i pokrój w kostkę.

Dodaj do ciasta jabłka i mak.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.

Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj środek masą kajmakową.

Ubij śmietanę kremówkę i wyłóż na wierzch ciasta.

Śmietanę udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Często zadawane pytania

Ciasto z makiem i jabłkami podane na białym talerzu stojącym na drewnianym blacie.
Ciasto z makiem i jabłkami
Koszt przygotowania dania
31.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
694 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
63

Ciasto z makiem i jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z makiem i jabłkami

Ciasto z makiem i jabłkami to sprawdzony przepis na pyszny deser do kawy i herbaty podczas spotkań w gronie rodziny. Przepis na ciasto z makiem i jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, jajka, olej, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, cukier, jabłka, mak niebieski, masa kajmakowa, śmietana kremówka, orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasto z makiem i jabłkami? Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na białą pianę. Dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta jabłka i mak. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj środek masą kajmakową. Ubij śmietanę kremówkę i wyłóż na wierzch ciasta. Śmietanę udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Jabłka to bardzo popularne na całym świecie owoce, dostępne przez cały rok. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując łatwe do zrobienia ciasto jest dobre jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pomysł na ciasto wykorzystać możesz nie tylko na święta. Ciasto możesz wzbogacić dodatkiem korzennych przypraw. Pyszne ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze ciasta z makiem i jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
302.15 kcal
694.94 kcal
Białko
6.77 g
15.57 g

Węglowodany w cieście z makiem i jabłkami

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
29.93 g
68.85 g
Węglowodany przyswajalne
27.40 g
63.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.53 g
5.82 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
18.01 g
41.43 g
Tłuszcze nasycone
6.61 g
15.21 g
Tłuszcze nienasycone
11.40 g
26.23 g
Cholesterol
39.09 mg
89.91 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z makiem i jabłkami

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6
0.09 mg
0.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
1.02 mg
2.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
37.90 µg (mcg)
87.17 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z makiem i jabłkami

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
40.25 mg
92.59 mg
Potas
264.89 mg
609.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
214.46 mg
493.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
211.30 mg
485.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
47.43 mg
109.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
1.97 mg
4.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.20 mg
2.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.26 mg
0.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z makiem i jabłkami 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z makiem i jabłkami

Lista alergenów dla ciasta z makiem i jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Jogurt naturalny 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta z makiem i jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jabłko
500 g
5 małych sztuk
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Mak niebieski
200 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Masa krówkowa
300 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
120 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 120 g
Koszt składników
49.90
Jak oceniasz przepis na ciasto z makiem i jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82.9% osób