Ciasto z makiem i jabłkami

Opublikowano: 19.12.2021 r., 13:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z makiem i jabłkami podane na białym talerzu stojącym na drewnianym blacie.
Ciasto z makiem i jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami to wspaniały pomysł na szybkie ciasto, które świetnie sprawdzi się jako słodki deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 40 min
694 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier niepełna szklanka (150 g)
  • Jabłko 5 małych sztuk (500 g)
  • Mak niebieski (200 g)
  • Masa krówkowa (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Orzechy włoskie (120 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Jogurt naturalny 2% (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z makiem i jabłkami krok po kroku

Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na białą pianę.

Dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko.

Obierz jabłka i pokrój w kostkę.

Dodaj do ciasta jabłka i mak.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.

Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj środek masą kajmakową.

Ubij śmietanę kremówkę i wyłóż na wierzch ciasta.

Śmietanę udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Jak oceniasz przepis na ciasto z makiem i jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z makiem i jabłkami

Ciasto z makiem i jabłkami to sprawdzony przepis na pyszny deser do kawy i herbaty podczas spotkań w gronie rodziny. Przepis na ciasto z makiem i jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, jajka, olej, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, cukier, jabłka, mak niebieski, masa kajmakowa, śmietana kremówka, orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasto z makiem i jabłkami? Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na białą pianę. Dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta jabłka i mak. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj środek masą kajmakową. Ubij śmietanę kremówkę i wyłóż na wierzch ciasta. Śmietanę udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Jabłka to bardzo popularne na całym świecie owoce, dostępne przez cały rok. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując łatwe do zrobienia ciasto jest dobre jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pomysł na ciasto wykorzystać możesz nie tylko na święta. Ciasto możesz wzbogacić dodatkiem korzennych przypraw. Pyszne ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w cieście z makiem i jabłkami

Lista alergenów dla ciasta z makiem i jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Jogurt naturalny 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta z makiem i jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z makiem i jabłkami to kaloryczny wypiek. Zawiera dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Tego typu wypieki powinny być spożywane przez nas nie częściej niż dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
302.15
694.94
Białko (g)
6.77
15.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
29.93
68.85
Węglowodany przyswajalne (g)
27.40
63.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.53
5.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
18.01
41.43
Tłuszcze nasycone (g)
6.61
15.21
Tłuszcze nienasycone (g)
11.40
26.23
Cholesterol (mg)
39.09
89.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.02
2.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.90
87.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
40.25
92.59
Potas (mg)
264.89
609.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
214.46
493.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
211.30
485.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
47.43
109.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.97
4.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.20
2.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z makiem i jabłkami 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z makiem i jabłkami

Koszt składników
49.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jabłko
500 g
5 małych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Mak niebieski
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Masa krówkowa
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
120 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 120 g
Koszt składników
49.90