Ciasto z jagodami i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (210 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Cukier (345 g)
- Masło (150 g)
- Białko jajka (3 szt.)
- Mleko 2% (875 ml)
- Śmietana 18% (125 g)
- Sok cytrynowy (80 ml)
- Jagody (380 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
Przepis na ciasto z jagodami i budyniem krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przesiej suche składniki łącznie z 335 g cukru do dużej miski.
Mokre składniki, razem z połową szklanki mleka ubij razem w osobnej misce.
Do małej miseczki dodaj połowę jagód i skórkę z cytryny. Obtocz z łyżką skrobi.
Mokre składniki wymieszaj z suchymi. Na samym końcu dodaj jagody i mieszaj, aż się połączą.
Rozłóż ciasto równomiernie do formy.
Piecz przez około 30 minut lub do momentu, gdy środek będzie sprężysty w dotyku.
Drugą połowę owoców schłodź w lodówce.
W małym rondelku na średnim ogniu wymieszaj szklankę jagód, łyżkę soku z cytryny, łyżkę wody i łyżkę cukru.
Duś, aż masa zmniejszy swoją objętość o połowę, a następnie przecedź do małej miski.
Proszek budyniowy wymieszaj z połową szklanki wody. Resztę mleka zagotuj, następnie wlej do niego rozrobiony budyń. Całość mieszaj, aż do zgęstnienia.
Gotowe ciasto przekrój na pół i posmaruj kremem.
Na wierzchu ułóż duszone jagody.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat ciasta z jagodami i budyniem
Ciasto z jagodami i budyniem będzie świetną opcją na naprawdę smaczny deser, który na pewno skradnie serca wszystkich miłośników domowych prostych wypieków. Jest wspaniałym pomysłem na szybki wypiek, który świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania.
Ciasto z jagodami i budyniem to kwintesencja lata. Jest słodkie, a ze względu na dodatek kwaśnych jagód, również wspaniale orzeźwiające. Będzie idealnym wyborem na upalne dni. Jego przygotowanie jest proste, a ciast prezentuje się naprawdę wspaniale. Wyglądem przypomina mały torcik, który wspaniale sprawdzi się na co dzień. Choć jest prosty, to wcale nie banalny. To dobre rozwiązanie na szybki deser dla całej rodziny.
Przepis na ciasto z jagodami i budyniem będzie świetną opcją dla każdego, kto szuka prostej receptury na wspaniałe letnie ciasto na bazie biszkoptu i słodkich jagód. Świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy, gdyż jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.. To wypiek smaczny, ale również prosty. Nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni, by go przygotować. Ma wspaniały słodki smak. Do przygotowania używa się tylko podstawowego sprzętu kuchennego. Przyda się piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, by pieczenie było szybsze. Wiele osób obawia się sięgać po ciasta na bazie biszkoptu, ze względu na długi czas wypieku i duże prawdopodobieństwo niewyrośnięcia ciasta. Z tym przepisem nie trzeba się o to martwić. Biszkopt piecze się niezbyt długo, jednak warto pamiętać o tym, że ten czas powinien być indywidualnie dostosowany do posiadanego piekarnika. Każdy sprzęt grzeje inaczej, dlatego warto sprawdzać ciasto również za pomocą drewnianego patyczka, by mieć pewność, że ciasto jest już upieczone w środku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jagodami i budyniem, by było niesamowicie smaczne, ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jego przygotowanie można podzielić na 3 części. Pierwsza to stworzenie bazowego biszkoptu, następnie przygotowanie budyniowego kremu i udekorowanie go świeżymi jagodami. To naprawdę pyszne ciasto. Ten placek można również przygotować, zamieniając biszkopt na kruche ciasto.
Alergeny w cieście z jagodami i budyniem
Lista alergenów dla ciasta z jagodami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Śmietana 18%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta z jagodami i budyniem
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(229g)
Węglowodany
(229g)
Tłuszcze
(229g)
Witaminy
(229g)
Składniki mineralne
(229g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.