Ciasto ptasie mleczko
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Białko jajka (8 szt.)
- Żelatyna - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 opakowania (100 g)
Przepis na ciasto ptasie mleczko krok po kroku
W rondelku rozpuść masło, dodaj śmietankę, kakao i cukier.
Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu, dodaj do masy czekoladowej i zostaw do ostygnięcia.
Białka jaj ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
Do piany dodaj cukier waniliowy i sok z cytryny.
Na blaszkę wylej warstwę czekoladowej masy, dodaj ubitą słodką piankę i ponownie wylej czekoladową masę.
Włóż ptasie mleczko do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Więcej informacji na temat ciasta ptasie mleczko
Pyszne, delikatne i puszyste ciasto, przełożone czekoladowymi warstwami z aksamitnym, słodkim kremem? Idealny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub deser w gronie znajomych czy rodziny.
Znasz ciasto ptasie mleczko? Zapewne tak, nie ma chyba osoby, która go nie zna i która nie próbowała. Nie musisz ograniczać się do kupnej wersji, dzisiaj pokaże Ci prosty przepis na ciasto ptasie mleczko bez pieczenia. Całe przygotowanie jest ekspresowe, nie zajmie Ci ono dużo czasu. Wystarczy wstawić ciasto do lodówki, a później już tylko cieszyć się jego słodkim smakiem.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować kakao, słodką śmietankę, masło, cukier, żelatynę i białka jaja.
Przy wyborze kakao zwróć uwagę na wysoką zawartość kakao, cukier użyłam zwykły biały, ponieważ szybko się rozpuszcza, nie ma jedna przeciwwskazań, aby użyć innego rodzaju np. cukru trzcinowego lub jego zamiennika np. ksylitol. W tym przepisie co prawda nie będziemy używać całych jajek, przydadzą się tylko białka, jednak nie wyrzucaj żółtek, wykorzystaj je do innego przepisu.
Żelatynę możesz użyć tradycyjną w proszku lub w plastrach, ja zdecydowałam się na tą w proszku, ale nic nie stoi na przeszkodzie zamiany jej. Placek na pewno wyjdzie z każdym rodzajem żelatyny.
Zacznijmy przygotowywać czekoladowe warstwy. Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kostkę masła razem z kakao, cukrem i śmietanką. Możesz także dodać odrobinę cukru waniliowego, który dodaj odrobiny innego posmaku i idealnie wkomponuje się w całe ciasto. Następnie przygotuj żelatynę, najlepiej według instrukcji na opakowaniu i dodaj do czekoladowej masy. Dla mnie ptasie mleczko to zawsze biały słodki krem z czekoladowym akcentem ale jeśli chcesz możesz przygotować ciasto na zimno z galaretką.
Białka jaj ubij z odrobiną soli za pomocą miksera. Możesz dodać odrobinę żelatyny.
Wylej połowę porcji czekoladowej masy na blachę i wyłóż pianką.
Następnie wylej pozostałą część masy czekoladowej.
Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Skoro już wiesz jak zrobić ciasto ptasie mleczko, koniecznie spróbuj sam. To idealny pomysł na szybkie, słodkie danie.
Alergeny w cieście ptasie mleczko
Lista alergenów dla ciasta ptasie mleczko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta ptasie mleczko
Domowa wersja ptasiego mleczka jest zdecydowanie lepsza pod względem składu niż ta kupna. Dlatego jeśli masz ochotę na słodycze, przygotuj swoją domową wersję
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.