Ciasto owsiane bez pieczenia
- Mleko 3,2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Masło - 3 łyżki (60 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
- Masło orzechowe - 5 łyżek (100 g)
- Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki (170 g)
Przepis na ciasto owsiane bez pieczenia krok po kroku
W garnku podgrzewamy mleko, masło, cukier i kakao.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Poczekaj, aż cukier się rozpuści.
Mleko gotuj około minuty.
Garnek zestaw z palnika.
Do mleka dodaj płatki owsiane i masło orzechowe.
Dokładnie mieszaj.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy na nią gotową masę.
Ciasto odstaw do zastygnięcia.
Więcej informacji na temat ciasta owsianego bez pieczenia
Pyszne ciasto owsiane bez pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kakao jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto owsiane bez pieczenia? Przygotowanie go jest proste. Na początku do garnka wlewamy mleko oraz dodajemy masło, cukier i kakao. Składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Mleko z dodatkami gotujemy około 1 minuty. Garnek odstawiamy z palnika. Następnie do garnka wrzucamy płatki owsiane oraz dodajemy masło orzechowe. Całość ponownie mieszamy do połączenia się produktów. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy na nią gotową masę. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Przepis na ciasto owsiane bez pieczenia nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.
Płatki owsiane na słodko odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na proste ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście owsianym bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta owsianego bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
Wartości odżywcze ciasta owsianego bez pieczenia
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.