Ciasta owsiane

ciasta owsiane

Mąka owsiana nie zawiera glutenu. Ponadto jest gruba i grudkowata, wskutek czego ciasto z samej mąki owsianej nie wyrasta. Dlatego też mąkę tę używamy jako dodatek do ciast fit. Podobnie używamy płatków owsianych, które stanowią sprasowane ziarna owsa. Zarówno mąka i jak i płatki owsiane zawierają antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne. Dlatego też są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Mąka owsiana i płatki owsiane sprawdzają się w wypiekach fit, które są pulchne i chrupiące. Świetnie smakuje ciasto owsiane z owocami, jak jabłka lub śliwki. Płatki owsiane często wykorzystuje się do wypieku kruchych ciasteczek fit.

Ciasta owsiane - polecane przepisy

Ciasta owsiane - pozostałe przepisy

Ciasta owsiane - przepisy na ciasta z mąki owsianej i dodatkiem płatków owsianych

Coraz częściej szukamy przepisów na ciasta fit, które będą nie tylko pyszne, lecz także zdrowe i nietuczące. Jednym ze sposobów jest dodatek mąki owsianej i płatków owsianych, które zawierają sporo błonnika i antyoksydanty. Bezglutenowa mąka owsiana nie pozwala na wyrośnięcie ciasta, dlatego też łączymy ją z innymi mąkami. Jednak z dodatkiem mąki owsianej lub płatków owsianych można zrobić pyszne ciasto fit lub kruche ciasteczka fit. Doradzamy jak wykorzystać mąkę owsianą i płatki owsiane do wypieków fit. Przedstawiamy garść ciekawych i szybkich przepisów na pyszne i łatwe do zrobienia ciasta owsiane.

Dlaczego warto piec ciasta owsiane

Co można upiec z mąki owsianej i płatków owsianych

Nadwaga i otyłość stanowią problemy cywilizacyjne, które dotykają coraz więcej ludzi. Odzywają się również głosy, że mąka pszenna, z której przygotowuje się ciasta i słodycze, nie jest do końca zdrowa. Dlatego też szukamy innych możliwości, tak aby cieszyć się ciastami i słodyczami, które wykorzystują inne produkty zbożowe. Czy do ciasta można stosować takie produkty zbożowe jak mąka owsiana czy płatki owsiane?

Mąka owsiana utrudnia wyrastanie ciasta, jednak świetnie sprawdza się w połączeniu z innymi rodzajami mąki. Warto ją stosować, gdyż jest to mąka bezglutenowa. Ponadto zawiera więcej białka niż inne mąki. Zawiera również witaminy, składniki mineralne oraz cenne antyoksydanty. Zawarty w owsie beta-glukan, czyli rozpuszczalny błonnik, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, jak również poprawia stan flory bakteryjnej w jelitach. Warto pamiętać jednak, że mąka owsiana jest często zanieczyszczona innymi rodzajami mąki, dlatego też może zawierać śladowe ilości glutenu, co może sprawiać problem dla alergików.

Płatki owsiane powstają ze sprasowania ziaren owsa. W sprzedaży dostępne są płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne. Osoby, które cenią sobie produkty jak najmniej przetworzone, zawierające jak najwięcej składników, powinny sięgać po płatki zwykłe. Natomiast płatki górskie i błyskawiczne bardziej nadają się do szybkiej obróbki. Płatki owsiane zawierają błonnik, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, mangan i wiele innych.

Jak zrobić ciasto z mąki owsianej i płatków owsianych

Mąka owsiana jest mąką bezglutenową, dlatego też sprawdza się do wypieków jako dodatek. Z mąki owsianej robi się naleśniki, pierogi, spody do pizzy. Świetnie nadaje się również do zagęszczania zup i sosów.

Jako dodatek służy do wypieku ciast i chleba. Mąkę owsianą robi się z pełnego przemiału, czyli zawiera ona otręby i zarodki. Jest grubsza niż inne produkty zbożowe, dlatego też ciasta z mąki owsianej słabiej wyrastają. W związku z tym zaleca się łączenie mąki owsianej z innymi mąkami. Tradycyjnie mąkę owsianą łączy się z mąką pszenną. Jeśli chcemy, aby wypiek był bardziej fit, możemy zastąpić ją mąką orkiszową. Dodatek mąki owsianej w wypiekach sprawia, że są one dłużej świeże i bardziej wilgotne. Mąka owsiana sprawdza się szczególnie dobrze w ciastach drożdżowych.

Jakie rodzaje ciast można zrobić z mąki owsianej lub płatków owsianych:

  1. blok czekoladowy,
  2. chleb bananowy,
  3. kruche ciasteczka owsiane,
  4. ciasteczka digestive,
  5. ciasto owsiane z owocami,
  6. szarlotka na spodzie z mąki owsianej.

Dodatek płatków owsianych sprawia, że ciasta są bardziej fit, gdyż zawierają więcej błonnika. Płatki owsiane dodaje się do deserowych wypieków z owocami. Najczęściej płatki owsiane służą do wypieku kruchych ciasteczek fit.

Jak upiec ciasto owsiane

Prosty i łatwy przepis na szybkie ciasto owsiane

Szukając sposobu na pyszne i łatwe ciasto fit możemy wykorzystać prosty przepis na amerykański chleb bananowy. Placek ten tradycyjnie nazywa się chlebem, lecz w rzeczywistości stanowi słodkie, wilgotne i sycące ciasto. Przepis pozwala na szybkie upieczenie pysznego poczęstunku dla gości lub rodziny. Ciasto wyrabiamy z przejrzałych bananów, roztopionego masła i jajka. Ilość cukru w przepisie możemy zmniejszyć, gdyż już banany są wystarczająco słodkie. Tradycyjnie przepis wymaga dodatku mąki pszennej i proszku do pieczenie. Jednak można ją z powodzeniem zastąpić mąką owsianą. Warto jest wówczas zastosować sodę oraz jogurt jako środki spulchniające.

Ciasta owsiane raczej nie wyrastają wysoko, dlatego dodatkiem mąki owsianej lub płatków owsianych robimy najczęściej robimy niskie torciki z dodatkiem bakalii i czekolady. Przykładem ciasta z dodatkiem płatków owsianych może być ciasto czekoladowe wykonane z płatków owsianych namoczonych w mleku, z dodatkiem jajka, masła, mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru oraz orzechów i czekolady.

Pyszne i szybkie ciasto w formie wilgotnego deseru zrobimy z mąki, masła, cukru, jajek, proszku do pieczenia i płatków owsianych. Dodatkiem do tego ciasta są owoce, szczególnie jabłka lub inne.

Mąka owsiana połączona w proporcjach 1:1 z mąką pszenną, sprawdzi się również jako spód do szarlotki. Ciasto na spód robimy z mąki owsianej i pszennej, jajka, cukru, tłuszczu i proszku do pieczenia. Część ciasta schładzamy w lodówce i wykorzystujemy jako kruszonkę na wierzchu szarlotki. Płatki owsiane mogą zastąpić kaszę manną w przepisie na szarlotkę sypaną.

Z mąki owsianej powstaje również pyszne ciasto czekoladowe. Przepis na czekoladowe ciasto jest bardzo prosty, gdyż właściwie wystarczy tylko wymieszać składniki mokre, a następnie dodać suche. W przepisie wykorzystujemy wyłącznie mąkę owsianą. Aby ciasto wyrosło dodajemy proszek do pieczenia i sodę oraz jogurt typu greckiego. Ciasto posypujemy na wierzchu pokruszoną czekoladą, która utworzy pyszną polewą. Amatorzy czekoladowego smaku mogą również dodać kakao lub czekoladę do ciasta. Jeszcze bardziej szybkie i łatwe do wykonania jest ciasto z mąki owsianej i bananów. Wystarczy składniki zmiksować, przełożyć do formy i upiec.

Pyszne słodycze i desery zbożowe z mąki i płatków owsianych

Niektórzy jeszcze pamiętają klasyczny deser z czasów PRL, czyli blok czekoladowy, który był w zasadzie produktem czekoladopodobnym. Tradycyjny przepis wymagał mleka w proszku, masła, kakao, cukru i zwykłego mleka. Przepis ten można zmodyfikować i zamiast mleka w proszku dodać mąki owsianej. Zamiast kakao dodajemy czekoladę, natomiast aby blok był bardziej fit, zamiast cukru stosujemy miód.

Wybierając nietuczące przekąski fit często sięgamy po ciasteczka owsiane, które uchodzą za zdrowsze od ciasteczek z mąki pszennej. Pomysłów i sposobów na wykorzystanie mąki owsianej i płatków owsianych jest bardzo dużo, zaś przepisy są łatwe i szybkie do zrobienia. Do wypieku ciasteczek wykorzystuje się przepis na kruche ciasteczka. Klasyczny przepis na kruche ciasteczka wymaga tylko płatków owsianych z dodatkiem mąki pszennej i proszku do pieczenia oraz jajka i masła. Smak ciasteczek można wzbogacić czekoladą lub kakao.

Wszędzie możemy dostać pyszne, kruche ciasteczka digestive, lecz nic nie zastąpi smaku własnoręcznie upieczonych ciasteczek domowych. Popularne ciasteczka digestive robi się ze zmielonych płatków owsianych lub z mąki owsianej. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy mąki pszennej białej i razowej, mąki owsianej, masła, mleka, cukru i proszku do pieczenia. Składniki wystarczy wymieszać, zagnieść ciasto i rozwałkować na stolnicy, a następnie wyciąć krążki i upiec.

W Szkocji popularne są oatcakes, które wystarczy usmażyć na patelni. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania. Mąkę owsianą łączymy z mlekiem i wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie smażymy placki na patelni.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto